Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Čtvrtek 4. července 2024  |  Svátek má Prokop
Bez reklam

Strakonice o házenkářskou extraligu nepřijdou. Peníze klubu poskytne kraj

Stačilo málo a Strakonice přišly o házenkářskou extraligu. Město totiž neschválilo udělení dotace klubu, který by tak nemohl zaplatit startovné a oficiálně tak stvrdit přihlášku do nejvyšší soutěže. Peníze ale nakonec klubu poskytne Jihočeský kraj.

Jihočeští házenkáři hráli nejvyšší soutěž poslední dva roky. A to i díky podpoře od města. Letos na konci června měli zastupitelé znovu schvalovat udělení dotace, která měla klubu pomoct zaplatit startovné a tím oficiálně stvrdit přihlášku do extraligy.

„Zastupitelé 26. června na zasedání města neschválili žádost HBC Strakonice 1921 ve výši dva miliony korun na podporu činnosti A-týmu mužů působícího v nejvyšší soutěži, kterou předtím schválila Rada města. Zastupitelstvo jednání o podpoře odložilo na září,“ uvedl v prohlášení šéf klubu Miroslav Vávra.

Startovné ale musí klub zaplatit do 5. července, hrozilo tak, že házenkáři přihlášku do extraligy nepodají. Bez podpory by totiž došlo podle Vávry k výraznému zadlužení klubu. „Je zarážející, že v ostatních městech a obcích, kde se nejvyšší soutěž házené hraje, jsou kluby pro město partner, a nikoliv soupeř. Navíc představitelé těchto municipalit veřejně deklarují, že chtějí sport na co nejvyšší úrovni,“ líčil Vávra.

Peníze klubu ale nakonec poskytne Jihočeský kraj. „Peníze, které klub HCB Strakonice 1921 potřebuje na udržení extraligy a které mu vedení města Strakonic odmítlo dát, poskytneme klubu výjimečně jako kraj. Strakoničtí házenkáři se dokázali dostat na extraligovou úroveň bez jakékoli podpory a to, že jim současná vládnoucí koalice není ochotná poskytnout finanční pomoc považuji za ostudu,“ uvedl jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Kraj každoročně rozděluje mezi jihočeské kluby více než 100 milionů korun z pravidelných dotačních programů. „Fakt nechci, aby klub s více než stoletou historií doplácel na krátkozrakost a neschopnost politiků, kteří město vedou,“ komentoval hejtman v tiskové zprávě.

Strakonický kádr pro nový ročník by měl zůstat ve stávající podobě. „Jsem nesmírně vděčný hráčům, kteří nás v této nelehké situaci nenechali na holičkách a budou pokračovat v klubu i v další sezoně. Moc si vážím charakteru a přístupu hráčů," uzavřel Vávra.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Házená Strakonice

Štítky házenkáři, Strakonice, Jihočeský kraj, podpora, dotace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strakonice o házenkářskou extraligu nepřijdou. Peníze klubu poskytne kraj  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.