Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Štíři berou z utkání s mistrem bod, ženy zvládly derby se Soběslaví

Atraktivní florbal viděli diváci v českobudějovické Sportovní hale, kde se utkali domácí Štíři s loňským mistrem Sokolem Mukařov. Domácí po dvou třetinách vedli 3:0, ale to se jim udržet nepodařilo. Ve třetí třetině dostali během pěti minut pět gólů a museli skóre otáčet. To se jim povedlo a dostali se do vedení 6:5. Hostům z Mukařova se ale podařilo nakonec vyrovnat a v prodloužení si vystřelili také bonusový bod. Štíři tak podlehli Mukařovu 6:7 v prodloužení. Naopak ženy své utkání zvládly na výbornou. Celý zápas Soběslav přehrávaly a vcelku bez problémů zvítězily 4:2.

Na začátku utkání mezi Štíry a Mukařovem byl lepší hostující celek. Vypracoval si několik zajímavých situací, ale Koš všechny střely zastavil. Domácí florbalisté se tak dostali do vedení. Na polovině hřiště se dostal k míčku Pavel Formánek, který přesnou střelou od levého mantinelu otevřel skóre utkání. Poté byl zápas vyrovnanější a šance byly k vidění na obou stranách. Jednu z největších příležitostí spálil Měřička, který měl před sebou úplně prázdnou branku, ale minul. Po prvních dvaceti minutách tak vedli domácí nejtěsnějším možným rozdílem.

Druhou třetinu provázela spousta přerušení a rozkouskovaná hra. Přesto se ale budějčtí florbalisté dokázali prosadit. A byla to opět první lajna. Pěknou akci zakončil střelou za bezmocného Bobisuda Lukáš Malý. Ani ne o dvě minuty později vedli Jihočeši už 3:0. Podruhé v utkání se předvedl výstavní střelou Pavel Formánek. Tyto góly dodaly zápasu šťávu a opět se hrál florbal nahoru dolů. Do konce třetiny už ale branka nepadla.

To, co se dělo ve třetí třetině, se muselo divákům líbit. V čase 41:52 se hosté prosadili poprvé. Ze středu hřiště prostřelil Koše Karel Svatoš. Ve 44. minutě snížil pražský celek na rozdíl jedné branky. V přesilové hře přesně k tyči zamířil David Podhráský. Na začátku 46. minuty předvedl pěknou individuální akci Jan Pudich, který obešel na mantinelu jednoho z domácích a střelou nad Košovu nohu vyrovnal na 3:3. To zdaleka nebylo vše. O další minutu a půl později skóroval hostující Tomáš Sláma a pátou branku přidal opět Jan Pudich, kterému vytvořil výbornou pozici Vaculík. Štíři se ale nevzdali a zásluhou Pavla Formánka snížili na 4:5. Formánek tímto gólem zkompletoval hattrick. Tentýž hráč mohl vyrovnat na 5:5, ale trestné střílení se mu proměnit nepodařilo. Přesto se Českým Budějovicím podařilo vyrovnat. Důraz a šikovné ruce prokázal Ondřej Havelka. O šestnáct sekund později už Štíři dokonce opět vedli. Počtvrté v zápase se prosadil Pavel Formánek. Mukařov ale opět vyrovnal. Tři a půl minuty před koncem srovnal povedenou střelou Adam Vejrych.

Přišlo tak na řadu prodloužení. V něm měli oba týmy pár zajímavých příležitostí, ale gólem žádná neskončila. Vše ukončil až osmnáct sekund před koncem prodloužení Jakub Majer, který využil přesilovou hru. Domácí hráči tak podlehli Mukařovu 6:7 po prodloužení a propadli se na páté místo tabulky Národní ligy.

„Myslím, že diváci viděli velice atraktivní a dramatický zápas. Nám se dařilo, i díky skvělému Košovi v brance, držet vedení 3:0 po dvou třetinách, ale potom tam soupeři spadlo vše, na co sáhl. Cením si toho, že se kluci ještě zvedli a dokázali znovu otočit na 6:5. Utkání bylo vyrovnané a asi spravedlivě došlo na prodlužení. V něm předvedl fatální nedisciplinovanost Lukáš Froněk a za jeho vyloučení jsme zaplatili porážkou,“ zhodnotil zápas trenér Jiří Kratochvíl.

Další utkání sehrají Štíři v neděli 14. února. V 17 hodin se rozjede utkání proti krajskému rivalovi ze Strakonic. Zápas se odehraje ve strakonické Sportovní hale.

FBC Štíři České Budějovice - TJ Sokol Mukařov 6:7p (1:0, 2:0, 3:6 - 0:1)

Branky a nahrávky: 5. Formánek (Staněk), 30. Malý (Kudláček), 32. Formánek (Staněk), 48. Formánek (Malý), 55. Havelka (Froněk), 55. Formánek (Malý) - 42. Svatoš (Vejrych), 44. Podhráský (Vaculík), 46. Pudich (Vaculík), 47. Sláma (Zbyněk), 47. Pudich (Vaculík), 57. Vejrych (Noha), 65. Majer (Noha). Vyloučení: 4:2. Využití: 0:2. Střely: 27:32. Diváci: 99. Rozhodčí: Pěnička, Šafář.

