Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

SENÁTNÍ VOLBY: Kdo usiluje na jihu Čech o post senátora? Podívejte se na přehledný seznam

Nadcházející senátní volby se jen částečně odehrají v Jihočeském kraji. O tom, kdo usedne do lavice v horní komoře Parlamentu České republiky se rozhodne za měsíc ve dvanáctém volebním obvodě, do kterého spadá celý okres Strakonice, západní část okresu Písek a západní část okresu Prachatice. Pojďme si představit, kdo do voleb zasáhne.

Volby do Senátu Parlamentu České republiky v roce 2020 jsou plánovány na 2. a 3. října 2020 současně s krajskými volbami. V těchto volbách obhajuje ČSSD 10 mandátů, KDU-ČSL 5, ANO 3, Zelení, STAN a ODS 2, SPOZ, Soukromníci a SLK po jednom mandátu.

Svůj mandát obhajuje Karel Kratochvíle (ČSSD). Ten už v komunálních volbách v roce 2018 obhajoval za ČSSD post zastupitele města Písek na 24. místě kandidátky, ale neuspěl. Skončil tak i v pozici radního města. Působil také na postu viceprezidenta Asociace svazu chovatelů koní. Od roku 2012 je ředitelem Zemského hřebčince v Písku.

O senátorský post usiluje také několik starostů. Hnutí ANO do senátorské volby nasazuje starostu obce Dobev Petra Kalinu, Trikolora starostu Albrechtic nad Vltavou Miroslava Ušatého, STAN starostku Čejetic Ivanu Zelenkovou a KDU-ČSL starostu Radomyšle Luboše Peterku.

Do volby zasáhne také osmašedesátiletý lesník Pavel Štětina za KSČM či IT specialista Michal Horák za Piráty. Občanští demokraté do boje o senátorský mandát vysílají ředitele strakonické nemocnice Tomáše Fialu.

Komunistům kdosi ničí předvolební billboardy. Jde o cílené útoky, tvrdí lídr

Předvolební billboardy jihočeských komunistů ničí neznámý vandal nebo vandalové. Poničené plochy evidují napříč celým krajem. Dle lídra jihočeské kandidátky jde podle všeho o cílené akce. Některé z vandalských útoků již strana nahlásila policii.

Svou kandidaturu potvrdili také nezávislí kandidáti Petra Kurschová a Miroslav Šobr. Jedenáctku uchazečů o senátorský post ve dvanáctém volebním obvodě uzavírá ředitel muzea Elektrárny královského města Písku Marek Anděl (Písek sobě).

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky volby, Senát, Prachatice, Strakonice, Písek, Česko, Volby do Senátu Parlamentu České republiky, Parlament České republiky, ČSSD, Jihočeský kraj, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

SENÁTNÍ VOLBY: Kdo usiluje na jihu Čech o post senátora? Podívejte se na přehledný seznam  |  Volby  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.