Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Karatisté rozšířili spolupráci se španělským taktikem a kvitují posun v boji o olympijské hry

Oddíl TJ Karate České Budějovice je dlouhodobě jeden z nejlepších klubů v České republice. V současné době vyhlíží světové i evropské šampionáty a kvituje snahu organizátorů olympiády v Tokiu o zařazení karate na hry v roce 2020.

Organizační výbor her navrhl, aby Tokio v roce 2020 zařadilo karate skupiny Word Karate Federation do programu, což je významný krok k jeho účasti na olympiádě. „Vypadá to, že desítky let úsilí představitelů našeho sportu a hlavně všech karatistů světa se zúročilo. Doufejme, že tímto krokem si náš sport získá ještě větší zájem nových členů, respekt veřejnosti a spokojenost nás všech,“ uvedl v oficiálním prohlášení předseda českého svazu Jiří Boček. Dle nových principů MOV by souhlas se zařazením karate do programu her měl být již pouhou formalitou.

Budějčtí karatisté se tak mohou pokusit o obrovský úspěch, kterým by byla samotná nominace na olympiádu. „Jsme realisté a víme, že by byl úspěch, kdyby se nominoval vůbec někdo z České republiky. Pravděpodobně se budou otevírat jen kategorie mužů a žen v kata a pak tři kategorie v kumite pro muže i pro ženy. To je hodně málo,“ uvedl šéftrenér TJ Karate České Budějovice a asistent reprezentačního kouče Miroslav Hýsek. „Snahu o zařazení do her kvituji. Je to obrovský pokrok. Karate jako takové se díky tomu může více zprofesionalizovat. Mohou vzniknout profesionální kluby, které budou lépe shánět sponzory.

Aktuálně se však budějčtí karatisté intenzivně připravují na mistrovství světa kadetů, juniorů a U21 v indonéské Jakartě. Tým trenéra Hýska čítá osm nominovaných. „Původně mělo od nás vyrazit 10 lidí, ale protože jde o finančně náročnou akci, tak jsme se rozhodli počet snížit na osm a pošetřit peníze třeba na mistrovství Evropy mládeže,“ upřesnil dále Hýsek. Problém spočívá v tom, že svaz nepřispívá ve všech kategoriích, a tudíž si někteří závodníci musí hradit kompletní náklady sami. Budějčtí karatisté absolvují část přípravy se seniory, kteří se připravují na Světové ligy a mistrovství světa Goju-ryu, které se koná na konci listopadu 2015 v Aucklandu na Novém Zélandu.

Vyrazit by tam mělo šest závodníků a společná příprava může prospět oběma stranám. „Mladší se učí od zkušenějších závodníků a starší naopak musí čelit jejich rychlosti,“ říká dále s úsměvem Hýsek. „Česko na mistrovství světa mládeže v kumite ještě nikdy nezískalo medaili, takže cíl pro Jakartu se může jevit jasně – zisk cenného kovu. Jsme ale realisté a víme, že je to obrovsky těžký úkol. Chtěli bychom tuto historii změnit.

Karatisté pro úspěch upravili tréninkové plány. Papírově největším aspirantem na dobré umístění je Marek Řeřicha, který na nedávném mistrovství Evropy získal po mnoha letech pro Česko stříbrnou medaili. „Jenže to bylo v kategorii kadetů. Teď už je junior a bude to mít hodně složité. Je to o level výše. Určitě na to má, ale musí hodně makat a čeká ho dlouhá cesta. Musí se také vyrovnat s tlakem na jeho osobu,“ vypočítává Hýsek, podle kterého se jeho svěřenci dokáží vyrovnat s časovým posunem i změnou klima.

Pro úspěch rozšířili Českobudějovičtí spolupráci s rakouskými karatisty a jejich trenérem Juanem Luisem Benitezem. „Sám jsem na výsledek spolupráce zvědavý. Benitez je specialista na kumite a taktiku. V Rakousku trénuje dva nebo tři roky a udělal tam obrovský pokrok. Na uplynulém mistrovství v Turecku získalo Rakousko dvě zlaté medaile. Spolupráce se mi moc líbí. Víme, že máme mezery v obranné taktice a přechodu do útoku. Věřím, že jsme to ale dokázali výrazně vylepšit,“ dodal Hýsek.

Po skončení listopadových šampionátů se budějčtí karatisté ihned vrhnou na další přípravu. Hned v únoru 2016 je čeká další vrcholový turnaj – mistrovství Evropy mládeže na Kypru. Přes rok budou pak bojovat o nominace na mistrovství světa seniorů v Linci.

Seznam nominovaných z TJ Karate na MS mládeže v Jakartě:

Klára Halodová (kadetky +54 kg)
Lucie Štroblová (kadetky -54 kg)
Tomáš Gabriel (junioři -55 kg)
Dominik Mikula (junioři -61 kg)
Marek Řeřicha (junioři -76 kg)
Adriana Crhonková (juniorky -48 kg)
Monika Bürgerová (juniorky -53 kg)
Veronika Halodová (U21 -55 kg)

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky karate, TJK České Budějovice, olympijské hry, Česko, Letní olympijské hry 2021, České Budějovice, mistrovství světa, Jakarta, Organizační výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, Evropa, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karatisté rozšířili spolupráci se španělským taktikem a kvitují posun v boji o olympijské hry  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.