Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Do evropského festivalu sportující mládeže EUROGYM zbývá přesně 101 dnů

Již desátý ročník festivalu EUROGYM se v tomto roce uskuteční v Českých Budějovicích. Tento festival se v jihočeské metropoli uskuteční od 18. do 24. července. Symbolické odpočítávání začalo v pátek na náměstí Přemysla Otakara II., kde tisícovka dětí z českobudějovických škol složila logo akce, takzvaného „panáka“.

A co vlastně EUROGYM je? Je to především setkání mladých lidí, pro které je sport, zejména pak gymnastika, tanec a podobné aktivity, nedílnou součástí jejich životů. Koná se každé dva roky a poprvé se uskuteční v zemi bývalého východního bloku. „Chceme, aby lidé o Českých Budějovicích věděli a vraceli se sem. Když se řekne Česká republika, většina zná pouze Prahu,“ říká předseda České gymnastické federace Roman Slavík.

Letošní jubilejní desátý ročník má své motto „Get up and move“, což se dá přeložit jako „Vstaň a hýbej se“.

Očekává se obrovský počet účastníků celé akce a to až 4500 sportovců, trenérů a členů vedení výprav. Zastoupení bude mít minimálně 21 evropských zemí včetně Ruska a Izraele. Dalšími zúčastněnými zeměmi budou Portugalsko, Belgie, Norsko, Estonsko, Francie, Finsko, Lucembursko, Německo, Itálie, Dánsko, Velká Británie, Maďarsko, Řecko, Slovensko, Nizozemsko, Island, Švédsko a Švýcarsko.

Pobyt účastníků bude zajišťovat přes 400 dobrovolníků nejen z České republiky.

Celá akce bude probíhat především v Českých Budějovicích, které tak čeká velké dopravní zatížení. „Poskytneme naturální podporu, ale také navýšíme počty linek MHD. Snad už bude opraven Litvínovický most a dopravu tak usnadní,“ doufá primátor Českých Budějovic Jiří Svoboda.

Na frekventovaných místech budou postavena čtyři pódia, kde budou sportovci prezentovat své naučené choreografie. Pódia vyrostou na Mariánském náměstí, na náměstí Přemysla Otakara II., Lannově třídě a Sokolském ostrově. Vystoupení budou probíhat po čtyři dny od 20. do 22. 7., a to vždy od 14 do 18 hodin. Půjde především o gymnastické, taneční a akrobatické pódiové skladby. Všechna vystoupení budou přístupná veškeré veřejnosti zdarma.

„Samozřejmě srdečně zveme všechny obyvatele města i jeho návštěvníky, aby s námi strávili zajímavá odpoledne. Řada vystoupení má vysokou sportovní i estetickou úroveň a každopádně jsou autentická a zajímavá,“ vzkazuje předseda organizačního výboru EUROGYM 2016 Roman Slavík.

K celé akci se vyjádřil také hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola. „Jsme rádi, že jsme EUROGYM mohli zařadit do projektu Jižní Čechy olympijské. Bude to jedna z největších akcí, co do počtu účastníků, tak do délky akce,“ dodal.

Opravdovým startem EUROGYM 2016 bude průvod městem z náměstí Přemysla Otakara II. do Budvar arény v úterý 19. července odpoledne. V samotné hale proběhne také slavnostní zahájení. V domácím stánku hokejistů Motoru proběhne také GALA - přehlídka nejlepších skladeb, které jednotlivé delegace přivezou. Na tom samém místě proběhne také závěrečný ceremoniál. Na zahájení, GALA i na ukončení je možné si zakoupit vstupenky, a to například v organizačním centru na výstavišti.

Každé odpoledne proběhnou také různé workshopy, na nichž si účastníci vyzkouší různé sporty. Více jak šedesát míst bude rozeseto po Českých Budějovicíh, Hluboké nad Vltavou a Doubí u Třeboně.

Celá akce je financována především z účastnických poplatků. Výraznou podporou se podílí také město České Budějovice, Jihočeský kraj a Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky.

EUROGYM bude doplněn i o různé doprovodné akce, jako například HELP FOR FRIENDS, kdy část výtěžku z prodeje upomínkových předmětů půjdou na zvláštní konto. Peníze se poté rozdělí mezi Dětský domov Žíchovec, mladého sportovce Tomáše Jelínka, který je kvůli roštěpu páteře na invalidním vozíku, a naději českého rychlobruslení Jakuba Kopřivu. „EUROGYM není jenom sportovní akce, má velký přesah v tom, že se zde potkávají mladí lidé, kteří jsou dynamičtí, vnímaví, akční. V tomto smyslu se zde potkává budoucnost Evropy a my bychom byli rádi, aby součástí jejich setkání byla i pomoc těm, kteří musí překonávat zcela jiné a daleko těžší překážky,“ uzavřel Slavík

Pro focení fotografií byly využity i prostory Heaven Gym na náměstí Přemysla Otakara II.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky festival, České Budějovice, Náměstí Přemysla Otakara II., Česko, Jihočeský kraj, Východní blok, olympijské hry, Přemysl Otakar II., Tomáš Jelínek, Jiří Zimola, Jiří Svoboda, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Miroslav Král

Ohled na školou povinné děti a jejich zákonné zástupce, to je přesně to, co mi tady chybí. Svět je plný "výborných záležitostí", ale berte na vědomí, že řada lidí je už tak mentálně vysoko že o tom, co je pro ně výborné a co ne, dokáží rozhodnout sami.

Čtvrtek, 5. května 2016, 09:25Odpovědět

Monika Hantáková

Eurogym je výborná záležitost pro děti a mládež, která by i nesportovce měla mentálně posunout výš. Veškeré střípky, které tuto akci doplňují, jsou zcela promyšlené právě s ohledem na školou povinné děti.

Čtvrtek, 5. května 2016, 00:22Odpovědět

Miroslav Král

Jsem rodič jednoho z dětí, které tam pobíhalo s barevným deštníkem. Podle mě šlo o nepřijatelné zneužití dětí pro propagační akci, děti se místo toho mohly a měly učit. Rodiče nebyli vůbec žádáni o souhlas s účastí dětí. Školy se účastnily "dobrovolně" na základě "žádosti" jejich nadřízeného subjektu - zřizovatele - tj. města České Budějovice.

Pokud bych dceru poslal dělat komparz já o své vůli, bylo by to jednak za peníze, a pokud by to bylo na úkor její školní docházky, tak bych mohl čelit i trestí odpovědnosti.

Naivně jsem doufal, že doba, kdy děti organizovaně místo školy cvičí pod tribunami, už minula.......

Čtvrtek, 21. dubna 2016, 09:57Odpovědět

Do evropského festivalu sportující mládeže EUROGYM zbývá přesně 101 dnů  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.