Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Sokol Hluboká sérii s Tempem Praha prohrál, drží ale postupovou příčku do TOP 6

V pátém kole baseballové Extraligy Sokol v třízápasovém duelu s Tempem Praha veledůležitý bod v boji o TOP 6. V sobotu ve sportovně relaxačním centru na Hluboké bohužel prohrál oba domácí zápasy 3:7 a 1:2, v neděli v Praze ale dokázal bodovat a přehrát domácí Tempo 4:2. V extraligové tabulce patří Sokolu se šesti body šesté místo stejným bodovým ziskem jako Hroši Brno, Tempo je s devíti body druhé a klepe na dveře nadstavbové TOP 6.

Utkání bylo vyrovnanější, než ukazuje výsledek, přineslo řadu krásných baseballových momentů, jako byl akrobatický zákrok domácího Matěje Vlacha v poli, nebo v pořadí už čtvrtý homerun nejlepšího hlubockého pálkaře Martina Mužíka v sezóně. Rozhodly ho ale dva útoky Tempa v první a osmé směně, které byly jako přes kopírák. Tempo se v nich opřelo o pálkařskou sílu čela svého lineupu, vedeného Markem Minaříkem, který byl ústřední postavou utkání. Výborně odházel šest směn, kdy Sokolu dovolil pouze jeden doběh a dva hity. Dominoval i na pálce a stejně jako Martin Mužík se blýskl homerunem.  Na straně Sokola držel do sedmé směny vyrovnané šance nadhazovač Billy Parsons, kterého za stavu 2:3 musel střídat Scott Mulhearn. Sokol dřel, obsazoval mety, ale bodoval soupeř. V osmé směně se pálkařům Tempa podařilo zatlačit na Scotta Mulhearna, přišly chyby v poli a David Nevěřil, Filip Smola, Marek Minařík a David Vohánka zařídili další body Tempa. Za Scotta Mulhearna na závěr zaskočil v nadhozu přímo z pole Petr Síla, ale na obrat už bylo pozdě.

Sokol Hluboká – Tempo Praha 1:2

Největším očekáváním druhého zápasu byla premiéra nového hráče Sokola, pětadvacetiletého kolumbijského nadhazovače Guardia Villa Kermina. Ten přicestoval z jihoamerického tepla uprostřed týdne a bylo vidět, že se v novém působišti zabydluje. Odházel svou premiéru velmi dobře a zdá se, že Sokol našel důstojnou náhradu za Novozélanďana Jimmyho Boyce, který v pondělí odjel do svého nového působiště v New Jersey. Guardio za šest směn nedovolil Tempu ani jeden doběh a Sokol šel do sedmé směny za vedení 1:0. Na pálce se proti výbornému nadhazovači Tempa Jakeu Rabinowitzovi dařilo hlavně rychlému Petrovi Sílovi a Matěji Dvořákovi, kterým se povedly dvoumetové odpaly.  Rozhodla sedmá směna a jediný dvoubodový homerun Tempa, který odpálil Filip Smola. Jednobodový náskok už se pak střídajícímu nadhazovači Tempa Ondřeji Vankovi podařilo udržet a doházet čisté utkání. Sokol tak přišel o vítězství jediným šťastným odpalem, ale i v tom je krása baseballu.          

Tempo Praha – Sokol Hluboká 2:4

Sokol přijel v neděli do Prahy s cílem bodovat, protože kolem šestého místa, zajišťujícího postup do vyřazovacích částí extraligy, je už pořádně našlapáno a každý bod má cenu zlata.

Začátek utkání drželi pevně v rukách oba nadhazovači, Američan Ethan Skuija i dvacetiletý talent Sokola Petr Vojta. Petr házel soustředěně a teprve v páté směně proti němu stáhl jeden doběh Ondřej Blažka, který poslal domů Kryštofa Lukavského. Tempo následně obsadilo všechny mety a trenér Zdeněk Josefus v této obtížné situaci, která mohla být rozhodující, poslal na kopec Štěpána Havlíčka, hráče prvoligového Blanska, který v Sokolu úspěšně hostuje. Štěpán sice daroval Tempu metu zdarma a druhý bod, ale pak vzal osud utkání do své levačky a Tempo už k ničemu nepustil. Přišla ale sedmá směna a parádní nálet Sokola. Na dva auty stáhli běžci Hluboké čtyři doběhy v řadě a Ethana Skuiju, který byl do té doby bezchybný a rozdal 13 strikeoutů, střídal Anthony Fell. Oba nadhazovači pak v závěru nepřipustili žádný náznak útoku a Sokol si doletěl k vítězství, které může mít v boji o TOP 6 cenu zlata. Na pálce se dařilo Petrovi Sílovi, Matějovi Dvořákovi i Martinu Jiránkovi, absolutorium jistě zaslouží i oba hlubočtí nadhazovači.  

„Tempo je v tabulce druhé, bylo jasné, že nás čeká těžké trojutkání. Ale řekl bych, že oba týmy z něj musí mít dobrý pocit s tím, že o bod šťastnější bylo tentokrát Tempo. Jako velmi pozitivní vidím výkon Guardia Kermina, který si ve své premiéře počínal velmi dobře. Ukázal, že tým dokáže podržet, odolat tlaku a nepustil pálkaře Tempa k žádné akci. Podle dohody jsme ho kolem stovky nadhozů střídali, protože jsme nechtěli riskovat případné zranění, přeci jen přiletěl z jiných podmínek teprve tři dny před utkáním. Pochválit musím za pražské vystoupení oba naše nadhazovače Petra Vojtu a Štěpána Havlíčka, který nás díky své zkušenosti dokázal dostat z obtížné situace a utkání dovést k vítězství. Nemalou měrou se o ně zasloužil i náš útok, pálkaři dokázali obsazovat mety a při chybách obrany v rychlém sledu vytěžit body, které rozhodly,“ zhodnotil víkendovou sérii hlavní trenér Sokola Zdeněk Josefus.  

„Viděli jsme pěkná dramatická utkání s krásnou diváckou atmosférou. V Krči nás přišly podpořit naše hráčky, které tu hrály svůj turnaj, a těší mne, že i pražské publikum s uznáním hodnotilo výkony obou týmů, protože se hrál špičkový korektní baseball.  Myslím, že to je dobrá pozvánka pro naše fanoušky na neděli, kdy se na Hluboké představí v přímém souboji o TOP 6 Eagles Praha a oběma týmům už půjde o hodně,“ doplňuje předseda Sokola nadhazovač David Šťastný.   

V sérii šestého kola se tedy Sokol Hluboká v přímém souboji o postup do TOP 6 utká s dalším pražským týmem – Eagles Praha. První utkání začíná v Praze pod umělým osvětlením v pátek 6. května od 19. hodin, druhé se bude hrát v Krči v sobotu 7. května od 13. hodin, a série se přesune na Hlubokou v neděli 8. května od 13. hodin. Domácí utkání s živým komentářem Milana Maříka a Jana Koláře je streamováno na kanále Sokola Hluboká www.baseball-hluboka.cz, všechna další utkání též na webu České baseballové asociace.

Ohodnoť článek

Tisková zpráva

Štítky Sokol, Hluboká, baseball, extraliga, Praha, tempo, Hluboké, Brno, SCOTT Sports, Marek Minařík, Krč, Česká baseballová asociace, Martin Jiránek, Anthony Fell (politician)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sokol Hluboká sérii s Tempem Praha prohrál, drží ale postupovou příčku do TOP 6  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.