Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Komise v Českých Budějovicích nabízela i lístek s Fischerovým jménem

Při druhém kole prezidentských voleb nabízel minimálně jeden českobudějovický okrsek asi patnáct minut voličům hlasovací lístky tří kandidátů. Kromě Miloše Zemana a Jiřího Drahoše tak mohli podpořit i Pavla Fischera. Potvrdila to předsedkyně volební komise 22. okrsku Jana Šejharová. Podle ní komise dostaly k dispozici lístky se jmény tří kandidátů, a proto nabízely všechny.

Incident řešil Krajský úřad Jihočeského kraje v českobudějovickém okrsku číslo 22 na Rudolfovské třídě. Komise vydávala voličům tři hlasovací lístky místo dvou - kromě finalistů i lístek Pavla Fischera.

„Stěžovali si voliči, že dostávají tři hlasovací lístky, tak se to napravilo. Myslím, že žádný volič nebyl tak, že by tam hodil Fischera. Teď už jim dávají jen ty dva správné," řekla Alena Karvánková z krajského odboru legislativy a vnitřních věcí.

Pavel Fischer skončil v prvním kole prezidentských voleb na třetím místě a figuroval na pozici náhradníka za postupujícím Zemanem a Drahošem. Náhradníkem by přestal být ve chvíli, kdyby první nebo druhý kandidát odstoupil.

Na nesrovnalost upozornila volička - sestra z kongregace Sester Nejsvětější Svátosti Marie Serafina Bartůšková. „Přišla jsem k volbám asi ve 14:15 hodin. Divila jsem se, proč mám tři lístky i se jménem Pavla Fischera. Vrátila jsem se ke komisi a tam mi řekli, že je mezi kandidáty i náhradník, že mám vybrat jeden lístek a vložit jej do urny," uvedla Bartůšková.

Podle náměstka ministra vnitra Petra Mlsny pochybení neohrozilo průběh voleb. „Šlo o tři hlasovací lístky, které zůstaly na stole omylem," řekl.  

Volební účast v Jihočeském kraji byla podle Aleny Karvánkové v 16:00 hodin asi patnáct procent.

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky volby, lístek, volič, České Budějovice, Pavel Fischer, Miloš Zeman, Jiří Drahoš, Jihočeský kraj, Petr Mlsna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Komise v Českých Budějovicích nabízela i lístek s Fischerovým jménem  |  Volby  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.