Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jihočeský kraj ocenil medailisty z olympiády dětí a mládeže

Jihočeský kraj v pondělí ocenil medailisty z desáté zimní olympiády dětí a mládeže ČR. Mladí Jihočeši na hrách, které probíhaly v Královéhradeckém kraji, obsadili v konkurenci sportovců z ostatních třinácti krajů a Hlavního města Prahy osmé místo. Celkem tak vybojovali sedm cenných kovů. Konkrétně dvě zlaté medaile, jednu stříbrnou a čtyři bronzové.

„Všem mladým sportovcům bych rád jménem kraje poděkoval za vzornou reprezentaci našeho regionu. Totéž platí i pro jejich trenéry, učitele a rodiče za to, že je ke sportu vedou,“ řekl hejtman Martin Kuba (ODS).

Mezi účastníky olympiády bylo 86 Jihočechů. Zlatou medaili přivezla Karolína Hrůšová (snowboardcross) a Emma Mánková (běh na lyžích). Stříbrnou medaili si odnáší starší dívky za štafetu 3x1 km + 3x1 km klasickou technikou. Bronzoví skončili krasobruslař Daniel Čejka, šachistka Beáta Havelková, snowboardistka Karolína Hrůšová za paralelní obří slalom a Emma Mánková za běh na lyžích 4 km klasicky.

Pouze tři kraje dokázaly ve sportovních zápoleních překonat hranici 200 bodů. Celkové hodnocení s 252 body suverénně ovládla domácí výprava. Druhé místo obsadil Moravskoslezský kraj a stupně vítězů doplnil kraj Liberecký. 

„Nejúspěšnějšími sporty z pohledu zisku medailí byly snowboard, běh na lyžích, krasobruslení a šachy. Naší nejúspěšnější olympioničkou pak byla Emma Mánková, která v běhu na lyžích získala zlatou i bronzovou medaili a v rámci štafetového běhu na lyžích stříbrnou,“ vyjmenoval náměstek hejtmana pro školství Pavel Klíma (TOP 09) a poděkoval nejen účastníkům, ale hlavně jejich rodičům a trenérům. „Vždycky říkám, že k prosazení talentu musí mít pomyslná stolička úspěchu tři nohy. Tedy nejen talent, ale i dobrého trenéra a zapáleného rodiče,“ uzavřel Klíma.

Letní dětské olympijské hry 2024 proběhnou na jihu Čech. Pomyslnou štafetu v podobě olympijské vlajky od kraje Královéhradeckého převzal Jihočeský kraj. „Další olympiádu budeme pořádat tady na jihu Čech vlastně 14 dní před velkou olympiádou v Paříži. Už teď budeme pracovat na tom, aby byla hezká a aby si ji mladí sportovci z celé republiky opravdu užili. Ukazuje se totiž, že je to pro ně velká motivace. Najednou nesoutěží jen za svůj klub, ale reprezentují celý svůj kraj. Řada z nich se pak objeví na velkých olympijských hrách a začne si plnit své sportovní sny. A my v jižních Čechách jsme za to rádi,“ dodal hejtman Kuba.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jihočeský kraj

Štítky olympijské hry, Jihočeský kraj, Královéhradecký kraj, Pavel Klíma, Letní olympijské hry 2024, TOP 09, Česko, Letní olympijské hry, Špindlerův Mlýn, ODS, Martin Kuba, sport

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský kraj ocenil medailisty z olympiády dětí a mládeže  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.