Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Karatisté uspěli jak na domácí scéně, tak v zahraničí

Budějčtí karatisté mají za sebou první turnaje letošní sezony. Na konci února a především v březnu se zúčastnili hned několika významných turnajů, při většině pak mohli porovnat síly se zahraniční konkurencí. TJ Karate bojovalo ve Švýcarsku, Polsku, Nizozemsku, Slovinsku i doma v Čechách.

Swiss Karate Open 2013

Ve dnech 23. až 24. února se ve švýcarském Curychu konal mezinárodní turnaj pod názvem Swiss Karate Open 2013. Turnaje se zúčastnilo přibližně 1300 závodníků ze 148 klubů. TJ Karate vyslalo na tento turnaj dvě závodnice, které vybojovaly dvě medaile.

V kategorii kumite žákyň U12 do 40 kg vybojovala stříbrnou medaili Nela Osouchová, která prošla až do finále bez zaváhání. Bohužel ve finálovém bloku podlehla domácí závodnici 4:5 a obsadila tak konečnou stříbrnou pozici.

Druhé medailové umístění pro TJ Karate České Budějovice vybojovala v kategorii kumite žákyň U12 nad 40 kg Alice Anderlová, která obsadila bronzovou příčku.

Středoevropská liga karate - Polsko

První velká prověrka v tomto roce čekala na českobudějovické karatisty v polské Lodži na prvním kole Středoevropské ligy karate. Turnaje se zúčastnilo kolem 900 závodníků z 93 klubů. TJ Karate nominovalo na turnaj celkem 18 závodníků, kteří v čele s trenéry Honzou a Vojtou Kočí vybojovali osm medailí (2x zlato, 3x stříbro a 3x bronz).

Sobotní den patřil dorosteneckým, juniorským a seniorským kategoriím. V tento den se nejvíce dařilo Veronice Halodové (juniorky -53 kg) a Tomáši Hermannovi (junioři +76 kg, závodník TJK Nové Hrady - trénující v TJ Karate), kteří shodně obsadili stříbrnou pozici. Bronzové medaile vybojovali Marek Řeřicha (dorostenci -57 kg), Tomáš Lukš (dorostenci -57 kg) a Tereza Pěstová (dorostenky -54 kg). Bohužel těsně pod stupni vítězů skončili Josef Ludačka a Josef Laštůvka.

Nedělní program byl věnován žákovským kategoriím a závodníkům do 21 let. V plně obsazených kategoriích se nejvíce dařilo Nele Osouchové (U12 -40 kg) a Jirkovi Měkutovi (U14 +55 kg), kteří své váhové kategorie vyhráli. Stříbrnou medaili vybojovala v kumite U12 -34 kg Adéla Průchová a tím uzavřela konečný součet v počtu osmi získaných medailí pro TJ Karate České Budějovice. Na nepopulární bramborové pozici zůstali Tomáš Děd, Monika Burgerová a Adéla Průchová (kata).

Výsledky:

1. Nela Osouchová - kumite U12 -40 kg
1. Jiří Měkuta - kumite U14 +55 kg
2. Adéla Průchová - kumite U12 -34 kg
2. Veronika Halodová - kumite juniorky -53 kg
2. Tomáš Hermann - kumite junioři +76 kg
3. Tereza Pěstová - kumite dorostenky -54 kg
3. Marek Řeřicha - kumite dorostenci -57 kg
3. Tomáš Lukš - kumite dorostenci -57 kg
5. Josef Ludačka - kumite junioři -76 kg
5. Tomáš Děd - kumite U12 -40 kg
5. Monika Burgerová - kumite U14 -43 kg
5. Adéla Průchová - kata U12
7. Josef Laštůvka - kumite junioři -68 kg

Světová liga karate - Premier league 1 (Dordrecht)

Ve dnech 9. až 10. března se konalo další kolo Premier league 1, tentokrát v holandském Dordrechtu. Turnaje se zúčastnilo přibližně 600 závodníků z celého světa. TJ Karate České Budějovice reprezentovali Lucie Veithová a Jan Kočí.