FBC Štíři České Budějovice: Koš (Kunst) - Staněk, Skok, Kudláček, Formánek, Valdauf, Štěpka, Hejplík, Froněk, Vilímek, Žáček, Novotný, Havelka, Zavacký, Měřička, Majner, Malý, Slepička, Tomšíček.

TJ Sokol Mukařov: Bobisud (Bína) - Piskalík, Vaculík, Sláma, Zbyněk, Majer, Hron, Svatoš, Podhráský, Kášek, Bachtík, Pudich, Noha, Vejrych, Kalát.


Ženy čekal o den později zápas s jejich krajskými rivalkami ze Soběslavi. Utkání zvládly bez větších komplikací a zaslouženě si připsaly tři body za vítězství 4:2.

Utkání začalo bez větších šancí. Z ničeho nic se ale v šesté minutě prosadila nejlepší hráčka Soběslavi Markéta Kabešová. Ta se vytočila zpoza branky a střelou do prostoru mezi rukou a tělem Bartoníčkové poslala hostující hráčky do vedení. Vyrovnání ale na sebe nenechalo dlouho čekat. V osmé minutě našla Jedličková před brankou Andreu Dostálovou a ta se bekhendovou střelou nemýlila. Stejná hráčka mohla svůj tým poslat do vedení, ale ve stoprocentní šanci selhala, když z hranice velkého brankoviště trefila pouze gólmanku Pavlíkovou. Přesto se domácí hráčky dostaly do vedení. Kristýna Minářová našla z rohu volnou Elišku Zimovou, která si už s Pavlíkovou poradila.

Na začátku druhé dvacetiminutovky se nejprve zaskvěla výborným zákrokem Bartoníčková. Na druhé straně předvedly krásnou akci Kristýna s Klárou Minářovou. Prvně jmenovaná našla krásnou přihrávkou svoji sestru, která střelou z první trefila tyčku soběslavské branky. Ve 28. minutě měla hostující Soběslav výhodu trestného střílení. K němu se postavila Klára Dudová, která předvedla pěkný bekhendový blafák a vyrovnala na 2:2.

Ve třetí periodě se do první vážnější šance dostala Lada Janošťáková, ale z velkého brankoviště trestuhodně minula branku. V 51. minutě štírky opět vedly. Třetí branka byla podobná té druhé. Kristýna Minářová opět z rohu našla Elišku Zimovou, která ani napodruhé nedala Pavlíkové šanci. Půl minuty nato vedl domácí tým už o dvě branky. Jedličková našla Ladu Janošťákovou, která si s Pavlíkovou také poradila. Štírky si konec zápasu už v poklidu pohlídaly a zaslouženě dokráčely k vítězství 4:2.

„Jsem rád, že jsme pokřtili nové dresy třemi body, a to zrovna proti rivalovi ze Soběslavi. Podali jsme kvalitní výkon. Výhru jsme si zasloužili. Děkuji holkám za výborný výkon a divákům za podporu,“ hodnotil spokojeně trenér Luboš Hanšpach.

Další zápasy čekají na českobudějovické hráčky o víkendu 20. a 21. února. V českobudějovické Sportovní hale se nejprve utkají od 20:30 s Hradcem Králové a o den později od 14:15 s Vysokým Mýtem.

FBC Štíři České Budějovice - Banes Florbal Soběslav 4:2 (2:1, 0:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 8. Dostálová (Jedličková), 19. Zimová (Minářová Kr.), 51. Zimová (Minářová Kr.), 52. Janošťáková L. (Jedličková) - 6. Kabešová M. (Stachová), Dudová (TS). Vyloučení: 3:2. Bez využití. Střely: 17:15. Diváci: 73. Rozhodčí: Vraspír, Holeček.

FBC Štíři České Budějovice: Bartoníčková - Jedličková, Janošťáková P., Šraierová, Polívková, Sýkorová, Dostálová, Strumínská, Janošťáková L., Zahradníková, Holmanová, Minářová Kl., Linhartová, Minářová Kr., Juhaňáková, Zimová, Tichá.

Banes Florbal Soběslav: Pavlíková (Bryllová) - Řezníčková, Vacková, Nováková, Kabešová M., Stachová, Kostečková, Kabešová P., Dudová, Kubátová, Škodová, Tošerová, Bínová.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky Soběslav, Mukařov, florbal, sportovní hala, Madeta Motor České Budějovice, Ondřej Havelka, David Podhráský, Tomáš Sláma, Česká obec sokolská, Mountfield Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Štíři berou z utkání s mistrem bod, ženy zvládly derby se Soběslaví  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.