Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vítězný tie-break nad Unterhachingem k triumfu nestačil

Hráči domácího Jihostroje si pozvali na přátelský zápas aktuální dvojku silné německé volejbalové ligy a zintenzivnili tak přípravu před blížícím se play off.

Úvod prvního setu patřil hostům z mnichovského předměstí, kteří si velmi rychle vypracovali vedení 0:3. Jihostrojákům se podařilo srovnat krok se soupeřem díky několika tvrdým servisům Jakuba Novotného.

Poté bohužel následovala řada nepřesností na straně domácích a donutila Jana Svobodu k ohlášení oddechového času (9:11). Po time outu se Jihostroj nadále snažil o útočné kombinace, ale řečeno fotbalovou terminologií - chyběla kvalitní finální přihrávka. Toho využil soupeř a dobrou hrou v poli se ujal vedení 16:19.

V tomto okamžiku se ale Jihostroj probral z poplesové letargie a začal předvádět přesnější hru bez nevynucených chyb a díky výborným blokům se ujal vedení 22:20. Toto vedení si Budějčáci už podrželi a dokráčeli k vítězství v prvním setu v poměru 25:21.

Po první sadě lehce upustil páru Jakub Novotný, který po svých spoluhráčích požadoval zodpovědnější a preciznější výkon.

Začátek druhého setu prakticky kopíroval úvod prvního dějství. Jihostroj se nevyvaroval několika chyb na příjmu a nepřesností v útoku, a tak se Haching ujal vedení 3:6.

Do technického oddechového času se však šlo za stavu 8:9. Domácím se totiž dařily útoky Sukuby a Macha středem, úspěšný blok přidal i Pláteník.

Po oddechovém čase domácí opět trápilo plachtící podání hostů. Za stavu 10:13 se do hry zapojil mladý smečař Petr Šulista. „Byl to můj první zápas na takové úrovni, byl jsem nervózní. Připadal jsem si, jako kdybych přišel z krajského přeboru do extraligy. Měl jsem tam dobré okamžiky, ale nevyvaroval jsem se dětinských chyb. Diváci mi sice při odchodu ze hřiště zatleskali, ale nebyl jsem spokojen,” sdělil své dojmy mladíček v dresu Jihostroje.

Prostřední část druhé sady postrádala přesnost i jiskru, a tak se kouč domácích odhodlal k dalšímu střídání. Za stavu 12:18 se na palubovce objevili Kriško s Habrem, kteří nahradili Zapletala s Novotným. Prostřídala se i libera, kdy Michálek nahradil Juračku.

Hra Jihostroje dostala znovu šťávu díky razanci na útoku univerzála Kriška a kvalitnímu servisu Habra. Na zvrat setu už to však nestačilo a druhá sada skončila výsledkem 20:25.

Jihostroj Heroes mají zřejmě rádi stereotypy, a tak do třetího setu nastoupili opět jako spící panny - 1:3. Na řadu tak musela přijít plachta Radka Macha, která rozhodila příjem hostů a znamenala srovnání stavu.

Domácí se pak chytili i v útoku a do timu šli za stavu 8:6. To na síti dominoval hlavně ranař Kriško. Za stavu 11:11 zúročil hodiny v posilovně kapitán Sukuba, když na síti přetlačil soupeře z Hachingu. Naši hráči pak tvrdili muziku na podání i v útoku a dostali se do vedení 15:12.

Vedení však domácí dlouho neudrželi a dovolili hostům snížit na 17:16, ale do koncovky setu se šlo za stavu 19:20. A hosté nakonec urvali další sadu pro sebe v poměru 21:25.

Do čtvrtého setu českobudějovičtí vstoupili mnohem lépe a po kvalitních servisech Habra se ujali vedení 2:0. V této fázi hry byl hodně vytěžován mladíček Šulista, který nepřesnost na příjmu nahradil bojovností na síti.

Do technického time outu se však šlo za stavu 7:8. V této části hry se domácí opět nevyvarovali několika nepřesností a na ukazateli skóre svítil stav 7:10. Do hry se vrátil zkušenější nahrávač Zapletal. Domácí přiložili na podání a nakonec srovnali na 14:14.

Následovala přetahovaná o každý bod a do koncovky se šlo za stavu 22:22. Útok střídal útok, 25:25. Tato pasáž hry musela diváky bavit. Nicméně, špatný příjem a úspěšný útok hostů znamená vítězství hostí 25:27.

Za normálních okolností by tedy hosté brali tři body za vítězství 3:1. Avšak šlo o přátelské utkání, a tak se hrálo dál. Úvod pátého setu patřil domácím 5:3.

Set je nadále vyrovnaný 8:8. Na technický oddechový čas není čas. Halu mají účastníci Ligy mistrů zapykanou pouze do 19 hodin a je třeba hrát - 12:9. Domácí si pomáhají servisem, nemýlí se v útoku a vítězí ve zkrácené hře 15:13.

„Sehráli jsme velmi dobrý přípravný zápas s Unterhachingem. Měli jsme možnost prověřit všechny hráče. Myslím si, že trenér v průběhu zápasu skvěle provedl některá střídání. První set jsme odehráli dobře. V tom druhém jsme trošku utekli na příjmu, pak dotahovali výborným dvojstřídáním. Trošku nás trápí příjem. Hlavně ty plachty. Družstva jako je třeba Unterhaching, která mají kvalitní plachtu, mají oproti nám trošku výhodu. Ale není to jenom příjem. Máme spoustu činností, které je třeba neustále zlepšovat,” zhodnotil v krátkosti zápas univerzál Jihostroje Jakub Novotný.

Své vyjádření k zápasu poskytl taktéž slovenský nahrávač v dresu Unterhachingu Branislav Skladaný: „My jsme za tuto možnost rádi. Hráli jsme proti špičkovému mužstvu české extraligy a mohli si vyzkoušet některé herní situace. Ačkoliv to byl přípravný zápas, tak přišla poměrně slušná návštěva. To pro mě bylo příjemným zjištěním. My jsme tolik nestřídali a zápasy rozložíme na dvě party. Kdo zítra nebude hrát, tak půjde do posilovny.“

Jihostroj Č. Budějovice - Generali Unterhaching 2:3 (21, -20, -21,-27,13)

Diváci: 800

Jihostroj: Zapletal, Sobotka, Sukuba, Fila, Pláteník, Novotný - libero Juračka. Střídali: Habr, Mach, Šulista, Michálek a Kriško. Trenér Jan Svoboda.

Unterhaching: Skladaný, Dünnes, Hupka, Hirsch, Shumov, Raymaekers - libero Prüsener. Střídal Steurwald. Trenér Mihai Paduretu.

Štítky volejbal, VK Jihostroj České Budějovice, Generali Unterhaching, přípravné utkání, Jihostroj, Jakub Novotný, Jan Svoboda, Branislav Skladaný, Liga mistrů UEFA, Extraliga ledního hokeje, Generali Česká pojišťovna, krajský přebor, Mihai Pădurețu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vítězný tie-break nad Unterhachingem k triumfu nestačil  |  Míčové sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.