Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Budvar Aréna bude hostit Světovou ligu volejbalistů

Česká republika bude po dlouhé době opět dějištěm toho nejkvalitnějšího volejbalu na světě! Oko fanouška hry pod vysokou sítí bude moci vidět souboje špičkových hráčů v jedné z nejprestižnějších soutěží svého druhu - Světové lize mužů.

A nebude u toho chybět ani náš národní výběr. Již pětadvacátý ročník se v širším formátu rozjede 23. května a český tým bude chtít svým divákům ukázat hned během šesti domácích utkání, že patří do širší elity tohoto sportu.

Kdo se stane vítězem jubilejního ročníku, se veřejnost dozví 20. července v italské Florencii, kde kromě poháru převezme nejlepší celek i šek na jeden milion amerických dolarů.

Od této sezony se rozhodla Mezinárodní volejbalová federace rozšířit počet účastníků tohoto klání na osmadvacet. Oproti té poslední je to o rovných deset týmů navíc. Prvenství se bude snažit obhájit národní tým Ruské federace, který ve finále čtyřiadvacátého ročníku vcelku jednoznačně udolal Brazilce.

Nepůjde však o nic lehkého. Systém Světové ligy je nastaven tak, že z prvních dvou výkonnostních skupin vzejdou čtyři nejlepší týmy, které postoupí do Final Six. Ty doplní nejlepší celek z dalších tří skupin a pořadatel závěrečného turnaje. Tím je pro letošek Itálie. Ve zbylých dvou skupinách se odehrají dva samostatné turnaje.

Český tým se ve Světové lize objeví znovu po jedenácti letech. V tehdejší době patřil náš volejbal k absolutní špičce. Reprezentace svou skupinu zvládla vyhrát a postoupila do té semifinálové, ze které putovaly dva nejlepší výběry do Final Four. V té nestačila pouze na Srbsko a Černou Horu, takže si z druhého místa zajistila účast na finálovém turnaji, což byl historický úspěch. Na něm sice naši volejbalisté po prohrách s Brazílií a Itálií brali čtvrté místo, nicméně na tento výsledek se vzpomíná snad ještě teď. Vždyť nejlépe útočícím hráčem byl tehdy vyhlášen Martin Lébl.

Ten už sice dres České republiky neoblékne, avšak o skvělá jména není v našich barvách rozhodně nouze. Doslova špičkovým hráčem, kterého budou moci čeští diváci vidět na domácích palubovkách, je diagonální hráč Jan Štokr, jenž válí v ruském Dynamu Krasnodar. Jednatřicetiletý rodák z Vysočiny by měl být jedním z lídrů družstva a fanoušci doufají, že tým dotáhne co nejdále.

Volejbal poprvé v Budvar Aréně

Právě v Českých Budějovicích se odehrají dva duely skupiny E, ve které je Česká republika vylosována. A do města volejbalu zaslíbenému se Český volejbalový svaz rozhodl umístit střetnutí s asi nejsilnějším týmem skupiny, Jižní Koreou. Ve světovém žebříčku zabírá její výběr jednadvacáté místo, což je o jednu příčku výše než u našeho.

Dějištěm tohoto dvojzápasu ale překvapivě nebude místní Sportovní hala, nýbrž daleko větší a modernější Budvar Aréna! Ta se bude muset kompletně připravit pro potřeby tohoto svátku sportu, protože primárně slouží jako hokejová hala místnímu prvoligovému celku.

Souboje se odehrají 5. a 6. června a jihočeští fanoušci možná zahlédnou svého oblíbence v národních barvách. Do širší kostry reprezentačního kádru totiž patří i blokař Jihostroje Radek Mach.

„Pro volejbalisty je to něco jako Liga mistrů ve fotbale, akorát že v reprezentačním týmu. Je to asi ta nejlepší soutěž, kterou může národní mužstvo hrát. Doufám, že se na ty zápasy podaří naplnit Budvar Arénu, protože České Budějovice a vlastně celé jižní Čechy jsou volejbalové. Myslím si, že si na Světovou ligu najde cestu hodně lidí a vidět volejbal v Budvar Aréně je i pro mě lákadlo. Já sám bych určitě šel!“

Že patří Světová liga k tomu nejprestižnějšímu ve světě sportu vůbec, o tom není žádný pochyb. Ale jen pro představu. Sleduje ji až tři sta milionů diváků, televizní přenosy jdou do více než sto padesáti zemí světa a hostit ji bude dvaasedmdesát měst. Něčím takovým se může pyšnit jen málo sportovních událostí. A její součástí teď znovu bude i Česká republika.

Zápasy České republiky v Českých Budějovicích

  • 5. června - 15.50 hodin Česká republika - Jižní Korea (Budvar Aréna)
  • 6. června - 15.50 hodin Česká republika - Jižní Korea (Budvar Aréna)

Napsali Lukáš Dvořák a Wolenby

Štítky volejbal, Světová liga, Budvar aréna, České Budějovice, Česká republika, Česko, volejbalista, VK Jihostroj České Budějovice, Jižní Korea, Itálie, Liga mistrů UEFA, sport, Florencie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budvar Aréna bude hostit Světovou ligu volejbalistů  |  Míčové sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.