Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Přední Výtoni soutěží záchranní psi na mezinárodním závodě Intercup Humanity

Mezinárodní závod Intercup Humanity přilákal do Přední Výtoně na Českokrumlovsku více než sedm desítek kynologů se svými psy. Ti soutěží v pátrání v lese, v sutinách a po pachové stopě. Nejlepší závodníci si zajistí start na mistrovství světa. Všechny disciplíny mají simulovat postupy při záchraně lidí v reálných situacích.

„Každý pes zároveň s danou disciplínou nastupuje na test poslušnosti, kde se prověřuje jeho ovladatelnost. Dorazili k nám závodníci z jedenácti zemí,“ uvedla ředitelka závodu Petra Kučerová. Podle ní se záchranné kynologii může věnovat jakýkoliv pes, protože má pro to vrozené vlohy. „Záleží, jak se mu kdo od mládí věnuje a jak jeho schopnosti rozvíjí. Není důležité, o jakou rasu se jedná. Dříve byl v kurzu hodně boxer, pak se ten směr spíš upínal k loveckým plemenům, ale vždycky v tom hraje nejdůležitější roli chuť psa,“ uvedla Kučerová.

Čeští kynologové patří podle Kučerové na mezinárodní úrovni ke špičce. V minulosti například zasahovali při pátrání po osobách po zemětřesení v Turecku nebo v Indii. „V České republice nejčastěji spolupracujeme s policií,“ uvedla.

Nejvíce kynologové pátrají po osobách nebo i obětech násilí. Kučerová připomněla zásah na orlické přehradě, kde policie pátrala po tělu sebevraha. „Psi na hladině označili místo a potápěči pak na dně skutečně našli tělo. Sice se zjistilo, že se nejedná o sebevraha, ale o jinou mrtvolu. Ale psi podle pachu skutečně našli místo v hloubce, kde leží mrtvý člověk,“ řekla. Dodala, že přestože v Česku není výskyt zemětřesní, i pátrání v sutinách není výjimečnou záležitostí. „Například, když se zřítí nějaká stavba, hledáme, zda tam skutečně nezůstala nějaká osoba,“ řekla.

Základní výcvik záchranných psů trvá přibližně tři roky. Schopnosti samotného psa se postupně zvyšují a zvládá zdolávat obtížnější úkoly. Závodní kariéra psa pak trvá přibližně do deseti let jeho života.

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky kynolog, závod, psi, Intercup Humanity, pes, Přední Výtoň, Petra Kučerová, okres Český Krumlov, Česko, Turecko, Indie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Přední Výtoni soutěží záchranní psi na mezinárodním závodě Intercup Humanity  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.