Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Štíři začali porážkou, ženy jsou stoprocentní

Oba elitní týmy Štírů vstoupily o uplynulém víkendu do svých ligových soutěží. Oba však diametrálně odlišně. Muži padli ve svém prvním zápase na domácí palubovce s Chomutovem 6:10, zato ženy byly velmi úspěšné. Nejprve zdolaly Tábor 3:0 a o den později si poradily se Soběslaví 8:3.

Od začátku utkání se hrál vyrovnaný florbal, ve kterém zpočátku kralovali oba brankáři. Jako první však skončil balonek za domácím Kunstem. K volnému úderu na hranici velkého brankoviště se postavil Ondřej Kopp a tvrdou střelou prostřelil vše, co mu stálo v cestě. V sedmnácté minutě vedl Chomutov už o dvě branky. Z půlky hřiště vystřelil Selinger, Kunst vyrazil míček jen před sebe, k dorážce se dostal Vít Andrle a se štěstím překonal domácí brankáře. Do konce první třetiny se skóre měnilo ještě jednou. Štíři snížili díky Lukáši Malému, který zakončil střelou tahem k pravé tyči z bezprostřední blízkosti.

I ve druhé části se jako první prosadili hosté. Malý se nestačil vrátit s Jakubem Štěrbou a ten bez problémů překonal Kunsta. Ještě hůř bylo pro českobudějovické hráče ve 33. minutě. Střelu Koppa Kunst opět pouze vyrazil a z dorážky se radoval Ondřej Bejček. Hned po buly však Štíři snížili po krásné akci. Měřička si narazil s Froňkem a následnou krosovou přihrávkou našel Václava Hejplíka, jenž se střelou z první nemýlil. Diváci viděli hodně divokou minutu, jelikož za dalších jedenáct sekund padl další gól. Jäschke se prosmýkl mezi dvěma hráči domácích, Kunstovi udělal kličku, ten ji lapil, ale u dorážky byl jako první Jakub Štěrba a vrátil Chomutovu třígólové vedení. Uplynulo čtyřicet sekund a domácí fanoušci se mohli radovat ze své třetí branky. Majner našel volného Tadeáše Melíška, který si věděl s Vlčkem rady a přesnou ranou opět snížil. Minutu před koncem se prosadili Severočeši pošesté. Jakub Štěrba zkompletoval hattrick střelou po zemi z otočky.

Ve třetí dvacetiminutovce využil Chomutov další brejkovou situaci. Bejček ze středu našel vpravo volného Ondřeje Koppa, a ten střelou do odkryté klece vstřelil sedmou branku hostí. Gól naděje vstřelil z volného úderu Michael Kudláček, který si potáhl míček a zavěsil zkušeně na zadní tyč Vlčkovy branky. Štíři se přiblížili na rozdíl dvou branek zásluhou přesilové hry a přesné střely nad nohu z hole Michala Měřičky. Ještě v té samé minutě byl rozdíl už pouze jednogólový. Hrdý našel krásnou křižnou přihrávkou Lukáše Malého a ten svou střelou nedal Vlčkovi šanci. Jenže hosté opět odskočili po dalším brejku. Situaci dva na Kunsta vyřešil kličkou do bekhendu a zakončením do prázdné branky Tomáš Fiala. Svou přesilovou hru využil také Chomutov. Marek Chocholoušek se odhodlal ke střele z otočky a vymetl růžek Kunstovy svatyně. Dvě sekundy před koncem dokonali Chomutovští desítku, když přihrávku do téměř prázdné branky zužitkoval Karel Klíma. Štíři tak padli v úvodním duelu sezony s Chomutovem 6:10.

„Není příjemné prohrát hned první zápas sezony, ale myslím, že jsme herně nepropadli a jen potřebujeme vylepšit několik věcí. Například přesilovky, které byly z naší strany bez střelby nebo pokrývání rychlých brejků soupeře. Chomutov je kvalitní tým a tyto naše nedostatky potrestal. Navíc měl trochu štěstí, že v momentě, kdy jsme stáhli skóre na 6:7, tak jsme vyrobili fatální hrubku, kterou oni využili. Nás teď čekají tři zápasy venku a musíme se snažit z nich udělat co nejvíce bodů, abychom se na začátku sezony dostali do pohody,“ zhodnotil utkání trenér domácích Jiří Kratochvíl.

