Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Volejbalisté slibují energické a bojovné výkony

Novou sezonu 2013/2014 rozehrají v sobotu hráči Volejbalového klubu Jihostroj České Budějovice. Po extraligové premiéře v Benátkách nad Jizerou je už příští čtvrtek čeká cesta na Balkán k Jaderskému moři, kde se utkají při úvodním duelu Ligy mistrů s černohorskou Budvou.

Po dvou a půl měsících intenzivní přípravy je notně omlazené družstvo podle ostříleného trenéra Jana Svobody připraveno na další soutěžní ročník jak po fyzické, tak i herní stránce. Jihostroj odehrál celkem deset přípravných utkání s bilancí čtyř vítězství, pěti porážek a netradičně i jedné remízy. Většina soupeřů byla ze zahraničí a často převyšovala kvalitu jihočeského mančaftu.

„Fyzickou přípravu jsme absolvovali doma v Budějovicích a využili jsme všechny možnosti, které máme k dispozici. Podařilo se nám sehnat soupeře startující v Lize mistrů, a tak někteří byli nad naše síly. Pro trénink je to však dobrá zpětná vazba, abychom věděli, kde máme rezervy. Z české extraligy jsme si zahráli s Libercem a Příbramí, tedy mužstvy, která společně s Ostravou nejvíce posílila. Pro trenéry je to věčné dilema, zda mít těžké soky a spíš prohrávat, nebo si vybírat slabší soupeře a jít do sezony s uspokojením. Já osobně jsem rád, že jsme zvolili první variantu. Za dobu, co v klubu působím, to byla herně nejpovedenější příprava,“ potvrdil na úterní tiskové konferenci trenér vicemistrovského celku.

Česká extraliga letos začíná kvůli mistrovství Evropy později než v minulých letech. „Přestože máme za sebou deset přípravných utkání, do Ligy mistrů bohužel půjdeme s jediným ´ostrým´ zápasem. V jiných zemích už přitom mají odehrána dvě nebo tři kola,“ konstatoval Jan Svoboda, jenž by mohl mít již brzy k dispozici prakticky kompletní kádr. „Na začátku přípravy jsme se museli kvůli distorzi kotníku obejít bez Macha, do začátku sezony by ale měl být v pořádku. To neplatí o Šulistovi, který stále laboruje se zády. První kolo nejspíš nestihne, avšak pevně věřím, že sezonu s námi bez problémů absolvuje,“ řekl bývalý kouč české volejbalové reprezentace.

Hráčský kádr pro nadcházející soutěžní ročník byl vedením volejbalového klubu představen již v létě na začátku přípravy. Kromě mladíků Petra Šulisty a Martina Plevy, kteří byli zařazeni do A mužstva z juniorského týmu, budou nově hájit barvy Jihostroje na postu libera zkušený slovenský matador Robert Hupka a mladý smečař, naposledy působící v Brně, Jan Kuliha.

Kapitánem Jihostroje byl na základě rozhodnutí realizačního týmu zvolen pětadvacetiletý nahrávač Filip Habr. „Doufám, že splní naše očekávání, která do něj jako kapitána vkládáme,“ uvedl trenér Svoboda. „Je to pro mě nová a zároveň dost překvapující role. Doufám, že trenéra nezklamu. A příspěvek do klubové kasy je samozřejmostí...“ culil se před zraky novinářů i všech svých spoluhráčů Filip Habr.

Ambice českobudějovických volejbalistů se podle prezidenta VK České Budějovice Jana Diviše nemění již několik let. Také v novém ročníku si proto hodlají Jihočeši udržet silnou pozici mezi tuzemskou elitou. „Máme vytvořeny všechny podmínky k tomu, abychom tu mohli mít hráče, kteří naše představy dokáží splnit. Letos jsme však změnili filozofii v tom, že hvězdy nejsou zárukou dobrého výsledku. To byl hlavní důvod, proč jsme se rozhodli jít cestou omlazení a začali budovat tým z perspektivních hráčů,“ představil současné smýšlení vedení klubu.

Letošním cílem Jihostroje je bavit diváky novou energií, bojovností, pokorou a větším nasazením, než tomu bylo v loňské sezoně. „Minimálně chceme postoupit do finále české extraligy, v Lize mistrů bychom chtěli navázat na loňský relativní úspěch a obhájit třetí místo ve skupině,“ řekl Jan Diviš a zároveň podotkl, že zařazení vlastních odchovanců či nováčka Kulihy by se mělo projevit na vytvoření party, díky níž bude v šatně panovat lepší atmosféra. Starší hráči pak mají svými zkušenostmi mužstvu pomáhat v krizových momentech a urovnat divoké chybující mládí.

Aktuální kádr by měl být perspektivním základem pro několik nadcházejících sezon. Na začátku každé z nich by vždy odešli maximálně dva nebo tři hráči. „Chceme, aby v našem týmu hvězdy neusínaly, ale aby se tady rodily. Máme v plánu vychovávat mladé reprezentanty. Jestli poté budou chtít využít svých kvalit a odejít do zahraničí, to už necháme na nich samotných,“ vysvětlil Jan Diviš vizi Jihostroje, který mimo jiné navázal intenzivnější spolupráci v prvoligovým EGE. „Naši junioři za ně pravidelně nastupují, obě družstva mají společné tréninky. Snažíme se mladíkům vytvořit jakési předpolí k rychlejšímu nástupu do extraligy.“

V průběhu léta došlo k několika úpravám v ceně vstupného. Základní vstupenka do Sportovní haly v Českých Budějovicích na volejbal stojí i nadále 100 Kč a permanentku můžete pořídit za 1300 Kč. K ní navíc dostanete originální fanouškovské tričko značky Errea a nově si můžete vybrat své vlastní místo v hale. „Během minulé sezony jsme však vypozorovali, že čím dál tím větší zájem o volejbal mají mladí diváci, a proto jsme pro ně připravili studentské vstupné za 60 korun, permanentka vyjde na 830 korun,“ sdělil zástupce marketingu Libor Matoušek mladší.

Historickou událostí pro volejbalový klub je vznik vlastního oficiálního fanklubu. Jeho předsedou se stal Jan Čipera, záda mu bude krýt šéf hokejových fanoušků Pavel ´Pajky´ Vágner. Podrobněji vás o fanklubu Jihostroje budeme informovat později.

Vedení klubu navíc společně s fanklubem připravuje prosincový zájezd na zápas Ligy mistrů do Paříže, při kterém by příznivci volejbalu z jihu Čech nejen navštívili atraktivní zápas nejprestižnější klubové soutěže, ale také poznali předvánoční atmosféru hlavního města Francie.

Kádr VK Jihostroj České Budějovice na sezonu 2013/2014

Blokaři: 3 Radek Mach (1984), 5 Vladimír Sobotka (1985), 9 Michal Sukuba (1981)

Libero: Robert Hupka (1981)

Nahrávači: 8 Filip Habr (1988), 14 Petr Zapletal (1977)

Smečaři: 13 Tomáš Fila (1985), 17 Jan Kuliha (1990), 7 Petr Michálek (1989), 10 Petr Šulista (1993)

Univerzálové: 18 Michal Kriško (1988), Martin Pleva (1994)

Štítky volejbal, VK Jihostroj České Budějovice, sezona 2013/2014, Liga mistrů UEFA, České Budějovice, Jihostroj, trenér, Balkán, Jaderské moře, Budva, Benátky nad Jizerou, Jan Svoboda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Volejbalisté slibují energické a bojovné výkony  |  Míčové sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.