Sobotní den v kategorii kumite ženy do 61 kg nastoupila Lucie Veithová, která v prvním kole měla volný los, ve druhém porazila Italku, ve třetím kole podlehla těsně 0:2 francouzské závodnici, jež se probojovala až do finále a tím Lucka dostala šanci v repasáži. V prvním kole repasáže Lucie porazila německou závodnici, ale v následujícím kole podlehla těsně 1:3 Ukrajince a tím obsadila konečné sedmé místo.

Nedělní den nastoupil ke svému zápasu Honza Kočí, který měl první kolo volné, když mu nenastoupil závodník z Maroka, a ve druhém kole podlehl závodníkovi z Francie.

Karate 1 World cup (Laško)

Další turnaj Karate 1 pokračoval hned dalším víkendem po Holandsku, když hostitelským městem bylo Laško ve Slovinsku. Turnaje se zúčastnilo 320 závodníků z více jak 80 klubů. TJ Karate opět zastupovali závodníci Lucie Veithová a Jan Kočí.

V kategorii kumite muži do 84 kg bojoval Jan Kočí. Honza hned nastoupil v prvním kole proti bývalému mistru světa ze Srbska, kterému podlehl 0:3. Lucie v prvním kole porazila Rusku 5:2, ve druhém Italku 4:0, ve třetím kole podlehla těsně Chorvatce 1:2, která se probojovala do finále a Lucie měla možnost repasáže. Bohužel hned v prvním kole podlehla Srbce a obsadila konečnou sedmou příčku.

Mistrovství ČR seniorů a finále ligy družstev

V neděli 31. března se konalo mistrovství České republiky seniorů a finále ligy družstev v Hradci Králové. Naši závodníci tady vybojovali v individuálních kategoriích celkem 12 medailí (11 startujících závodníků z TJ Karate ČB) a v lize družstev ze šesti možných kategorií získali 3x zlato, 2x stříbro, 1x bronz a stali se tak nejúspěšnějším klubem ligy družstev.

Za velký úspěch celého šampionátu považujeme vítězství v lize družstev u týmů seniorů a hlavně našich juniorů, kteří tuto kategorii vyhráli již posedmé v řadě, zapomenout nemůžeme ani na naše dorostence, kteří bez zaváhání ovládli svou kategorii. V celkovém hodnocení ligy se TJ Karate České Budějovice jednoznačně stalo vítězem.

Výsledky z ligy družstev:

1. kumite tým dorostenci ,,A“: Řeřicha, Lukš, Smoliga, Podsklan
1. kumite tým muži: Kočí, Popelka, Domin, Bárta, Milan, Šulda, Zoubek, Šmajcl
1. kumite tým junioři: Laštůvka, Ludačka, Hermann, Kibrik
2. kumite tým dorostenci ,,B“: Jirka, Gabriel, Černík, Měkuta
2. kumite tým juniorky: Pěstová, Halodová, Janouchová, Králíková
3. kumite tým ženy: Veithová, Rodová, Linhartová, Dostálová

Výsledky z MČR seniorů:

Ladislav Bárta - 5. kumite muži BRH
Ladislav Bárta - 3. kumite muži +84kg
Radomír Domín - 3. kumite Masters muži (+40 let)
Jan Kočí - 2. kumite muži -84kg
Jan Kočí - 2. kumite muži BRH
Josef Laštůvka - 3. kumite muži -67kg
Pavla Linhartová - 1. kumite ženy -50kg
Jan Milan - 3. kumite muži -60kg
Václav Plecer st. - 1. kata Masters muži (+40 let)
Veronika Rodová - 3. kumite ženy -68kg
Mirek Šulda - 2. kumite muži -75kg
Lucie Veithová - 2. kumite ženy -61kg
Lucie Veithová - 3. kumite ženy BRH

Tisková zpráva

Štítky TJ Karate České Budějovice, výsledky z prvního čtvrtletí sezony 2013, karate, Česko, Polsko, Nizozemsko, Slovinsko, finále, Švýcarsko, stříbrná medaile, České Budějovice, Jan Milan

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karatisté uspěli jak na domácí scéně, tak v zahraničí  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.