Další zápas čeká Štíry tuto sobotu 24. září. Od 16:40 hrají na půdě nováčka Panthers Praha.

FBC Štíři České Budějovice – Florbal Chomutov 6:10 (1:2, 2:4, 3:4)

Branky a nahrávky: 18. Malý (Hrdý), 33. Hejplík (Měřička), 34. Melíšek (Majner), 48. Kudláček (Malý), 52. Měřička (Hejplík), 52 Malý (Hrdý) – 15. Kopp, 17. Andrle (Selinger), 22. Štěrba (Jäschke), 33. Bejček (Kopp), 33. Štěrba (Jäschke), 40. Štěrba (Jäschke), 43. Kopp (Bejček), 53. Fiala T. (Chocholoušek), 54. Chocholoušek (Šarša), 60. Klíma (Fiala L.). Vyloučení: 2:5. Využití: 1:2. Střely: 60:39. Diváci: 110. Rozhodčí: Kropáček, Novák.

FBC Štíři České Budějovice: Kunst (Švehla) – Staněk, Kudláček, Valdauf, Hrdý, Hejplík, Froněk, Žáček, Novotný, Havelka, Melíšek, Měřička, Klouda, Majner, Malý, Svintek, Slepička.

Florbal Chomutov: Vlček (Šantora) – Klíma, Bejček, Jäschke, Dušek, Štěrba, Fiala T., Fiala L., Kopp, Selinger, Andrle, Hlaváček, Šarša, Giptner, Chocholoušek.


Štírkám úvod sezony vyšel na výbornou. V prvním zápase je čekal Tábor, který však přijel s pouhými sedmi hráčkami do pole.

Už od úvodních minut bylo jasné, že to bude dobývání hostující branky. A také se to potvrdilo. Domácí florbalistky tlačily táborské hráčky a bylo jen otázkou času, kdy padne první branka. Ta přišla na začátku osmé minuty, kdy se do balonku téměř na polovině hřiště opřela Veronika Šraierová a její projektil skončil až za zády Hnojnové. Druhou branku vstřelily budějcké hráčky zásluhou Petry Strumínské, která se prezentovala pěknou přesnou střelou od levého mantinelu. Obrázek hry byl do konce třetiny stejný, ale skóre se neměnilo.

Ani ve druhé části se nic nezměnilo. Stále se hrálo na polovině Tábora a třetí branka přišla po sedmi minutách. Jedličková našla volnou Ladu Janošťákovou, která bekhendovou střelou nedala Hnojnové šanci.

Třetí třetina byla podobná jako dvě předchozí, jen s tím rozdílem, že v ní hráčky z Českých Budějovic nedokázaly skórovat. Výsledek si však ve velké pohodě pohlídaly a Bartoníčková mohla slavit hned v prvním utkání sezony první nulu po vítězství 3:0.

„Tábor byl pro nás novým soupeřem v 1. lize, tak jsme nevěděli, co od něj očekávat, ale vzhledem k tomu že minulý rok svou ligu vyhrál, tak jsme soupeře brali s respektem. Tábor nám ulehčil práci tím, že přijel pouze v sedmi lidech a po většinu zápasu jenom bránil. Tento styl hry nám moc nevyhovuje. Nevyhovuje nám, když soupeře musíme jenom obstřelovat. Zápas se táhl v poklidném tempu a přes táborské hradby jsme alespoň dokázali třikrát skórovat. První body v sezoně zůstaly na naší půdě,“ shrnul první utkání sezony lodivod Luboš Hanšpach.

FBC Štíři České Budějovice – 1. FbK Tábor 3:0 (2:0, 1:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 8. Šraierová (Janošťáková), 11. Strumínská (Sýkorová), 28. Janošťáková (Jedličková). Vyloučení: 2:2. Bez využití. Střely: 24:6. Diváci: 34. Rozhodčí: Holeček, Janda.

FBC Štíři České Budějovice: Bartoníčková – Jedličková, Šraierová, Sýkorová, Dostálová, Strumínská, Janošťáková, Dudová, Zahradníková, Linhartová, Minářová, Juhaňáková, Čečková, Tichá.

1. FbK Tábor: Hnojnová – Vrtišková, Smetanová, Příhodová, Kratochvílová, Blovská, Hrnečková, Křivánková.


I druhý den čekalo štírky jihočeské derby, tentokrát proti Soběslavi. A také tentokrát byly domácí hráčky úspěšnější, když zvítězily snadno 8:3.

