Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Jachtařská Cena Šumavy má své vítěze

Od 4. do 5. června se na lipenské přehradě konal již tradiční závod Cena Šumavy. I navzdory nepříliš optimistické předpovědi se v Jachetním klub Černá v Pošumaví sešlo 125 převážně dorosteneckých jachtařů v šesti lodních třídách. Nejpočetnější lodní třídou se 48 závodníky se stala dětská třída Optimist. Dále se závodilo ještě ve třídách Evropa, Laser Standart, Laser 4.7, 29er a Vaurien.

Již při sobotním zahájení bylo zřejmé, že prognózy veškerých evropských předpovědí se vyplní a tudíž se jachtaři budou muset spokojit s velmi mírným větrem do 3m/s. Zázemí jachetního klubu dovolilo strávit jachtařům sobotní dopoledne a část odpoledne aktivně při hraní kolektivních her nebo například stavěním hradů s písku. Odpoledne povětrnostní podmínky umožnili odstartování dvou rozjížděk. Z důvodu, že se závodu zúčastnilo šest lodních tříd, se pořadatelé rozhodli rozdělit závodní pole do dvou pomyslných skupin, které měli odlišné místa rozjížděk.

Ačkoliv byla snaha nejen od pořadatelů a rozhodčích dokončit alespoň tři rozjížďky aby se celkový závod mohl počítat do pohárové soutěže, pro nedostatek větru se nepodařilo tuto podmínku splnit. Jihočeští jachtaři závodili ve třídě Evropa, Laser Standart a 29er. Ve třídě Evropa se nejlépe vedlo Markovi Směšnému z Prostějova, který vyhrál obě dvě rozjížďky. Druhá byla závodnice z JO Slavoj Hluboká nad Vltavou Petra Ondíková. Se stejným součtem bodů se za Petrou umístili další čtyři závodníci i se Štěpánem Sivým (JO Slavoj), který se podle pravidel shody bodů umístil na pátém místě. Ve třídě 29er posádka Milerová Anna – Pokorný Jan získali čtvrtou příčku. V Lodní třídě laser obsadil 9. místo Ondřej Vachel z pořádajícího klubu.

Kvůli nedělním bouřkám se závodní komise rozhodla odložit start a bohužel ani po vyjasnění oblohy se již nerozfoukalo. Celkové výsledky tedy zůstali ze soboty nezměněné.

Lodní třída Evropa
  1. Směšný Marek
  2. Ondíková Petra
  3. Chlupová Kateřina
Lodní třída Laser Standart
  1. Novotný Štěpán
  2. Halouzka Jakub
  3. Smetana Radek
Lodní třída Laser 4.5
  1. Přikryl Benjamín
  2. Košťálová Bára
  3. Moučková Hana
Lodní třída 29er
  1. Keblová Lucie - Tkadlecová Sára
  2. Klimeš Jonatán - Šustek Benjamin
  3. Vítovec Matěj - Krsička Martin
Lodní třída Optimist
  1. Müller Ondřej

Autoři | Foto Martin Haleš

Štítky Šumava, Evropa, jachtař, Vodní nádrž Lipno, Pošumaví

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jachtařská Cena Šumavy má své vítěze  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.