Počasí dnes9 °C, zítra9 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

VOLBY 2020: Česko čeká závěrečný den letošních voleb

Česko čeká závěrečný den letošních krajských voleb, které jsou na třetině území spojeny s prvním kolem voleb do Senátu. Využít jej může většina českých voličů, kteří v pátek nenašli cestu do volebních místností. Jejich hlasy ovlivní sestavení regionálních vlád na příští čtyři roky i to, jak silnou většinu bude mít opozice v Senátu.

Volební místnosti dnes budou otevřeny od 08:00 do 14:00. Pak se uzavřou a volební komisaři začnou hlasy sčítat. Výsledky hlasování budou následně Českým statistickým úřadem zveřejňovány na serveru www.volby.cz.

Voliči si do volebních místností musí vzít platný občanský průkaz nebo cestovní pas, aby volební komisaři mohli ověřit jejich totožnost a právo volit.

VOLBY 2020: První volební den je za námi. Účast v jednotlivých okrscích se liší

První volební den je za námi. Ve 22 hodin se volební místnosti uzavřely a lidé budou moci do krajského zastupitelstva volit zase zítra od 8 do 14 hodin. Volební účast v jednotlivých okrscích se podle informací od členů volebních komisí lišila.

Krajské volby v roce 2016 vyhrála na jihu Čech ČSSD, získala 22,55 procenta hlasů a 15 mandátů. Druhé skončilo hnutí ANO 2011 s 17,67 procenta a 12 mandáty, třetí ODS, která získala 12,67 procenta hlasů a osm mandátů. Pro komunisty před čtyřmi lety hlasovalo deset procent voličů, což představovalo sedm zastupitelů. Kraji vládne koalice ČSSD, PRO jižní Čechy, Jihočeši 2012 a KDU-ČSL.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Petr Tibitanzl

Štítky volby, VOLBY2020, zastupitelstvo, Jihočeský kraj, Česko, Senát Parlamentu ČR, volební místnost, ČSSD, Český statistický úřad, ANO 2011, ODS, KDU-ČSL, Jihočeši 2012

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2020: Česko čeká závěrečný den letošních voleb  |  Volby  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.