Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Krásný duel s Innsbruckem přinesl přesvědčivý a první triumf

Konečně! Volejbalový Jihostroj ukázal, že bez zranění je v Evropě konkurenceschopný. Na domácím taraflexu předvedl naprosto heroický výkon, který byl korunován ziskem tří bodů do tabulky Ligy mistrů. Budějce jsou ale i tak mimo hru o postup do Poháru CEV.

Hned první výměna nebyla z kategorie krátkých a napověděla, že by utkání mohlo být napínavé. Po drobných chybách na útoku si Innsbruck vypracoval vedení 6:2. Jan Kuliha ale svou hrou zaměstnal soupeře a donutil ho k chybám. Domácí hlavně díky němu otočili vývoj a do technického time-outu vedli 8:7.

Vyrovnaný stav platil pouze do prostřední části hry, kdy se znovu ke slovu dostal vynikající Kuliha, podpořil ho svými útoky i Fila a Jihočeši zatlačili tyrolský celek ke zdi. Vedli už 18:12 a kouč Chrtianský si v tu dobu vybíral už druhý oddechový čas. Innsbruck poté dokázal zabrat a snížil, jenže klasický útok Habra z nahrávky poslal České Budějovice do koncovky za stavu 20:16.

V ní se činil především Michálek, jenž dvěma body v řadě hodně posunul svůj tým k zisku první sady. Olivier Venno úvodní setbol tvrdou smečí odvrátil, druhý nevyšel po strhující výměně jen o milimetry, ale ten třetí proměnil Jan Kuliha a poslal Jihostroj do vedení.

Do druhého dějství měl lepší vstup český tým. Precizní hrou, která navázala na výkon z uplynulé sady, si černobílí do první technické pauzy vypracovali čtyřbodový náskok. Nádherná výměna, která ještě více vyhecovala publikum, přišla za stavu 10:6 pro domácí. Obětavost Jihostroje přinesla další bod a navýšení rozdílu na pět bodů.

Slovenský trenér ve službách Innsbrucku byl nucen změnit něco ve hře týmu a na taraflex se tak dostal i Marek Beer. Ani on však nedokázal pomoci k překonání hráze, kterou na síti vystavěli především Fila se Sobotkou. Domácí vedli 16:9. Tyrolané ale přece jen zabrali a korigovali přesnými útoky na 17:14, načež donutili lodivoda Českých Budějovic Jana Svobodu vzít si time-out.

Ale když bylo nejhůř, přišlo zakončení na středu z ruky Macha, vzápětí ho nechytatelným esem doplnil Filip Habr. Jediný český zástupce v Lize mistrů mířil k jistotě prvního bodu do tabulky. Stav byl 22:17. Rakušané znovu upravili skóre na 22:20, ale Mach špatnou sérii zlomil a přiblížil domácí ke konci druhé části.

Další míč byl ukázkou toho, že se musí hrát až do dopadu míče na taraflex. Venno už se v modrém dresu radoval ze zisku bodu, ale Jihostroj ukázal připravenost a vybojoval si čtyři setboly. Hosté sice tři zmařili, čtvrtý však proměnil Fila a zajistil vedení 2:0 na sety.

Třetí sada nenabídla v úvodu nijak pohledný volejbal. Oba výběry získávaly vždy po jedné výměně a nikdo si nevypracoval zásadní trhák. To hlavní se změnilo až po povinném oddechovém čase, kdy Innsbruck využil chyb domácích a dostal se do drobného vedení 13:11.

Time-out Jana Svobody však hráče v černobílých dresech uklidnil v jejich hře a s podporou publika se Jihostroj vrátil na vítěznou vlnu. Do vedení se Budějovičtí vrátili útokem Michálka. Jenže pauza za stavu 16:15 přišla hostům vhod. Otočili, začali číst Filipa Habra, kterého nahradil Petr Zapletal. Juhkami ale vzápětí navyšoval skóre pro tyrolský klub na 21:18. Dramatická zápletka se v závěru nekonala. Innsbruck si vedení pohlídal a získal set poměrem 25:21.

Začátek čtvrtého dějství naznačil, že přijde tuhá bitva o každý bod. Po technickém time-outu se štěstí lehounce přiklonilo na stranu hostů, kteří vedli 9:7. Jihostroj se ale nedal a vyždímal ze sebe další síly. Kapitán Habr vyrovnával na 10:10 přesně umístěným esem. Krátce nato pomohl vytlučenými bloky odskočit od soupeře Fila. České Budějovice vedly 13:10. Dělový servis poté znovu předvedl Habr a přidal další eso. Za stavu 14:10 jej po nevydařeném podání vystřídal Zapletal. Čtyřbodový náskok si však Jihočeši udrželi do další povinné pauzy.

Hosté po ní stáhli ztrátu a ukázali černobílým, že set lacino nedostanou. Zaskočení domácí začali chybovat a rázem bylo srovnáno 18:18. Ve Sportovní hale vrcholilo drama. Za stavu 20:20 předvedl fantastický blok Petr Michálek a vyburcoval tím své spoluhráče. Nakonec přišel i mečbol, protože Innsbruck se ocitl v síti. Vítěznou tečku za střetnutím udělal parádní diagonálou Kuliha.

„Bylo to vyrovnané, těžké, ale dvě třetiny souboje jsme byli lepším týmem. Myslím si, že jsme si to vítězství zasloužili. Hra byla vyrovnaná i v jednotlivých činnostech, dnes jsme však asi byli úspěšnější v obraně a na dohrávce vysokých míčů. Proti Belchatowu nemáme co ztratit, ale před plnou halou, kde bude deset tisíc lidí, nebudou chtít domácí prohrát. Třeba ale za ně nastoupí druhá sestava, takže šance by mohly být relativně vyšší,“ věří po prvním vítězství v Lize mistrů trenér Jihostroje Jan Svoboda.

„Utkání se vyvíjelo přesně tak, jak jsme očekávali. My jsme věděli, že Budějovice jsou úplně v jiné formě než u nás. A tím, že naši nejdůležitější hráči nepodali výkon, jaký jsme od nich očekávali, jsme neměli šanci. Za ty výměny, které dnes domácí vybojovali, si zasloužili vyhrát. Musím jim pogratulovat,“ hodnotil kouč Innsbrucku Štefan Chrtianský starší.

VK Jihostroj České Budějovice - Hypo Tirol Innsbruck 3:1 (22, 23, -21, 23)

Čas: 110 minut. Nejvíce bodující hráči: Fila 21 - Venno 19. Rozhodčí: Szabó (HUN) - Lazarovič (SRB). Diváci: 1450.

VK Jihostroj České Budějovice: Sobotka, Habr, Michálek, Mach, Fila, Kuliha - libero Hupka. Střídali Zapletal a Tibitanzl. Trenér Jan Svoboda.

Hypo Tirol Innsbruck: Koraimann, Duarte da Silva, Venno, Juhkami, Hein, Ropret - libero Provenzano. Střídali Soares Pessoa, Beer, Tusch a Frances. Trenér Štefan Chrtianský st.

Štítky volejbal, VK Jihostroj České Budějovice, Hypo Tirol Innsbruck, Liga mistrů, Innsbruck, Jihostroj, Liga mistrů UEFA, Filip Habr, Evropa, České Budějovice, Petr Michálek, Jan Svoboda, Petr Zapletal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krásný duel s Innsbruckem přinesl přesvědčivý a první triumf  |  Míčové sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.