Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Nejlepší čeští plavci míří do Japonska. Budou bojovat na mistrovství světa

V pátek 14. července vypukne v japonské Fukuoce mistrovství světa v plavání. Čeští plavci dnes na tiskové konferenci před odletem do Asie představili své dojmy, formu i cíle před šampionátem, který potrvá do 30. července. Český svaz plaveckých sportů vysílá do Japonska deset reprezentantů, a to čtyři muže a šest žen. České barvy budou zastoupeny ve třech sportech, v bazénovém, dálkovém a synchronizovaném plavání

Českou republiku bude v Japonsku reprezentovat deset plavců a plavkyň

Situace spojená s nařízeními zavedenými kvůli šíření koronaviru způsobila, že se během tří let konají hned tři mistrovství světa v plavání. Loni v červnu proběhl šampionát v Budapešti, příští rok v únoru vypukne mistrovství světa v Dauhá a letos se světová plavecká elita sjede v japonské Fukuoce.

Českou republiku vyráží do Asie reprezentovat hned deset sportovců a sportovkyň. Do nominace se dostali dva bazénoví plavci a dvě bazénové plavkyně, stejný počet dálkových plavců a plavkyň a dvě reprezentantky v synchronizovaném plavání. První polovina šampionátu bude patřit vytrvalcům a synchronizovaným plavkyním. Bazénoví plavci půjdou do akce a od neděle 23. července.

Boj o nové osobáky a těšení se na ramen

Nominace Českého svazu plaveckých sportů:

Plavání:
KUBOVÁ Simona (24. 8. 1991)
SEEMANOVÁ Barbora (1. 4. 2000)
FRANTA Tomáš  (18. 4. 1998)
GRACÍK Daniel (15. 10. 2004)
Trenérka: Petra ŠKÁBOVÁ

Dálkové plavání:
BENEŠOVÁ Alena (16.4. 1998)
ŠTĚRBOVÁ Lenka (8. 8. 1994)
STRAKA Martin (12. 11. 2000)
ZACH Ondřej (28. 7. 1995)
Trenér: Jan SRB

Synchronizované plavání:
KLUSKOVÁ Karolína (28. 4. 2002)
MRÁZKOVÁ Aneta (20. 11. 2000)
Trenérka: Aleksandra YERMAKOVÁ

Nejzkušenější členkou české výpravy je Simona Kubová, která už se připravuje přímo v Japonsku. Její kolegyní v Japonsku bude Barbora Seemanová, která má za sebou podle svých slov náročný týden a po příletu do Japonska už ji čeká závěrečné ladění. „Určitě bych byla spokojená s novým osobním rekordem, jelikož to by mi zajistilo vstupenku do finále. Tam už bych to holkám nedala zadarmo. Mimo závodní bazén se těším na japonské jídlo, a taky, že poznám jejich kulturu třeba malinko více než při olympijských hrách,“ uvedla Barbora Seemanová ve zprávě pro novináře.

Právě od Seemanové se ve Fukuoce očekává nejvíc. Mistryně Evropy z roku 2021 na 200 metrů volný způsob se do Japonska vrací po dvou letech od olympiády v Tokiu, kde se probojovala do finále, ve kterém obsadila šesté místo.

Podobně jako Seemanová se na japonské jídlo těší i další z bazénových plavců, který na šampionát vyráží překonávat svůj osobní rekord, Tomáš Franta. „Moc se těším do Japonska. Nejvíc se těším na jídlo, na ramen,“ přiznal Tomáš Franta na tiskové konferenci svou lásku k tradiční japonské polévce.

Spolubydlícího a závodního kolegu bude Tomáši Frantovi dělat osmnáctiletý mladík Daniel Gracík, který sice už loni absolvoval světový šampionát v krátkém bazénu v Melbourne, ale v padesátimetrovém bazénu a v plné konkurenci zažije svou velkou premiéru.

Česko bude mít svá želízka v ohni v dálkovém i synchronizovaném plavání

Lenka Štěrbová i Alena Benešová, které se představí mezi dálkovými plavkyněmi, už mají zkušenosti ze světových soutěží, protože se na světových šampionátech pravidelně objevují. Na mistrovství světa se před rokem poprvé představil i Ondřej Zach. Premiérový start mezi elitou si odbyde Martin Straka.

Ve Fukuoce budou pod českou vlajkou bojovat i dvě reprezentantky v synchronizovaném plavání. Karolína Klusková a Aneta Mrázková nechyběly na světovém šampionátu od roku 2019. Nejlepší český pár letos předvedl několik kvalitních výkonů a na červnových Evropských hrách v Polsku si Klusková s Mrázkovou připsaly desáté a čtrnácté místo.

Ohodnoť článek

Foto České plavání

Štítky sport, plavání, mistrovství světa, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejlepší čeští plavci míří do Japonska. Budou bojovat na mistrovství světa  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.