Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Koaliční smlouva je podepsaná. Řešit se bude doprava, Slavie i multifunkční hala

Zástupci ANO, HOPB, Společně pro Budějovice a Čistých Budějovic se STAN dnes dopoledne podepsali koaliční smlouvu. V pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu tak budou mít celkem 27 zastupitelů. Rozděleny už byly i resorty, které budou jednotlivé strany spravovat. Primátorem zůstane Jiří Svoboda, jeho prvním náměstkem bude Juraj Thoma.

„Voliči rozdali po volbách karty a my jsme se snažili najít variantu, která bude trvalá, pevná a nebude na hraně nadpolovičního počtu zastupitelstva. Věřím, že tato koalice bude pracovat ve prospěch občanů města po celé volební období,“ uvedl hned na začátek Jiří Svoboda s tím, že pevně věří, že spojení ANO a HOPB tentokrát vydrží a koalice se nerozpadne, jako to mu bylo před čtyřmi lety.

Představeno bylo i programové prohlášení, ve kterém se podle Svobody všichni shodli na širokém spektru bodů. Domluveno bylo také rozdělení pozic ve vedení města.

Primátorem zůstavá Jiří Svoboda, jeho prvním náměstkem bude Juraj Thoma, dalšími dvěma náměstky za ANO zůstává František Konečný a Petr Holický. Za HOPB bude funkci vykonávat Ivo Moravec, za STAN a Čisté Budějovice Viktor Vojtko a posledním náměstkem za TOP 09 a KDU-ČSL bude Tomáš Bouzek.

Radost ze sestavené koalice neskrýval lídr HOPB Juraj Thoma. „Model, ke kterému jsme došli, je podle mě vynikajícím startem pro další čtyři roky v životě Českých Budějovic, v jednáních jsme usilovali o portfolia, která by nám umožnila v co největší míře realizovat náš volební program. Odpovědnost poneseme tedy za územní a strategické plánování, rozvoj, kulturu, správu veřejných statků a veřejné zakázky,“ uvedl Thoma.

Viktor Vojtko věří, že dnešní větrné počasí přinese i do nové etapy „čerstvý vítr“ a i přes dosavadní politickou nezkušenost se na nadcházející období těší. Uskupení Čisté Budějovice a STAN bude mít v kompetenci školství a cestovní ruch, sport a sociální péči.

Společně pro Budějovice chce klást důraz na dobrou komunikaci města s občany, na mobilitu, možnosti pohybu občanů ve městě i mimo něj. Pro ANO se nic nemění. Hnutí bude zodpovídat za dopravu, územní rozvoj, architekturu, urbanismus investice, finance, ekonomiku, IT a evropské fondy.

Velké téma bude doprava

Z hlediska dopravy se podle Františka Konečného všichni koaliční patneři stoprocentně shodli. „Budeme dělat věci, které jsou správné pro České Budějovice,“ dodal.

V plánu je postavení parkovacího domu na Dlouhé louce, ale i nová záchytná parkoviště. O 250 míst se rozšíří záchytné parkoviště Jírovcova, kde je teď 185 míst. Parkovací dům Dlouhá louka by měl nabídnout 800 míst, další parkoviště by mělo být u sjezdu z D3 ve čtvrti Mladé, v plánech je i záchytné parkoviště ve čtvrti Rožnov. Thoma prozradil, že je v plánu i výstavba parkovacího domu na jednom z budějckých sídlišť.

Uzavřením některých ulic pro auta chce koalice zklidnit dopravu na náměstí Přemysla Otakara II. 

Řešit se bude Slavie i multifunkční hala

Mezi programovými body se objevil i Kulturní dům Slavie nebo multifunkční hala na Dlouhé louce. Pro Mladou frontu Juraj Thoma uvedl, že parametry využití objektu Slavie by mělo určit město, které by podle něj mělo být i tím, kdo si do budoucna objekt podrží a zafinancuje jeho rekonstrukci. „Jsem přesvědčený, že je dohoda na tom, že současný stav Armáďáku není uspokojivý pro nikoho,“ dodal. 

I v případě sportovní haly se podle Františka Konečného strany shodly. „Využijeme stávající projekt, podíváme se na některé dílčí úpravy, ale domluvili jsme se, že hala bude realizována podle původního projektu,“ řekl Konečný.

Foto Jana Kroneislová

Štítky politika, koalice, České Budějovce, ANO, HOPB, Společně pro Budějovice, STAN, Čisté Budějovice, doprava, Juraj Thoma, Jiří Svoboda, ANO 2011, Občané pro Budějovice, Starostové a nezávislí, František Konečný, louka, Viktor Vojtko

Koaliční smlouva je podepsaná. Řešit se bude doprava, Slavie i multifunkční hala  |  Volby  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.