Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Evropské reprezentace kadetů se sjedou na jih Čech

Mládežnický volejbal má před sebou další zajímavou akci. Po právě skončeném mistrovství Evropy hráčů do dvaceti let, které se hrálo v Brně a Nitře, a jehož vítězem se stal výběr Ruska, bude v Českých Budějovicích k vidění Turnaj olympijských nadějí.

Polsko, stříbrné z evropského šampionátu roku 2013, Finsko, čtvrté ze stejného klání, Slovensko, Německo, Maďarsko. To je výčet národních týmů, které se vedle České republiky zúčastní koncem tohoto týdne klání na jhu Čech. Poslední dva zmíněné budou soupeři domácím hráčům ve skupině B.

Systém turnaje je ve tříčlenné skupině nastaven tak, že celky spolu sehrají utkání jedenkrát každý s každým a držitel prvního místa poté rovnou postoupí do semifinále. Zbylá družstva odehrají předkolo křížem, tedy druhý tým ze skupiny A se třetím týmem skupiny B a třetí tým ze skupiny B proti druhému týmu ze skupiny B. Poražení budou hrát o páté místo, vítězové postoupí do semifinále s jistotou, že se porvou o medaile.

Pro české diváky by měl být lákadlem především sedmnáctiletý smečař Donovan Džavoronok. Čerstvě šestý z juniorského evropského šampionátu se velmi rychle propracovává mládežnickými kategoriemi a je jednou z velkých nadějí pro seniorskou reprezentaci. Vždyť v Brně zaznamenal za pouhých sedm odehraných zápasů 132 bodů, což je v průměru více než pět bodů na set. Například proti Turecku se blýskl 28 body.

Turnaj, který je konán pod záštitou Českého olympijského výboru, Českého volejbalového svazu a ve spolupráci s VK Jihostroj České Budějovice, je jednou z posledních prověrek kadetů před nadcházející kvalifikací na mistrovství Evropy, jež se příští rok uskuteční v turecké Ankaře. Toho se Česká republika účastnila naposledy v roce 2003. Boj o postup tak nebude vůbec jednoduchý. Na Čechy čeká Srbsko, vítěz evropského šampionátu z roku 2011, Ukrajina a Švédsko.

Ve Sportovní hale v Českých Budějovicích, kde se bude hrát a aktuálně se v ní připravují na novou sezonu extraligoví mistři, by se měl objevit i trenér juniorské a asistent seniorské reprezentace Jindřich Licek. Bude pečlivě sledovat novou mládežnickou krev, která by v budoucnu mohla okysličit starší reprezentace.

Hrát se začne v pátek už od devíti hodin a každý další zápas by měl začít vždy o dvě hodiny později. Český národní tým zahájí své účinkování v 11 hodin duelem proti Maďarsku. Jeho druhý souboj ve skupině bude také závěrečným celého hracího dne. Od 19 hodin se postaví Německu.

Na sobotu jsou naplánována předkola (10:00, 12:30) a obě semifinále (17:00, 19:30). Neděle patří zápasům o umístění. O páté místo se hraje v devět hodin, střetnutí o bronz v pravé poledne a finálový duel startuje v 15 hodin. Vše zakončí od 18:00 závěrečný ceremoniál, který odmění nejenom nejlepší reprezentace, ale také jednotlivce.

Foto: Viktor Šulc

Štítky volejbal, reprezentace, kadeti, Turnaj olympijských nadějí, Sportovní hala, České Budějovice, Česko, Evropa, Polsko, olympijské hry, Brno, Rusko, Nitra, semifinále

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Evropské reprezentace kadetů se sjedou na jih Čech  |  Míčové sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.