Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na Šumavě jsou pro běžkaře upravené desítky kilometrů stop

Běžkaři v jihočeské části Šumavy budou mít na víkend upravené desítky kilometrů stop. Napadl nový sníh, stopy upravují na Zadově, Kvildě i ve Frymburku. Ve skiareálu Lipno jsou dva okruhy pro běžkaře, nyní je ale nově upravovat nebudou. Vyplývá to z informací provozovatelů lyžařských středisek a obcí.

Na šumavském Zadově projeli ve středu 32 kilometrů stop, směrem na Zlatou studnu, přes vrchol Přilba na Staré Hutě a na Nové Hutě. "Projížděli jsme i závodní tratě. Podmínky jsou velmi dobré, až ideální, teploty pod bodem mrazu, sněhová pokrývka ve volném terénu okolo 40 centimetrů, sníh je čerstvý, prachový," řekl za areál Petr Vondraš. Středisko je kvůli koronavirovým omezením zavřené, svah ale přístupný. Provozovatelé na něj dali upozornění, že vstup je na vlastní nebezpečí, řekl ředitel zadovského areálu Luděk Sáska.

Na šumavské Kvildě projížděli běžecké stopy v pondělí a znovu je upraví před víkendem. Jde o 55 kilometrů stop; takzvaná Bílá stopa, dlouhá 30 kilometrů od Horské Kvildy k pramenům Vltavy a na Bučinu, pak několik menších okruhů kolem obce. "Stopy musíme upravovat, protože to lidé vyžadují, i přesto, že je to stejně jako sjezdovka veřejné sportoviště, pokud tam upravím stopy," řekl starosta Kvildy Václav Vostradovský (STAN).

Ve Frymburku u lipenského jezera připravili 18 kilometrů stop. Zájem je velký. "Udržujeme je rolbou, připadl prašan, trochu jsme to utlačili. Na rekreační způsob běžkování jsme připraveni, aby měli lidé šanci se do krajiny dostat. Odpadky po nich uklidíme. Jsme připraveni, aby se zase víkend pro pár tisíc lidí odehrál," řekl starosta Oto Řezáč (STAN). Dva okruhy pro běžkaře, dlouhé 3,5 a 5,5, nabízí skiareál Lipno, řekla mluvčí střediska Olga Kneiflová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, počasí, rekreace, hory, Jihočeský, běh na lyžích, Šumava, Kvilda, Frymburk, Vodní nádrž Lipno, Zadov, Starostové a nezávislí, Stará Huta, Nové Hutě

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Šumavě jsou pro běžkaře upravené desítky kilometrů stop  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.