Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Budějčák Michek vyrovnal nejlepší český výsledek mezi motocyklisty na Dakaru

Kdyby před odletem na letošní Dakar někdo řekl Martinu Michkovi, že se umístí v první desítce nejlépe obsazené kategorie, asi by zkušený motocyklista jen nevěřícně zíral. Opak je pravdou a rodák z Budějc vyrovnal nejlepší český výsledek na legendární soutěži, když dokončil na desátém místě v kategorii motocyklů.

„Ta devítka by byla třešnička na dortu, ale i tak jsem moc spokojený. Rval jsem se asi až tak úpěnlivě, že jsem minul jeden waypoint. Bylo to prý o 110 metrů,“ uvedl Martin Michek v cíli poslední etapy. Deváté místo mu nakonec zůstalo zapovězeno kvůli dodatečné dvacetiminutové penalizaci.

Michek dnes odolal atakům Rakušana Walknera i Portugalce Rodriguese, kteří si dělali zálusk na jeho průběžnou pozici v pořadí a v cíli etapy měl šestý nejrychlejší čas. Dodatečná penalizace ho však odsunula až na 23. příčku a stála ho také propad o jedno místo v celkové klasifikaci.

„Popravdě jsem se té penalizace trošku bál. GPS mi ale žádnou chybu neukazovala. Pořadatelé však na satelitech viděli něco jiného. Já to ale jako smůlu neberu. Takové nástrahy na Dakaru jsou, je to soutěž,“ vyprávěl a prozradil, že na podiu dostal i plaketu za deváté místo. „Organizátoři na podiu byli překvapení. S kamarádem Matthiasem Walkerem jsem si ale plakety vyměnili,“ pousmál se.



Michek tak napodobil desáté místo z roku 1998, které vybojoval Stanislav Zloch. „Po 23 letech jsme vyrovnali české maximum v motorkách. Je to bomba,“ řekl Michek.

Výsledek těší také šéfa týmu Orion - Moto Racing Group Ervína Krajčoviče. „Martin to zvládl neskutečně. Nemysleli jsme, že budeme někdy tak vysoko. Je to magická top ten, která obvykle patří jen továrním týmům,“ shrnul.

Martin Michek byl celou soutěž konstantní a zvládal navigaci v náročném terénu. „Řekl bych, že klíčová byla moje vyrovnanost. Furt jsem se motal kolem patnáctého místa,“ ohodnotil se Michek, který před startem poslední etapy cítil nervozitu. „Byla velká, nemohl jsme pořádně ani dospat. Ale fanoušci na sociálních sítích mě dodali energii. Etapu jsem jel na maximum. Je to nádherné patřit do top 10 na nejtěžším závodě světa,“ hřálo ho u srdce. „Moje tituly vicemistra světa v motokrosu jsou vzácné. Tohle je ale nový úspěch, jsem toho plný. Dakar bych posunul na nejvyšší metu své kariéry,“ uzavřel Michek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva | Foto Orion - Moto Racing Group

Štítky Dakar, Michek, motorsport, moto, závod, rally, soutěž, České Budějovice, VELKOOBCHOD ORION, spol. s r.o.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějčák Michek vyrovnal nejlepší český výsledek mezi motocyklisty na Dakaru  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.