Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Na Borku se uskuteční osmý ročník Velikonočního střílení

Střelecký závod pro mládež VzPu 30 ran v leže do 12 a 14 let, který se koná 26. března v KD obce Borek, bude rovněž dobrou přípravou na MČR. To se koná 2. dubna v Plzni. Proto je v současné době na závod již přihlášeno přes 60 střelců většinou z českých klubů. Tento závod je současně otevřený i pro nečleny střeleckých klubů, kterým se při jejich zájmu bude věnovat odborný tým, a po skončení samotných závodů si mohou vše vyzkoušet.

SSK Stromovka je jediný sportovní střelecký klub v Jihočeském kraji, který se věnuje trénování mládeže ve sportovní střelbě ze vzduchových a malorážkových zbraní. S mládeží pracuje již od 6 let věku, a to do 14 let v disciplíně vzduchová puška 30 ran vleže. Od 15 let začínají střelci trénovat VzPu 40 ran vestoje a také malorážku. V současné době má střelecký klub 31 členů, z toho 5 členů do 18 let a 15 členů do 14 let.

V minulosti se střelci klubu umisťovali na předních místech při republikových závodech. Za velmi dobré výsledky byli někteří zařazeni do vrcholového sportu mládeže organizovaného Českým střeleckým svazem, a po dosažení reprezentační úrovně přešli do profesionálních klubů Dukly Plzeň a Rapid Plzeň. Byli to například Jan Březina, Lucie Svatková, Petr Šmol a v současné době Nikola Foistová.

Například Petr Šmol získal na ME v Granadě 2007 místo na OH Peking 2008. Nikola Foistová se už jako dorostenka stala mistryní republiky v disciplíně VzPu 40 ran vestoje. Velkého úspěchu dosáhla v srpnu 2015 na ME v Mariboru, kdy se stala juniorskou mistryní Evropy v disciplíně malorážka 60 ran vleže, a ještě byla jako členka vítězného družstva. V anketě Českého střeleckého svazu se stala v roce 2015 střelcem roku 2015 v kategorii juniorky.

Každý rok se navíc objeví nějaký talentovaný střelec. Například třiáctiletý Matěj Nedvěd, který se na mistrovství republiky v roce 2015 umístil na 4. místě se stejným bodovým ziskem jako třetí, ale měl o jednu centrovou desítku méně. V současné době v kategorii do 12 let začínají mít pěkné výsledky například Lukáš Němec, Jindřich Hromada, Matěj Pavlík a další.

Dobré výsledky jsou i díky trenérům a rodičům, kteří střelce vozí na závody téměř po celé republice. Dlouholetým trenérem mládeže a současně předsedou klubu je Václav Březina. Starší střelce má na starosti trenér Jan Šmol.

Velké poděkování patří Dopravnímu podniku města České Budějovice, kde klub SSK Stromovka trénuje zejména v zimním období v krytu CO v trolejbusové vozovně. V létě trénuje na střelnici Borek. Střelecký klub nemá vlastní zařízení pro tréninky. Díky sponzorům, které se podařilo sehnat, může organizovat střelecké závody i v prostorách veřejných, jako je třeba kulturní dům.

Tisková zpráva

Štítky Borek, Plzeň, trenér, Letní olympijské hry 2008, Český střelecký svaz, Jihočeský kraj, Svatý Gorazd II., Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Borku se uskuteční osmý ročník Velikonočního střílení  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.