Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Pět minut a chlapi zahazují trika. V nejmenším městě se studiem Bikram jógy.

Asi každý už slyšel pojem jóga. Nyní ale lidé poznávají Bikram jógu. Bikram jóga, častokrát také označovaná jako tzv.“horká jóga”, je dynamický 90-ti minutový program 26 póz Hatha jógy (fyzické jógy) a dvou dýchacích cvičení v sále vyhřátém na 42 °C. Každá z těchto póz systematicky připravuje tělo na pózu následující, pořadí se nikdy nemění.

Touto vědecky vystavěnou metodou stlačování, protahování a posilování se stimulují všechny systémy lidského těla, čímž se předchází nemocem, zraněním a zpomalují se příznaky stárnutí.

Za vším stojí jméno Bikram Choudhury. Je zakladatelem celosvětové Školy indické jógy. Narodil se v Kalkatě v roce 1946. Bikram začal praktikovat jógu od svých 4 let s tehdy věhlasným indickým kulturistou Bishnu Ghoshem, mladšim bratrem Paramahansa Yoganandou (autorem nejpopulárnější knihy o józe, Autobiografie jogína, a zakladatele Spolku seberealizace v Los Angeles). Bikram praktikoval jógu každý den 4 až 6 hodin na Ghoshově univerzitě tělesné výchovy v Kalkatě. Ve věku 13 let se stal vítězem v národní soutěži indické jógy.

V 17 letech si poranil koleno při zdvihání závaží. Tehdy mu evropská lékařská elita sdělovala, že se může stát, že již nikdy nebude moci chodit. S tímto výrokem se Bikram nespokojil, nechal se převézt zpět do školy Bishnu Ghoshe a pevně věřil, že má-li mu někdo pomoci s vyléčením následků úrazu, tak je to právě Ghosh. Po šesti měsících měl Bikram koleno již zcela vyléčené. Ghosh tak měl díky Bikramovi poprvé hmatatelný důkaz pro světovou veřejnost, že jóga má schopnost regenerovat tkáně a léčit chronické nemoci. Svoji metodu Bikram vyučuje po celém světě už déle než 30 let. V současné době ve světě existuje 720 škol Bikram jógy a všichni učitelé jsou školeni Bikramem osobně.

V Budějovicích je studio v Husově ulici www.bikramyogacb.cz. Lekce zde vede sympatická a velice pohledná cvičitelka Petra Mašková. „Je to smysl života. Životní styl,“ vysvětluje. Licenci na provozování Bikram jógy získala v USA. A nebyla vůbec levná. Nyní vás přijde na 11 000 dolarů. 

V České republice existují jen tři studia, která nabízejí lidem Bikram jógu – v Praze, Brně a právě v Českých Budějovicích. Po celém světě je jich více než 1000. „Jsme asi nejmenší město, kde je takové studio,“ směje se. V Paříži, Americe nebo jiných velkých městech Evropy jsou prý doslova narvaná studia s jednou lekcí za druhou. „Ale jiná města nás nelákala,“ dodává.
Studio, které se řadí k nejmodernějším v Evropě, navštěvují všechny věkové kategorie. „Mladé holky, jedenáctiletí chlapci nebo také starší lidé,  kterým je přes sedmdesát let. Každý přijde s jiným důvodem. Někdo je po nemoci nebo zranění, chce se zrehabilitovat, někdo chce zase zhubnout. Někoho to vyloženě baví,“ říká cvičitelka.  Za jednu lekci můžete vypotit až dva litry. „V teple se vše pořádně  prokrví, okysličí, posílí, škodliviny se z těla vyplavují.“

Cvičení si pochvalují i pravidelní návštěvníci. „Lépe se jim spí, zmizely jim migrény, zjistí, že jim to tu dělá dobře. Chodí sem třikrát týdně minimálně, ale je tu i slečna, která chodí šedesát dní v kuse. Nemohla skoro chodit, teď se její stav hodně změnil k lepšímu,“ uvádí příklad.  Dobrý vliv má Bikram jóga i na psychiku. Lidé jsou vyrovnanější, klidnější. Deset lekcí vás přijde v Budějovicích na 400 Kč. A potřebujete jen dva ručníky, podložku a spoustu tekutin. „Než přijdete na lekci, musíte vypít alespoň litr a půl vody. Také není dobré jíst tři hodiny předem. Mně už je to sice jedno, já jsem zvyklá se najíst i půl hodiny předem a jsem v pohodě.  Tělo si pak i samo  říká, že nemá chuť na knedlo, vepřo, zelo, ale na něco úplně jiného, lehkého. Také není dobré pít kafe,“ informuje Petra Mašková.

Převážně se jóga ve 42 stupních cvičí v plavkách. Je dobré mít toho na sobě co nejméně. „Ze začátku se všichni styděli, teď už je to všem jedno. Chlapi sem třeba přijdou v kraťasech a tričku, ale za pět minut trička odhazují,“ směje se. V Čechách není jóga příliš známá, i proto hodně lidí  takové cvičení zavrhne, aniž by jej blíže poznali. „Lidé slyší slovo jóga,  vidí zapálené vonné tyčinky, mnichy a takové věci. Ale tak to není. Australané chodí třeba všichni a nemají žádné předsudky. Půl chlapů, kteří tam chodili na lekce, byli surfaři, tam jim to nepřišlo divné. Tady je ale jiné myšlení,“ mrzí cvičitelku z budějovického studia Bikram jógy.

Autor: CardaR

Štítky jóga, studium, Bikram yoga, nemoc, Kalkata, České Budějovice, USA, Evropa, Česko, Los Angeles, Paříž, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pět minut a chlapi zahazují trika. V nejmenším městě se studiem Bikram jógy.  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.