Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Sokol Hluboká v sérii s Cardions Hrochy Brno podlehl a čeká na vytoužené vítězství, které by znamenalo jistotu finálové šestky

V baseballové Extralize přituhuje. V boji o finálovou TOP 6 jde nyní o každý bod a Sokol Hluboká měl v sedmé sérii šanci na zisk čtrnáctého bodu, který by měl znamenat jistotu účasti ve finálové šestce. Proti ale byl silný soupeř - Cardions Hroši Brno. Hroši po první prohře obrátili sérii a vyhráli ji 2:1 na zápasy. Sokol Hluboká je se 13 body v tabulce třetí, Hroši Brno s 12 body pátí.

Hroši trenéra Alexandra Derhaka v minulém kole obrali o bod lídra tabulky Arrows Ostrava a i v sobotu na Podskalské louce ukázali Sokolu, že v baseballu je domácí prostředí jen relativní výhodou a že jednou můžeš být úplně nahoře a za chvíli jsi úplně dole.  Protože Hluboká viděla v sobotu dva úplně odlišné zápasy, v nichž excelovali nadhazovači. V prvním domácí Jan Novák, ve druhém brněnský Martin Grundmann.

V prvním utkání se proti sobě postavili jako startéři Jan Novák, který zatím vévodí tabulkám extraligových nadhazovačů, a Lukáš Hlouch. A projektily z jejich rukou létaly rychleji, než je povolená rychlost na dálnici. Janu Novákovi naměřil radar 142 kilometrů za hodinu, Lukáši Hlouchovi ještě kilometr navíc.  Rozdíl mezi oběma snajpry byl ale v tom, že kladivo v levačce Jana Nováka bylo výrazně přesnější a vydrželo bušit do pálkařů Hrochů po celých devět směn. Jan Novák odházel podruhé v extralize kompletní zápas, Hrochy prakticky nepustil do hry a v sedmačtyřiceti odházených směnách má zatím bilanci 69 strikeoutů a ERA, tedy průměrný počet runů (skórovaných doběhů), které nadhazovač umožní pálkařům za devět směn, stlačil na 0,19. To je naprosto ojedinělá bilance, „Johny“ Novák je momentálně hlubockým nejlepším nadhazovačem a nahlas si říká o reprezentační dres. S Janem Novákem jako jistotou tak měli větší klid na pálku Sokolové. Ve čtvrté směně chytře pálil Jan Líkař, Wesley Roemer stáhl první doběh a prolomil pevnou obranu Brňanů. V páté směně se ale začaly dít věci.  Sokol si dokázal dobře připravovat útoky, zaplňovat mety a při ráně Michala Soukupa doběhl pro druhý bod Matěj Vlach. Třetí přidal po ráně Wesleye Roemera Martin Mužík, který téměř celý zápas skvěle odchytal jako zadák, a na kopec přišel za Hrochy Marek Krejčiřík. Ale Sokol už letěl dál: Jimmy Boyece a 4:0 a pátá směna končila za stavu 5:0. Poslední šestý bod přidal po pálce Martina Macháčka opět Jimmy Boyece v sedmé směně a Hroši už utkání nedokázali otočit ani po dalším střídání na nadhozu.

Průběh druhého utkání byl v podstatě podobný, jenom se aktéři prohodili: Na nadhozu exceloval brněnský Martin Grundmann, který ve své kariéře takhle ještě nezaházel. Vydržel na kopci pro hlubocké dlouhých osm směn, kdy pálkaři Sokola neměli šanci proti jeho pestrému technickému nadhozu. Zato Hroši se rozstříleli. První sedm směn je ještě držel na uzdě domácí William Parsons. Tomu po srážce Martina Mužíka v předchozím utkání a drobnému zranění dělal zadáka patnáctiletý Lukáš Jelínek, který australského nadhazovače dobře zná z bullpenu, kde mu sekunduje v tréninzích. Billy povolil Hrochům v sedmi směnách dva doběhy, vše bylo otevřené, ale pak musel pošetřit své rameno pro další zápasy a Hroši využili slabšího dne mladíčků Hluboké na nadhozu, kteří v těžkých chvílích sbírají cenné zkušenosti do dalších zápasů.  Na Petra Vojtu a v deváté směně Michala Maláta díky grand slam homerunu Martina Dvořáka udělali Hroši pět bodů a druhé utkání jasně a zaslouženě vyhráli 7:0.

