Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Volejbaloví mistři z Jihostroje zahájili přípravu

Budějcká volejbalová mašina je opět v akci. V pondělí se nekompletní tým sešel poprvé v sezoně 2012/2013, trenér Jan ´Honzátko´ Svoboda ho ihned zapřáhl do přípravy.

Před sezonou klub opustili dlouholetí hráči univerzál Radek Motys a blokař Štěpán Smrčka, v A týmu nezůstal ani smečař Martin Procházka.

Jejich místa zabrali Michal Kriško z Příbrami, Vladimír Sobotka z Ostravy a Petr Šulista z juniorů. Podle informací, které má Budějcká Drbna k dispozici, ale jihočeské družstvo chystá ještě jedno zajímavé překvapení...

Ani tentokrát nevyrazí mistři do hor na soustředění, jak tomu bývalo za kouče Petra Broma. „Celou přípravu absolvujeme doma v Budějcích, využijeme atletický trénink na trávě, posilovnu na fyzickou přípravu a bazén. Pro začátek máme tyhle tři věci, postupně během srpna začneme s volejbalovými tréninky,“ přibližuje plán přípravy na novou sezonu Jan Svoboda.

Herní příprava letos bude o něco kratší, volejbalisté nevyrazili ani na tradiční turnaj do Dřevěnic. První utkání před startem ligy sehraje Jihostroj nejdříve 15. září, kdy se k týmu připojí i reprezentanti. Ti mají před sebou ještě kvalifikační turnaje na mistrovství Evropy.

„Máme momentálně k dispozici osm hráčů. Chybí Habr, Sobotka a Kriško, ti jsou v reprezentační přípravě, smečař Andy Rojas se vrací až koncem srpna z Venezuely,“ informuje trenér mistrovského celku.

Navíc několik členů týmů doléčuje zranění. „Momentálně je ještě na marodce Tomáš Fila s Radkem Machem. Oba se zapojili do přípravy, ale s omezením. Mach má problém s koleny a úpony v lokti, čtrnáct dní rehabilitoval. Je otázka, zda ho povolají do reprezentace nebo ne, až se uzdraví,“ říká Jan Svoboda. K tomu měl problémy univerzál Jakub Novotný.

Tomáš Fila přišel o účast na reprezentačních akcích kvůli vyhřezlé ploténce a nyní intenzivně pracuje na zotavení. „Jde o vážné zranění. V podstatě od poloviny května, dva a půl měsíce, se intenzivně léčí a rehabilituje. Čas ukáže, jak na tom bude. Zprávy jsou optimistické, ale nikdo si netroufne říci, jestli bude trénovat a v přípravě hrát,“ vysvětluje trenér nejlepšího českého týmu.

První extraligové zápasy by ale prý stihnout měl. „Po třech měsících se zapojil do přípravy, plave, dělá s námi atletiku, posiluje, ale má omezení. Něco dělat nemůže, ale nechybí na žádném tréninku a je otázkou, jak rychle se bude jeho stav zlepšovat a kolik toho naposiluje, aby byl fit,“ dodává kormidelník Jihostroje. „Je pravděpodobné, že stihne normálně začátek sezony.“

Ta odstartuje 20. října. A budějčtí špílmachři začnou cestu za titulem v Benátkách nad Jizerou. „Čekají nás ještě před začátkem sezony nejspíš dva turnaje, zatím se vše domlouvá. Na jeden vyrazíme do Zlína a na druhý do Liberce. A těsně před ligou si zřejmě pozveme nějaký extraligový tým k nám do haly,“ nastiňuje trenér poslední herní přípravu.

Letošní extraligový ročník bude mít oproti loňsku jednoho účastníka navíc. Mezi elitu postoupilo Staré Město, rezerva Zlína, která porazila ve finále první ligy budějcké EGE. Další změnou je dvoukolový systém (vloni se hrálo na tři), kdy se utká každý s každým doma a venku. Hrací dny jsou jen soboty.

„Já tyto změny vítám. Program je tak nabitý, když hrajeme tři soutěže, že v loňském roce jsme neměli jediný týden, kdy bychom nehráli dva zápasy. Některé jsme museli i odkládat na později. Takže letos je dobře, že ubyly zápasy, můžeme se více soustředit na trénování,“ říká kouč Jihostroje Svoboda.

Nic jiného než triumf v extralize i Českém poháru se od jeho družstva nečeká. Ale letos prý bude liga vyrovnanější než v loňském roce. „Já už jsem viděl některá družstva v Dřevěnici, pojedu se na ně podívat ještě do Chlumce. A podle zpráv, které mám, se liga paradoxně kvalitativně zvedne,“ tvrdí Jan Svoboda.

Část v zahraničí vydělávajících volejbalistů se vrací domů, což je jednou z příčin. „Přispívá k tomu finanční krize v Evropě, z volejbalové mapy mizí portugalská, řecká a španělská družstva. Platové podmínky se mění a hráči se přesouvají tam, kde zůstávají stejné. Vytlačují se tak ti horší hráči a míst, kde se mohou uchytit, je méně. Už se hodně kluků vrátilo a počítám, že je budou následovat další,“ tvrdí trenér Jihostroje.

Několik navrátilců se již uchytilo v Liberci a Benátkách nad Jizerou, o něco atraktivnějším soupeřem bude opět Příbram, která do svých řad ulovila exbudějovického nahrávače Michala Sládečka a odchovance Jihostroje Miroslava Bezděku (vrací se z Francie). „Mají úplně nové družstvo. Navíc angažovali chorvatského smečaře a polského univerzála. Z Ústí nad Labem také získala smečaře Moníka.“

I letos si zahrají budějčtí volejbalisté Ligu mistrů. Los jim do základní skupiny přisoudil ruský velkoklub z Novosibirsku, Němce z Berlína a Budvu z Černé Hory. „Letošní soupeři jsou s těmi loňskými srovnatelní. Rusové budou, stejně jako Cuneo, favoritem skupiny. Pomýšlejí na celkové vítězství v Lize mistrů, chtějí do Final Four. Berlín je na tom podobně jako Unterhaching a Černohorci jsou neznámou. Každý rok poskládají nový tým,“ vysvětluje trenér Jihostroje Jan Svoboda.

Autoři

Štítky volejbal, Jihostroj, České Budějovice, letní příprava, Jan Svoboda, trenér, trénink, Vladimír Sobotka, Michal Kriško, Liga mistrů UEFA, Příbram, Radek Mach

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Volejbaloví mistři z Jihostroje zahájili přípravu  |  Míčové sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.