Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Únava z cesty se neprojevila, Jihostroj vyhrál v Ostravě

Pokud čeká budějcké hráče zápas na venkovní palubovce, můžete si být téměř jisti, že zápas skončí ve čtyřech setech. Ze sedmi utkání se tomu tak v nejvyšší soutěži nestalo pouze jednou. Šestý takový zápas přišel v sobotním 17. kole Uniqa extraligy. Ostrava v něm doma nestačila na Jihočechy a ti si domů odváží plný počet bodů.

Úvod střetnutí vyšel lépe Jihostroji, který evidentně nebyl unavený z dlouhé cesty. Ostravě trochu trvalo, než se dostala do tempa. Ale jakmile se tak stalo, hosté měli co dělat, aby si výrazný náskok udrželi. Do koncovky nakonec vstupovali za vedení 21:18. Jenže to rychle ztratili a Slezané mohli využít psychické výhody.

Zkušenosti však hrály pro České Budějovice, které znovu o dva body odskočily. I tento náskok ale přišel vniveč, proto následoval za stavu 23:23 velmi důležitý míč. V této rozehře dokázali Jihočeši pevné nervy, získali setbol, jenž vzápětí dokázali potvrdit a šli do vedení 1:0 na sety.

Druhé dějství však bylo nerozhodné pouze při prvních výměnách. Pak ale začali úřadovat svěřenci trenéra Šmejkala, kterým vycházelo takřka vše. Po technickém time-outu se nůžky mezi oběma výběry více rozevíraly. Hosté prohrávali 9:14 a kouč Svoboda zkoušel reagovat.

To se ale nedařilo. Ostrava získávala pevnou půdu pod nohama během svých útoků a před koncovkou vedla hrozivě 20:13. Jihostroj na jakýkoliv zvrat rezignoval. Do konce setu totiž uhrál už jen dva míče a nechal devátému celku tabulky prostor na vyrovnání.

Třetí sada byla hodně opatrná, nikdo si nechtěl dovolit udělat chybu, která by soupeři dovolila jít do úniku. Přesto se Budějckým podařilo odskočit při první povinné pauze na stav 8:5. Brzy však byl tato výhoda smazána. A tak se to zásadní dělo až ve druhé polovině.

V té se domácí špatně prosazovali přes pevné a uspořádané bloky Jihostroje, který na sklonku dějství získal hodně potřebnou výhodu. Vedení 23:21 přineslo domácím starosti. Po snížení vytloukl bloky domácích Kriško a zajistil první dva setboly. Úspěch se dostavil až při tom druhém, protože Ostravští zkazili důležitý servis.

Ve čtvrté části se Ostrava rychle ujala vedení 3:0. Černobílí však zůstali v klidu a nijak nepanikařili. Odměnou jim byl okamžitý zvrat ve svůj prospěch. Takový vývoj nebyl nijak ojedinělý. Hosté si vždy dokázali vypracovat zajímavé vedení, o které vzápětí před bouřlivým slezským publikem přišli. Před druhým technickým oddechovým časem vytloukli volejbalisté Jihostroje další blok domácích a vedli už 16:13. Po delší době se zdálo, že tohle by mohl být zásadní zlom.

Ostravským navíc dělal problémy servis Kriška, a tak když si Šmejkal bral time-out, světelná tabule se zastavila na výsledku 19:14 pro České Budějovice. Jeho série navíc díky skvělým blokům Sobotky nebrala konce. Z podání se odstranil až svou vlastní chybou za stavu 21:14. To už ale bylo o osudu duelu rozhodnuto. Slezané tak proti aktuálnímu mistrovi nevyválčili ani bod.

VK Ostrava - VK Jihostroj České Budějovice 1:3 (-23, 15, -23, -17)

Čas: 99 minut. Rozhodčí: Renčín - Krtička.

VK Ostrava: Čechmánek, Halaj, Riecks, Fořt, Široký, Srkal - libero Václavík. Střídal Šmídl. Trenér Zdeněk Šmejkal.

VK Jihostroj České Budějovice: Mach, Michálek, Habr, Kuliha, Sobotka, Kriško - libero Hupka. Střídali Fila a Zapletal. Trenér Jan Svoboda.

Štítky VK Jihostroj České Budějovice, VK Ostrava, volejbal, výhra, Zdeněk Šmejkal, Ostrava, Jihostroj, Česká volejbalová extraliga mužů, Volejbalový klub Ostrava, Jan Svoboda, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Únava z cesty se neprojevila, Jihostroj vyhrál v Ostravě  |  Míčové sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.