Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Boxerský svět opustila osobnost, zemřel Josef Němec

Minulé úterý prohrál souboj s krátkou těžkou nemocí bronzový medailista z olympijských her, mistr Evropy a jedenáctinásobný mistr Československa v těžké váze Josef Němec. Ve středu 25. září by jihočeský boxer oslavil 80. narozeniny, kulatých oslav se už ale nedočkal.

Boxerská kariéra Josefa Němce začala v českobudějovickém Slavoji. Svůj první titul mistra Československa získal legendární boxer v roce 1956 a ještě ten samý rok se poprvé zúčastnil olympiády v australském Melbourne, kde obsadil pátou příčku.

Další úspěchy na sebe nenechaly dlouho čekat. V letech 1957 a 1959 vybojoval Josef Němec na mistrovství Evropy vždy třetí místo a skvělou výkonnost završil na další olympiádě v Římě (1960) ziskem cenného kovu v podobě bronzové medaile. Obrovským a významným úspěchem byl pak pro československého boxera titul mistra Evropy z Moskvy (1963).

„Box je nesmírná dřina a to, co Pepík dokázal, ho stálo spoustu úsilí. Dvakrát získal na evropském šampionátu bronz, přivezl medaili z olympiády a jedenáctkrát triumfoval na mistrovství republiky. Věřte mi, za těmito úspěchy je hromada námahy,“ řekl Budějcké Drbně kamarád Josefa Němce a trenér boxu v jedné osobě Zdeněk Fáber.

{{banner184}}

S národním dresem se budějcký rodák rozloučil účastí na olympijských hrách v Tokiu (1964). Po skončení aktivní kariéry se zasloužilý mistr sportu věnoval ještě výchově mladých českobudějovických boxerů.

„Než nás opustil, byli jsme v kontaktu. Připravovali jsme totiž utkání na jeho počest k 80. narozeninám, které se mělo sehrát v sobotu 28. září. Slíbil, že dorazí, moc se na to těšil. Bohužel to nevyšlo a já na Pepíka budu vzpomínat jen a jen v dobrém,“ popsal Zdeněk Fáber.

Poslední rozloučení s Josefem Němcem proběhne ve středu 18. září od 10.30 hodin v obřadní síni českobudějovického krematoria.

Štítky boxer, Josef Němec, zemřel, poslední rozloučení, olympijské hry, Evropa, Československo, Řím, Melbourne, Moskva, Tokio

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Boxerský svět opustila osobnost, zemřel Josef Němec  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.