Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VOLBY 2020: STAN na jihu Čech jedná s Piráty i s ANO

STAN v jižních Čechách jedná o možné koalici s Piráty, dohodnout se snaží také s hnutím ANO. Starostové nabízeli nejdřív spolupráci dosavadním koaličním partnerům z kraje, ti ale nabídku odmítli. Novinářům to dnes řekl jihočeský lídr STAN Jiří Švec. Do aliance by potřeboval ještě jednu stranu, aby měla koalice v zastupitelstvu většinu.

V pondělí oznámil lídr jihočeské ODS Martin Kuba, že dnes podepíše memorandum o spolupráci stran pravděpodobné příští koalice ODS, KDU-ČSL a TOP 09, ČSSD a Jihočechů 2012. Hejtmanem by se měl stát Kuba, prvním náměstkem lídr lidovců František Talíř. Koalice by měla 29 mandátů v 55členném zastupitelstvu.

STAN získal pět mandátů, Piráti devět, ANO dvanáct. Švec řekl, že spolupráci nabízeli nejdřív TOP 09, KDU-ČSL, ČSSD, Jihočechům a Pirátům. Chtěl širší koalici. "Jak je vidět, nepočítají s námi, vyjma Pirátů. Komunikujeme tak dál s těmi, co zbývají, a snažíme se najít postup, který by byl schůdný. Snažíme se o to s Piráty, jednáme s ANO a chceme přesvědčit jednoho z Kubovo zóny, aby se připojil k nám," řekl Švec.

Ve spolupráci s Piráty vidí budoucnost. "Na rozdíl od pana Kuby si myslíme, že mladí lidé by se měli starat o to, co se tady v té zemi děje. Jsme připraveni vytvořit jinou koalici, nebo jít do opozice," řekl Švec.

Nový krajský zastupitel za Jihočechy, Jiří Fišer z táborského hnutí Tábor 2020, řekl, že nepůjde do koalice s ANO. "STAN jako subjekt nám, Táboru 2020, byl vždycky sympatický. Měli jsme ale v pondělí interní intenzivní briefing a tam jsme se shodli, že nepůjdeme do koalice s hnutím ANO. Odmítám hrát šachy, předstírat, že někam půjdu. My jako Tábor 2020 nepřepřaháme, doufám, že Jihočeši také ne," řekl Fišer, táborský radní a bývalý starosta města.

Piráti v pondělí oznámili, že chtějí v hejtmanské pozici současnou hejtmanku Ivanu Stráskou (ČSSD). Plánovali koalici bez ODS a ANO, kdy by v jedenáctičlenné krajské radě měla tři pozice KDU s TOP 09, dvě ČSSD, dvě STAN a dvě hnutí Jihočeši.

Volby v kraji vyhrálo ANO těsně před ODS. Oba subjekty si zajistily po 12 mandátech z 55. Do zastupitelstva se ještě dostali Piráti s devíti mandáty, společná kandidátní listina TOP 09 a KDU-ČSL (sedm mandátů), ČSSD se šesti křesly, STAN s pěti a Jihočeši 2012 se čtyřmi mandáty.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, volby, STAN, ANO, Piráti, kraje, Jihočeský, Starostové a nezávislí, ANO 2011, Česká pirátská strana, koalice, Jiří Švec, ČSSD, Česko, Martin Kuba, ODS, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2020: STAN na jihu Čech jedná s Piráty i s ANO  |  Volby  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.