Na první branku zápasu se nečekalo dlouho. V páté minutě našla Juhaňáková zpoza brány Kristýnu Minářovou, která skvěle načasovala svůj náběh a nekompromisně poslala svůj tým do vedení. Florbalistky z města pod Černou věží byly lepší, ale přesto v první třetině inkasovaly. Po samostatném úniku se prosadila Petra Kabešová.

Druhou třetinu odstartovala brankou stejná hráčka, jako třetinu předchozí. Tentokrát se však vyměnily nahrávající florbalistky. Kristýnu Minářovou vybídla ke skórování Dudová a prvně jmenovaná se opět nemýlila. Minutu nato bylo na domácí střídačce ještě veseleji, protože se prosadila Veronika Jedličková. Ve 27. minutě vyslala pěknou střelu Klára Dudová a bylo to už o tři branky. Po uplynutí poloviny zápasu vyslala Tichá po mantinelu Michaelu Sýkorovou, ta se natlačila před branku a dokázala prostřelit Bryllovou. Domácím se ve druhé části naskytla možnost dvojnásobné přesilové hry a tu dokázala využít Andrea Dostálová. Na konci třetiny se po individuální akci podařilo vsítit gól ještě Markétě Kabešové, ale po čtyřiceti minutách přesto vedly štírky o čtyři branky.

Soběslav se nevzdávala a dokázala snížit v přesilové hře, která se přehoupla z předchozí části. Úspěšnou střelkyní byla opět Markéta Kabešová. Štírky si ale vedení hlídaly a dokonce ho navýšily. Denisa Tichá se opřela do balonku od pravého mantinelu z první a míček zaplul na zadní tyč. Konečnou podobu výsledku dala Eliška Juhaňáková, která se prosadila z dorážky a upravila výsledek na 8:3. Českobudějovické hráčky tak jsou po prvním víkendu stoprocentní a v tabulce jim patří druhá pozice.

„Jihočeské derby se Soběslaví bývá vždy zajímavým utkáním. Ale i na druhého víkendového soupeře jsme se dobře připravili. Až na začátek třetí třetiny, kdy jsme zmateně běhali a nedokázali si v klidu přihrát, tak převahu v zápase jsme měli my. Soupeře jsme přehráli i přestříleli, a proto výsledek skončil 8:3 a doma jsme o víkendu neztratili ani bod. Byly to velmi důležité zápasy na začátku sezony. Doufám, že nám to přidá na sebevědomí a budeme pokračovat v podobných výkonech,“ byl po utkání spokojený kouč Luboš Hanšpach.

Další zápas čeká štírky v pátek 23. září. V 19 hodin začne utkání druhého kola Poháru České pojišťovny na palubovce Pardubic.

FBC Štíři České Budějovice – Banes Florbal Soběslav 8:3 (1:1, 5:1, 2:1)

Branky a nahrávky: 5. Minářová (Juhaňáková), 23. Minářová (Dudová), 24. Jedličková (Dostálová), 27. Dudová (Zahradníková), 33. Sýkorová (Tichá), 26. Dostálová (Janošťáková), 55. Tichá (Čečková), 57. Juhaňáková (Dudová) – 14. Kabešová P. (Kabešová M.), 38. Kabešová M., 41. Kabešová M. (Grenarová). Vyloučení: 1:4. Využití: 1:1. Střely: 41:9. Diváci: 29. Rozhodčí: Janošťák, Brabec.

FBC Štíři České Budějovice: Bartoníčková – Jedličková, Šraierová, Sýkorová, Dostálová, Strumínská, Janošťáková, Dudová, Zahradníková, Linhartová, Minářová, Juhaňáková, Čečková, Tichá.

Banes Florbal Soběslav: Bryllová (30. Drachovská) – Pavlíková, Háková, Nováková, Kabešová M., Stachová, Kostečková, Kabešová P., Škodová, Grenarová, Bínová.

Autoři | Foto Pavel Kubeš

Štítky Piráti Chomutov, Soběslav, Madeta Motor České Budějovice, florbal, Michaela Sýkorová, přesilová hra, Karel Klíma, florbalista, HC Dynamo Pardubice, Generali Česká pojišťovna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Štíři začali porážkou, ženy jsou stoprocentní  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.