Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Florbal bude pro sponzory zajímavější, míní Eva Trnková

Florbalová sezona klepe na dveře. Ještě tři týdny a první kategorie budou hrát o mistrovské body. Budějovický klub FBC United vstupuje do soutěžního ročníku s třinácti týmy v různých věkových kategoriích jako největší oddíl v celém Jihočeském kraji, kterému v celorepublikovém žebříčku patří patnáctá příčka.

Je to velký pokrok, který klub od roku 2004, kdy vznikl se dvěma družstvy mužů a starších žáků. „Naše družstva pokrývají celé věkové spektrum od elévů až po dospělé kategorie. Pouze přípravku nám dělá SK Meťák, se kterým velmi úzce spolupracujeme,“ popisuje strukturu FBC United členka výboru a předsedkyně Ekonomické komise krajského florbalového svazu Eva Trnková, která poodkrývá financování amatérského florbalu v jižních Čechách.


Čemu klub vděčí za tak ohromný rozvoj?
Jednak stále více vzrůstající oblibě této hry. Florbal je dynamická hra, mohou ji hrát všechny věkové kategorie mužů i žen. Úžasný je florbal v podání vozíčkářů. Zjednodušeně řečeno, je to hokej v hale. A o popularitě hokeje nikdo nepochybuje. Není však tak finančně náročný. A co se týká rozvoje oddílu, tak za tím je mnoho usilovné práce všech. Členů výboru, kteří chod oddílu zajišťují po stránce organizační i finanční. Trenérů, kteří obětují spoustu volného času na tréninky a víkendové turnaje.  Před všemi smekám pomyslný klobouk, neboť rozpočet klubu nedovoluje vyplácet jim honorář. Mnozí navíc sami hrají a tudíž i trénují.

Když jste se dotkla rozpočtu, v jakých mezích se pohybuje na amatérské úrovni?
Plánování rozpočtu se odvíjí od počtu družstev a od náročnosti soutěží, které hrají. Čím vyšší soutěž, tím vyšší náklady na cestovné a na zabezpečení hal pro pořádané turnaje. Plánovaný rozpočet našeho klubu pro nadcházející sezonu činí 825 tisíc korun, přičemž členské příspěvky tvoří 86 procent, přibližně 710 tisíc korun. Z rozpočtu je hrazen pronájem hal na tréninky a pořádané turnaje, rozhodčí a jejich cestovné na těchto turnajích, cestovné vybraným kategoriím, materiální zabezpečení, webové stránky a podobně.

Kolik činí ve vašem oddíle výše příspěvků?
Výše příspěvkům odvíjí od soutěže, kterou dané družstvo hraje. S tím souvisejícího cestovného a počtu tréninkových hodin. Rozpětí je od 3 500 do 5 500 korun na jednu sezónu. Dospělé kategorie si hradí ještě licenční poplatek, který činí pět set korun ročně.

Dají se najít pro florbal sponzoři?
Také samozřejmě existují. Je to však především záležitost kamarádů a známých, kteří ze svého podnikání přispějí. Sponzorské dary tvoří přibližně dvanáct procent našeho rozpočtu. Zbývající dvě procenta je příspěvek ČBSTO, na jehož výši se projevila situace v ČSTV v souvislosti se Sazkou. A nakonec příspěvek Města sportu Českých Budějovic, kdy jsme v rámci podpory sportovní činnosti mládeže do 18 let, kde máme přibližně 130 dětí, obdrželi něco málo přes sedmnáct tisíc korun. Ale tam došlo k prolobbování jiného klubu a to bude ještě předmětem naší stížnosti.

Díváte se v klubu do budoucna nebo jste se současným stavem spokojeni?
FBC UNITED má za sebou nejúspěšnější sezónu ve své historii. Do té nadcházející vstupujeme se třemi prvoligovými týmy. Dorostenci, juniorkami a ženami. Především 1. liga žen znamená, že v kategorii dospělých hrajeme nejvyšší soutěž v jihočeském kraji. Ostatní týmy hrají regionální soutěže, přičemž mužům A se podařilo postoupit do 3. ligy a mužům B do Jihočeské ligy. Doplňují to muži C Jihočeským přeborem a junioři 3. ligou. Sezona 2011/2012 bude mimořádně těžká. Půjde o to vzrůstající trend obhájit a posunout oddíl dál.

Myslíte si, že se tím oddíl stane zajímavější i pro sponzory?
Věřím, že ano. Vždyť budeme jezdit po celých Čechách, namátkou Hradec Králové, Klášterec nad Ohří, Hostinné. Již teď připravujeme prezentační tabuli pro sponzory spolu s oddílovým propagačním materiálem. Sponzoři mají jedinečnou šanci se zviditelnit prostřednictvím moderního a populárního sportu. Florbal táhne, a pokud se jednou stane olympijským sportem, jeho rozmach bude obrovský.

Když odmyslíme finance, je něco, co florbal v Budějovicích v současné době trápí?
Katastrofální nedostatek hal v Českých Budějovicích. Ať tréninkových, ale především turnajových. S politováním musím konstatovat, že krajské město neuvidí ani jeden prvoligový turnaj, nejbližší se budou hrát v Týně nad Vltavou. My jsme měli obrovské štěstí, že jsme našli zázemí na SK Meťák, ale turnaje tam pořádat nejdou. Pouze elévů a mladších žáků. 

Autor: Roman Šperňák

Štítky florbal, Eva Trnková, Jihočeský kraj, rozpočet, soutěž, České Budějovice, olympijské hry, Sazka, Československý svaz tělesné výchovy a sportu, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Florbal bude pro sponzory zajímavější, míní Eva Trnková  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.