Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Volejbalisté Jihostroje si s Ústím snadno poradili

Cesta budějcké mašiny za prvním místem v základní části nejvyšší domácí soutěže je téměř u konce. Tým trenéra Jana Svobody porazil v sobotním 30. kole Uniqa extraligy sedmé Ústí nad Labem hladce 3:0. Poslední dvě utkání sehraje český mistr během týdne, ve čtvrtek vyrazí do Prahy a v sobotu hostí otloukánka ligy Aero Odolena Voda.

Od začátku až do konce  krátkého představení byl Jihostroj na hřišti pánem. Ústí mělo nejblíže k zisku setu v prostřední části zápasu, ale domácí si koncovku třetího setu s přehledem pohlídali. Budějcký tým měl navrch ve všech činnostech a za 67 minut si v poklidném tempu dokráčel pro tři body.

V základní sestavě Ústí se objevil jen jeden českobudějovický odchovanec, blokař Martin Mach. Jedenadvacetiletý blokař se těšil na soboj u sítě se svým starším bratrem, reprezentantem Radkem Machem. Na ten ale nakonec nedošlo. Trenér Jihočechů nemusel do sestavy vůbec zasahovat a přednost před Machem tentokrát dostali kapitán Michal Sukuba a Štěpán Smrčka.

Druhý Budějčák - nahrávač Lukáš Dvořák, který do loňské sezony kryl pod Černou věží záda Michalu Sládečkovi, se na hřišti ukázal až ve třetím setu. Syn bývalé nahrávačské opory Jihostroje René Dvořáka je na severu Čech na hostování.

Na pozici prvního nahrávače ale v Ústí už delší dobu nastupuje bývalý reprezentační smečař Milan Bican (38 let). Kouč hostů vysvětluje: My nemáme takové kvality, jako ostatní týmy, takže potřebujeme bojovníky. A Bican je velký srdcař, takže Lukáše přehrál. Na ostatní mančafty nám tato bojovnost třeba stačí, ale na Budějce prostě ne. Všechny zápasy začíná v základní sestavě Bican, jen občas do zápasu vstoupí Dvořák, říká trenér a manažer ústeckého klubu Miroslav Přikryl. 

U nás v Ústí se snažíme vždy dávat prostor mladým hráčům, v létě od nás odcházel třeba Filip Habr do Budějc nebo také váš bývalý hráč Marek Beer do Liberce. A podobný záměr jsme měli i s Lukášem. Nevyšlo to, což mě mrzí, protože jej znám už od dorostu a vím, že je talent. Ale chybí mu bojovnost, kterou náš tým potřebuje, dodává Přikryl.

Po utkání své hráče právě za bojovnost pochválil. Ocenil, že s jasným favoritem dokázal tým držet krok. Kvality domácího týmu byly jasně vidět, Jihostroj nás převyšoval ve všech činnostech. Díky bojovnosti a nasazení jsme dokázali v prvních dvou setech domácím vzdorovat, bohužel jsme se nevyvarovali velkých chyb na útoku, sdělil.

Naopak kouč Jihostroje Jan Svoboda byl rád pouze za výsledek. Souhlasím, že hosté více bojovali. S tím nejsem spokojený. Sice jsme hosty přehráli, ale schází právě ta bojovnost. Je jasné, že na tom určitý díl mám i já, říkal novinářům.

Je to tím, že neustále točím se sestavou. Máme nedoléčené hráče, tak hrajeme pokaždé v jiném složení. Část viny tedy beru na sebe. Ale byli jsme ve všech činnostech opravdu lepší, takže bych chtěl, abychom takové soupeře, jako je Ústí, přehrávali ještě výrazněji. Jsem spokojen jen s výsledkem, ale ne tolik s předvedenou hrou, sdělil Svoboda. 

Předposlední utkání základní části sehrají budějčtí volejbalisté ve čtvrtek v Praze na ČZU, v sobotu pak zakončí dlouhodobou fázi doma s posledním Aerem (začátek v 18 hodin, vstup zdarma).

V posledním 33. kole mají Budějce volno. Pokud stejně jako Liberec v závěru nezaváhají, mají postup do play off z nejlepší pozice v kapse.

VK Jihostroj Č. Budějovice - SK Volejbal Ústí n./Labem 3:0 (19, 21, 16)

Čas: 67 minut. Rozhodčí: Němeček, Záhorcová - Aubrecht, Novotný. Diváci: 780.

Jihostroj: Zapletal, Novotný, Rojas, Michálek, Sukuba, Smrčka, libero Juračka. Trenéři Jan Svoboda a Stanislav Pochop.

Ústí: Bican, Moník, Pěkný, Kramar, M. Mach, Jůna, libero Kořínek - Klusoň, L. Dvořák, J. Procházka, Mooz. Trenér Miroslav Přikryl.

Tabulka

  Tým Z      V3   V2  PB  P     PS        B
1. České Budějovice 28 20 6 1 1 80:21 73
2. Liberec 27 19 5 2 1 76:24 69
3. Ostrava 27 20 1 2 4 68:24 64
4. Příbram 27 15 2 4 6 61:39 53
5. ČZU Praha 27 12 1 2 12 49:50 40
6. Benátky nad Jizerou 27 10 1 4 12 47:52 36
7. Ústí nad Labem 27 8 3 1 15 40:57 31
8. Zlín 27 8 1 4 14 42:59 30
9. Brno 27 6 1 5 15 32:66 25
10. Havířov 27 5 3 1 18 30:65 22
11. Odolena Voda 27 0 2 0 25 11:79 4

Autoři

Štítky Jihostroj, Ústí nad Labem, Jan Svoboda, Praha, Lukáš Dvořák, Česká volejbalová extraliga mužů, Aero Odolena Voda, Martin Mach, České Budějovice, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Volejbalisté Jihostroje si s Ústím snadno poradili  |  Míčové sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.