Nedělní třetí utkání v plačtivém počasí bylo divoké na skóre i na zvraty a podle konečného výsledku 12:8 je jasné, že tentokrát hráli prim pálkaři.  Jako tradičně ve třetím utkání dali trenéři Sokola prostor mladým hráčům a širší lavičce, zatímco Brnu mimořádně zahrály zahraniční opory, na pálce Kellen Winslow Croce, který parádně trefil dva „triple“ odpaly a čistě odházel poslední dvě směny, a na nadhozu od páté směny neprůstřelný Raymond Whitehead. Hrochům mimořádně vyšel úvod zápasu, kdy za hosty z Hluboké startoval na kopci jako startér James Boyce. Na co sáhli, to jim vyšlo a za první směnu stáhli čtyři doběhy.  Ale to byl teprve začátek přetahované. Ve druhé směně na Jakuba Bílka snížila Hluboká na 2:5 a po třetí směně na Borise Večerku vyrovnala. V šesté směně se Sokol dokonce dostal na chvíli do vedení 8:7, ale přišla dohrávka osmé směny a pálkařům Hrochů se proti Vojtěchu Vlachovi a chybám v poli Sokola podařily tři důležité doběhy, zatímco Kellen Croce hlubocké pálkaře už k reakci nepustil. Hroši tak dotáhli nedělní utkání k vítězství 12:8 a v pohledné útočné sérii s Hlubokou zaslouženě zvítězili 2:1.

„Když hodnotím celé trojutkání, byl to v prvních dvou souboj vynikajících nadhazovačů, kteří jasně dominovali. V prvním jsme byli jednoznačně lepší my, když Johny Novák potvrdil, jakou má formu, ve druhém naopak Hroši. Tady musím vyzdvihnout vynikající techniku Martina Grundmanna.  Dnešní třetí utkání bylo vyrovnané, řekl bych, že na nadhozu na tom byly oba týmy podobně, nadhazovači byli srovnatelní, na pálce jsme byli možná i o něco lepší, ale dnes rozhodovaly jednoznačně chyby v poli. My jsme za zápas udělali snad deset zbytečných errorů, které normálně vidíme tak jednu dvakrát za zápas. Osm bodů by nám mělo stačit k vítězstvím, ale dnes jsme si to v Brně prohráli svými vlastními chybami,“ hodnotil po třetím utkání sérii trenér Sokola Hluboká Zdeněk Josefus.

„Škoda, už už jsme sahali po čtrnáctém vítězství, které by nám mělo zaručit účast v TOP 6, což je pro tuto sezónu jako pro nováčky Extraligy náš hlavní cíl. Ještě se to nepodařilo, ale věřím, že další body ještě získáme a zahrajeme si s těmi nejlepšími ve finálové šestce. Už ve středu nás čeká odložená dohrávka s Bleskem Jablonec, tak nám alespoň přes stream držte palce,“ dodává předseda Sokola Hluboká a nadhazovač týmu David Šťastný. 

Další utkání se tedy hraje netradičně ve středu 26. května, protože jde o již jednou odloženou dohrávku 4. kola proti Blesku Jablonec. Hraje se v Jablonci od 14. hodin, za Sokol Hluboká bude startérem populární Wesley Roemer a přenos z utkání bude k vidění na webu pořádajícího Blesku Jablonec nebo na webu České baseballové asociace /tv.baseball.cz/.  

Ohodnoť článek

Tisková zpráva | Foto Petr Tibitanzl a Sokola Hluboká

Štítky Sokol Hluboká, baseball, extraliga, Brno, Hroši Brno, trenér, Benjamin Hasselhorn, Jablonec, Sokola, Lukáš Hlouch, Arrows Ostrava, Hluboké, Česká baseballová asociace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sokol Hluboká v sérii s Cardions Hrochy Brno podlehl a čeká na vytoužené vítězství, které by znamenalo jistotu finálové šestky  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.