Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

VOLBY 2020: Poražená hejtmanka Stráská připustila koalici s ODS, radní být už nechce

Jihočeská ČSSD se nebrání koalici s ODS. Cení si toho, že proti jiným krajům získala v jižních Čechách nadprůměrný výsledek, tedy necelých devět procent hlasů. Sociální demokraty zajímá z krajské agendy zdravotnictví a sociální věci. Novinářům to dnes řekla jihočeská hejtmanka Ivana Stráská, která vedla kandidátku sociální demokracie. Radní už v novém volebním období být nechce.

Krajské volby v Jihočeském kraji vyhrálo s těsným náskokem hnutí ANO. Porazilo druhou ODS s rozdílem necelého procenta hlasů. Obě strany by měly získat shodně 12 mandátů v zastupitelstvu. Lídr ODS má ovšem více preferenčních hlasů než jeho konkurent o post hejtmana František Konečný (ANO). Kuba nevyloučil, že vzhledem k výsledkům, může být koalice bez hnutí ANO. Třetí jsou Piráti. Do krajského zastupitelstva se nedostala KSČM, SPD ani Trikolora. Volební účast je 39,35 procenta.

Jak řekla, zúročila se práce tří volebních období, po která se ČSSD podílela na vedení kraje. "Ty roky jsme skutečně odpracovali, i volební kampaň. Jsem moc ráda, že náš výsledek je nad průměrem výsledku sociální demokracie v České republice. Každý by si vždycky představoval výsledek lepší, než kterého dosáhne. Já jsem neočekávala, že takhle těsně bude výsledek ANO a ODS, úspěch u ODS je opravdu překvapivý a myslím si, že se zúročila volební kampaň (ODS), která byla vedena čítankově," řekla hejtmanka. Jihočeská ODS získala 17,5 procenta, ANO lehce přes 18 procent.

Ve štábu dnes zazněla slova, že zafungovalo kouzlo hejtmanky. Ta již původně kandidovat nechtěla, ale členové strany ji přemluvili. "Nevím. Je to vždycky práce týmu. To (její kandidatura) byl spíš krok z pocitu zodpovědnosti vůči straně, za kterou jsem léta byla starostkou a náměstkyní hejtmana. A jsem ráda, že i přesto, že jsme nepřevlékali značku, protože i takové tendence byly, jsme docílili nějakého úspěchu," řekla Stráská v narážce na hnutí Změna, za něž kandidovali bývalý hejtman a bývalý člen ČSSD Jiří Zimola i další sociální demokraté, kteří stranu opustili. Změna získala necelá dvě procenta.

V nejbližších hodinách či v neděli se Stráská sejde s lídrem ODS Martinem Kubou. "Myslím si, že se nás sejde víc a pokusíme se složit smysluplnou koalici. Nebráním se žádné koalici. Je potřeba poskládat lidi, kteří jsou ochotní pracovat a nemyslí jen na benefity, které z toho plynou," řekla hejtmanka.

Dodala, že bude záležet na tom, v jaké koalici bude ČSSD schopná naplnit co nejvíc z programu. "Kdo nám nabídne ten zajímavý obor, a pro mě je to třeba zdravotnictví, sociální věci, tam budeme hledat," řekla Stráská. Radní už se ale stát nechce. Na otázku zakroutila hlavou. "O mně už to není. Já už uvažuju o svém odcházení," řekla 68letá hejtmanka.

Poděkovala také voličům, podle ní si uvědomili význam kraje a k volbám šli, i když kvůli koronaviru asi nervóznější než jindy, míní.

Štáb má jihočeská ČSSD ve stanu před svým českobudějovickým sídlem na Rudolfovské třídě. Pije se nealko pivo, čaj, griluje se maso. Na dvoře před domem je zhruba 20 lidí.

Konečné výsledky v Jihočeském kraji
1. ANO 2011 (18,12 % hlasů)
2. Občanská demokratická strana (17,52 % hlasů)
3. Česká pirátská strana (12,85 % hlasů)
4. TOP 09 a KDU-ČSL - Spol.pro JČ (10,45 % hlasů)
5. Česká strana sociálně demokrat. (8,74 % hlasů)
6. STAROSTOVÉ A NEZÁVISLÍ (7,38 % hlasů)
7. JIHOČEŠI 2012 (6,54 % hlasů)


8. Komunistická strana Čech a Moravy (4,77 % hlasů)
9. Svoboda a př. demokracie (SPD) (4,67 % hlasů)
10. Trikolóra hnutí občanů (3,49 % hlasů)
11. Změna 2020 (1,91 % hlasů)

ČTĚTE TAKÉ: Vše podstatné týkající se voleb na jihu Čech

Autoři | Foto Jihočeský kraj

Štítky ČR, volby, ČSSD, kraje, Jihočeský, ODS, koalice, Ivana Stráská, sociální demokracie, ANO 2011, Jihočeský kraj, Martin Kuba, KSČM, Svoboda a přímá demokracie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2020: Poražená hejtmanka Stráská připustila koalici s ODS, radní být už nechce  |  Volby  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.