Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

VIDEO/FOTO: Kopecký dál kraluje domácí rallye, vyhrál i v Českém Krumlově

Jan Kopecký ovládl popáté v kariéře Rallye Český Krumlov a nadále kraluje českému šampionátu. Šestatřicetiletý tovární jezdec Škody proměnil ve vítězství jubilejní dvacátý start v řadě na domácích tratích. Druhé místo obsadil s téměř dvouminutovou ztrátou Václav Pech, třetí skončil Jan Černý.

Kopecký kraloval 46. ročníku jihočeské rallye od úvodní páteční rychlostní zkoušky a v první etapě si vytvořil půlminutový náskok. Dnes, v sobotu 19. května, jej rychle navýšil a bez problémů si dojel pro čtvrté vítězství v Českém Krumlově v řadě a letošní vítězství je jeho celkově páté. Posádka továrního týmu Škoda Motorsport Jan Kopecký a Pavel Dresler opět dokázala, kdo je králem českých soutěží. Jan Kopecký v Českém Krumlově vyhrál již počtvrté v řadě a letošní vítězství je jeho celkově páté.


„Vítězství se tentokrát ale nerodilo lehce. V pátek na začátku hodně pršelo, ale poté jsme to utrhli pro sebe. Od té doby jsme to měli pod kontrolou, i když podmínky nebyly jednoduché,“ uvedl Kopecký.

Velký náskok na nejbližšího pronásledovatele, Václava Pecha, nepřeceňoval. „Myslím si, že Venca se na to dnes už vyprdnul. Hlídal si své druhé místo a věděl, že na nás už to nebude stačit. Jednoznačně zvolnil,“ podotkl Kopecký.

Rodák z Opočna v předešlých třech letech suverénně získal český titul a všechny své starty proměnil ve vítězství. Naposledy doma nevyhrál právě v Českém Krumlově v roce 2014. Tehdy v poslední erzetě havaroval, když bojoval s Pechem o první místo.

„Jo jo, to byla studna," vzpomněl si okamžitě na svou nehodu, kdy trefil betonový kryt studny v trávě vedle trati. „Tenkrát tady Venca jel s 'miníkem' a my jsme měli dvoulitra, který už na něj nestačil. On jel perfektně, my jsme se navíc trápili s motorem. Přesto jsem ho chtěl zkusit na poslední erzetě utrhnout," řekl Kopecký.


Rychlostní zkouška na budějckém výstavišti.

Stříbrná pozice patřila v cíli Václavu Pechovi, když jeho Ford Fiesta R5 ztratil na vítěznou Škodu Fabia R5 téměř dvě minuty. Plzeňský jezdec v cíli potvrdil náročnost letošního ročníku Rallye Český Krumlov. Pech sice tentokrát za svým dlouholetým rivalem výrazně zaostal, přesto byl spokojený. „Na začátku, jak pršelo, tak to bylo strašné, ale celkově jsme s výsledkem i výkonem spokojený,“ konstatoval Pech, který si dnes hlavně hlídal druhé místo a nesnažil se Kopeckého dohnat.

„Ještě pořád nemám stoprocentně v pohodě levou ruku, mám v ní méně síly a pomalejší reflexy, takže když si můžu odpočinout, tak si odpočinu,“ vysvětlil Pech, který měl velké problémy s páteří.

Výborně jel nejen v závěru soutěže Filip Mareš, který letos premiérově startuje se Škodou Fabia R5. Ale ani dva dílčí třetí a jeden druhý čas v absolutním pořadí na závěrečných měřených úsecích nestačily k tomu, aby se dotáhl na třetího Jana Černého, který startoval s Fordem Fiesta R5. Rozdíl mezi nimi byl pouhých sedm vteřin. Černý si v Českém Krumlově připsal nejlepší výsledek v sezoně, i když se na začátku hodně trápil. „Na začátku to nebylo, bůh ví co, ale věřím, že už se to zlomilo a teď to bude dobré," uvedl Černý, který o bronz bojoval s Filipem Marešem. „Čím se to zlomilo? Ostříhal jsem se," pousmál se Černý.

Kategorii vozů s jednou poháněnou nápravou vyhrál Lumír Firla, za ním dojel Matěj Kamenec a třetí René Dohnal. Všichni jeli s vozy Peugeot 208 R2. Pohromou se pro vozy poháru 2WD stala třináctá rychlostní zkouška. Dosud vedoucí pozici vyklidil po technických problémech Rakušan Julian Wagner a z průběžně druhého místa havaroval Robert Hordossy.

Absolutní pořadí 46. Rallye Český Krumlov:

1. Kopecký / Dresler – Škoda Fabia R5 1:32,33,5
2. Pech / Uhel – Ford Fiesta R5 +1:56,5
3. Černý / Černohorský – Ford Fiesta R5 +2:30,0
4. Mareš / Hloušek – Škoda Fabia R5 +2:37,0
5. Štajf / Ehlová – Škoda Fabia R5 +4:09,7
6. Dohnal / Ernst – Ford Focus WRC +4:29,4
7. Jakeš / Machů – Škoda Fabia S2000 +6:01,7
8. Odložilík / Tureček – Ford Fiesta R5 +6:06,2
9. Štochl / Vacková – Škoda Fabia R5 +6:43,1
10. Pospíšilík / Hovorka – Škoda Fabia R5 +7:36,5

Autoři | Foto Jana Kroneislová | Zdroj rallyekrumlov.cz

Štítky motorsport, rallye, Český Krumlov, Kopecký, Pech, Jan Kopecký, Václav Pech, Jan M. Černý, Škoda Fabia R5, Ford Fiesta R5, Filip Mareš, Škoda Motorsport

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO/FOTO: Kopecký dál kraluje domácí rallye, vyhrál i v Českém Krumlově  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.