Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Obhajoba mistrovského titulu je zahalena oparem, Liberec vyhrál na jihu Čech i druhý zápas

Těžká zkouška ohněm čeká na volejbalisty Českých Budějovic v sobotu na severu Čech. I druhé domácí finálové utkání totiž mistři posledního ročníku nezvládli, se silnou Duklou prohráli opět 0:3 na sety a další vítězství v Uniqa extralize se jim čím dál více vzdaluje.

Start volejbalistům Jihostroje nevyšel úplně podle představ. Od začátku se potýkali s problémem na příjmu, čímž si dost komplikovali situaci s nahrávkou a Liberec hned v úvodu získal náskok, který se sice několikrát zmenšil, nicméně se do vedení domácí nedostali. Do hry tak postupně zamířili Zapletal, Michálek, Šulista a i Tibitanzl. Ani jeden z nich však nedokázal pomoci ke smazání až pětibodového vedení Dukly. Přísnější měřítko snesl v koncovce snad jen Michal Kriško, na Patuchu, který zaznamenal několik důležitých přímých bodů, však v tento okamžik neměl. První dějství skončilo ve prospěch vítěze základní části poměrem 25:19.

Ani druhý set se v úvodních výměnách nevyvíjel dobře pro Jihočechy. Při technickém time-outu vedl Liberec 8:5. Domácí ale zabojovali a konečně se jim částečně podařilo prolomit obranu protivníka. Třemi body v řadě se v zápase dotáhli, krátce nato byl však po sérii rozdíl znovu stejný. Jihostroji začalo téct do bot a říká se, že v ten okamžik se prokáže charakter týmu. Černobílí začali pomalu otáčet vývoj a dostali se před koncovkou do nejtěsnějšího vedení. Za stavu 20:20 však přišel špatný příjem a Tomáš Kriško neměl problém zatlouci míč na taraflex. Posílit bloky tak přišel Tibitanzl, jenže úspěšný nebyl a místo znovu přenechal Sobotkovi. Naopak bloky Severočechů měly vysokou účinnost v těžkých momentech a zařídili v závěru vedení 2:0.

Rovněž třetí část začala pro Jihostroj špatně a po sérii chyb vedla Dukla 3:0. Ani hosté ale nejsou strojově přesní a nepovedenými zakončeními se sami připravili o vedení. České Budějovice po útoku Staňka do sítě vedly 8:6. Pak se projevily celozápasové problémy na příjmu a Liberec vývoj otočil a zatlačil Jihočechy do kouta. Ti chybovali, báli se zaútočit a prohrávali 17:20. Do hry přišel Zapletal a i s jeho pomocí se set podařilo vyrovnat. Bod na 20:20 zaznamenal Mach, jehož favorit série dokázal skvěle eliminovat. Vzápětí přišel skvělý úder Kulihy ze záklonu a to už neudržel nervy na uzdě Tomáš Kriško a dostal žlutou kartu. Boj o ukončení sady, respektive dějství, byl vyrovnaný na obě strany. Černobílí měli jednu příležitost na prodloužení střetnutí, Dukle se pak ale povedlo otočit a její sebevědomí se naplno prokázalo při servisu Tomáše Kriška, který ukončil čtvrté finále přesným esem na lajnu.

„Byli jsme dva sety pod tlakem, hledali jsme útočníka a podařilo se nám sestavu najít až od druhého setu. Tam se hra trochu vyrovnala, ale i to dorovnání nestačilo. Až teprve třetí set, kde Liberec začal chybovat a my jsme trochu lépe podávali a bránili, tak ten set byl vyrovnaný. Ale nakonec rozhodl jeden balon, eso na lajnu, to tak bývá. Liberec si to zasloužil,“ říkal po utkání kouč Jihostroje Jan Svoboda.

„Myslím, že jsme začali výborně na servisu a agresivně v útoku, takže jsme moc šancí ve dvou setech domácím nedali. Ve třetím jsme udělali pár chybiček, domácí se zlepšili a bylo to vyrovnané až do koncovky. Štěstí ale bylo na naší straně. Jsme spokojeni, vezeme domů dvě výhry,“ neskrýval radost z vítězství trenér Dukly Michal Nekola.

VK Jihostroj České Budějovice - VK Dukla Liberec 0:3 (-19, -22, -26)

Rozhodčí: Krtička - Hudík
Čas: 88 minut. Diváci: 2000.
Nejvíce bodující hráči: Kriško (15) - Patucha (17)
Stav série: 1:3.

VK Jihostroj České Budějovice: Habr, Mach, Kuliha, Kriško, Sobotka, Fila - libero Hupka.  Střídali Zapletal, Michálek, Šulista a Tibitanzl. Trenér Jan Svoboda.

VK Dukla Liberec: T. Kriško, Staněk, Janouch, Patucha, Leikep, Správka - libero Kopáček. Střídali Vencovský a Zajíček. Trenér Michal Nekola.

Štítky VK Jihostroj České Budějovice, VK Dukla Liberec, volejbal, Uniqa extraliga, finále, #Obhajoba2015, Liberec, Česko, České Budějovice, Česká volejbalová extraliga mužů, Jihostroj, Tomáš Kriško, Jan Svoboda, Michal Nekola

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obhajoba mistrovského titulu je zahalena oparem, Liberec vyhrál na jihu Čech i druhý zápas  |  Míčové sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.