Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

ANO je nesmírně silným vítězem voleb, hrozí opojení mocí, říká Michal Horáček

ANO je podle kandidáta na prezidenta Michala Horáčka nesmírně silným vítězem voleb. Obrovskou moc může využít prospěšně, třeba k zahájení důchodové reformy. Hrozí ale podle něj také nebezpečí opojení mocí. Porážku ČSSD označil za drtivou. Podle dalšího uchazeče o Hrad Jiřího Drahoše je výsledek největší politickou změnou od roku 1989.

Jsme svědky podivuhodného úkazu, vítěz voleb je nesmírně silný. To jsme tady neměli," poznamenal. ANO si podle něj může vybrat jakéhokoli koaličního partnera, kterého navíc bude moci kdykoli vyměnit. "Něco takového je bezprecedentní. S takovou obrovskou mocí se pojí obrovská odpovědnost. Je možné, že takovou silnou politickou pozici lze využít velmi prospěšně, třeba konečně udělat důchodovou reformu," řekl.

Zároveň vidí nebezpečí opojení moci. Zejména, pojí-li se s mocí mediální a finanční," podotkl. Jako důležitou proto vidí úlohu příštího prezidenta, který může být protiváhou systému a případná nebezpečí eliminovat.

Výsledky voleb svědčí o tom, že klasické dělení na ose pravice levice nebylo předmětem těchto voleb. Porážku ČSSD považuje za drtivou. Myslím, že to překvapilo všechny, že jejich propad je tak obrovský," dodal.

Kulhánek: Program SPD je mé duši na míle vzdálený

Pro dalšího prezidentského kandidáta Vratislava Kulhánka není překvapením vítězství hnutí ANO ani úspěch Pirátů, ale obrovský propad sociální demokracie a také úspěch SPD Tomia Okamury. „Program této strany je mé duši na míle vzdálený,“ řekl a dodal: „Z výsledku voleb mám spíše neutrální pocit, který trochu převažuje do minusových hodnot, jestli to jde takhle nějak shrnout.“

Úspěch Pirátů mají podle jeho slov „na svědomí“ také prvovoliči, které jejich program oslovil. „Určitě to není žádné neštěstí,“ uzavřel.

Drahoš: Výsledek voleb je největší politickou změnou od roku 1989

Výsledek voleb je podle uchazeče o Hrad Jiřího Drahoše největší politickou změnou od roku 1989. Pro nejbližší období končí střídaní vlád pravice a levice, řekl bývalý předseda Akademie věd. Poděkoval lidem, kteří přišli k volbám.

Vidím výsledek voleb jako největší politickou změnu od roku 1989 a vypadá to, že pro nejbližší období skončilo tradiční střídání vlád pravice a levice," řekl. Vítězství ANO se dalo podle něj očekávat.

Poznamenal, že ve volbách uspělo hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD), zisk tohoto hnutí je ale částečně vyvážen poklesem hlasů pro KSČM.

V tiskovém prohlášení uvedl, že volební výsledek nesmí vést ke změně základních hodnot a orientace České republiky. „Proto si přeji, aby teď všichni zúčastnění postupovali v duchu ústavy a ve prospěch občanů této země," poznamenal.

Autoři

Štítky volby, politika, ANO, ČSSD, KSČM, ODS, KDU-ČSL, TOP 09, SPD, Piráti, Zelení, SSO, STAN, Liberec, Liberecký kraj, Michal Horáček, Vratislav Kulhánek, ANO 2011, Jiří Drahoš, výsledky voleb, Svoboda a přímá demokracie, pravice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANO je nesmírně silným vítězem voleb, hrozí opojení mocí, říká Michal Horáček  |  Volby  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.