Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Volební místnosti jsou otevřené. Lidé volí nového senátora

Následující dva dny rozhodnou, kdo se stane novým senátorem pro Českobudějovicko a Třeboňsko. Proti sobě se v druhém kole voleb postaví Jiří Šesták a Ladislav Faktor. Výsledek voleb bude záležet na tom, kolik voličů se podaří přilákat do volebních místností.

Volební místnosti se otevřely přesně ve 14 hodin. Hlasuje se stejně jako v prvním kole. Dnes bude možné volit do 22 hodin, zítra od 8 do 14 hodin. Hlasovací lístky dostanou voliči až od komise.

Po celé republice budou lidé vybírat 25 členů horní komory z původních 27. Na Vsetínsku svůj senátorský mandát obhájil už v úvodním kole zlínský hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL), v Praze 4 pak bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš (za STAN).

V prvním kole senátních voleb zvítězil v Budějcích podnikatel, právník a zakladatel Hitrádia Faktor Ladislav Faktor. Po sečtení všech okrsků přesvědčil více než 41 procent voličů. O senátorský mandát bude bojovat se současným místopředsedou Senátu a dlouholetým ředitelem Jihočeského divadla Jiřím Šestákem. Ten získal v prvním kole více než 27 procent hlasů.

O tom, kdo v listopadu usedne do senátních lavic při ustavující schůzi horní komory, bude jasno v sobotu odpoledne.

Foto Jana Kroneislová

Štítky volby, senát, Jiří Šesták, Ladislav Faktor, politika, volební místnost, okres České Budějovice, CHKO Třeboňsko, Jiří Čunek, Jiří Drahoš, KDU-ČSL, Akademie věd České republiky, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Volební místnosti jsou otevřené. Lidé volí nového senátora  |  Volby  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.