Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

VOLBY 2020: Podepsáno. Na jihu Čech vzniká koalice ODS, KDU, TOP 09, ČSSD a Jihočechů

, aktualizováno 6. října 2020, 20:49

Zástupci ODS, KDU-ČSL a TOP 09, ČSSD a Jihočeši 2012 podepsali dnes v jižních Čechách memorandum o spolupráci. Chtějí vytvořit středopravou čtyřkoalici bez hnutí ANO. Hejtmanem by se měl stát lídr ODS Martin Kuba, prvním náměstkem lídr lidovců František Talíř. Koalice by měla 29 mandátů v pětapadesátiletém zastupitelstvu.

Memorandum, které zavazuje ke společnému postupu při vytvoření koalice, podepsaly strany dnes večer. „Zavázali jsme se, že už nikdo nebudeme jednat s nikým jiným. Teď nás čekají debaty o konkrétních personálních obsazeních, o složení rady, rozdělení pracovních pozic, tak abychom se co nejdřív dostali do funkčního nastavení a probrání programových priorit,“ uvedl Martin Kuba (ODS).

Jak dodal, v možné koalici převažují středopravé subjekty. Váží si podle svých slov věcí, které udělala pro kraj hejtmanka Ivana Stráská z ČSSD. Jihočeská ČSSD je složená z lidí, kteří jsou skutečně pracovití. Nechceme udělat koalici, která se bude přetahovat, ve které se budou hrát silové hry, ale koalici, která bude pracovat ve prospěch všech Jihočechů. Z prvních diskusí je zjevné, že bude lidsky funkční," řekl Kuba.

ANO vyluxovalo voliče přirozených koaličních partnerů. V dalších volbách může být Andrej Babiš bez spojenců, říká politolog

Vítězství hnutí ANO v krajských volbách se dá pojmenovat jedním všeobecně známým termínem. Politolog Miloš Gregor z brněnské Masarykovy univerzity mluví o Pyrrhově vítězství. Hnutí Andreje Babiše sice zvítězilo v desítce krajů. V řadě z nich se...

Stráská na jeho slova reagovala tak, že účast sociálních demokratů v této "středopravé vládě" má logiku. Každá věc má mít svůj sociální rozměr, proto jsme uvítali možnost v této koalici být. Shodli jsme se pragmaticky na realistické koalici," řekla hejtmanka. Důraz chce klást na funkční veřejné zdravotnictví, školství či sociální služby.

Po domluvě všech stran by se měl stát novým hejtmanem lídr ODS. „Kandidátem na prvního náměstka bude František Talíř z uskupení Společně pro jižní Čechy,“ uvedl Kuba.

Zítra by podle něj mělo proběhnout další sezení, které už by se mělo týkat jednotlivých programových priorit. „Určitě to ale nebude doba převratně dlouhá, já bych byl rád, kdybychom během 7 až 9 dnů měli v těch věcech poměrně jasno,“ uzavřel Kuba.

Stráská měla nabídky zůstat hejtmankou

Stráské podle její slov dnes telefonoval i premiér Andrej Babiš (ANO). Nabídku být dále hejtmankou dostala dnes jak od hnutí ANO, tak od Pirátů. Podle ní by byl ale počet hlasů v takové koalici nejistý a koalice dobrodružná. „A já, když jde o moje lidi, nejsem dobrodruh," řekla.

Místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek řekl, že vnímá ostatní strany, jež podepsaly memorandum, jako dobrý základ pro budoucí spolupráci na čtyři roky. „Jsme přesvědčeni, že dokážeme realizovat řadu priorit, které jsou pro KDU-ČSL klíčové, ať už se týkají rodinné politiky, ochrany životního prostředí, podpory cestovního ruchu a další," řekl Bartošek.

V opozici tak skončí ANO, STAN i Piráti. Všechny tři strany se marně snažily vytvořit funkční koalici. Starostové dnes informovali o tom, že jednají o možné koalici s Piráty, dohodnout se snaží také s hnutím ANO. Dříve také nabízeli spolupráci dosavadním koaličním partnerům z kraje, ti ale nabídku odmítli. Jejich pokus o složení funkční koalice tak nevyšel.

Neúspěšné pokusy STAN i Pirátů

Podobně dopadly také pokusy Pirátů, kteří v pondělí večer oznámili, že se pokoušejí složit koalici bez vítězného ANO a druhé ODS. Zároveň prosazovali jako hejtmanku i nadále Ivanu Stráskou (ČSSD). „I přes důvěru a počet mandátů, které Piráti od voličů obdrželi, jsou si vědomi situace, ve které se kraj nachází, a proto v setrvání na pozici hejtmanky, i přes drobné výhrady, podporují Ivanu Stráskou. Své schopnosti s krizovým řízením již plně prokázala a pro současné období jsou její zkušenosti klíčové,“ říkala v pondělí večer předsedkyně zastupitelského klubu jihočeských Pirátů Veronika Kovářová. O den později už bylo jasné, že se Pirátům jejich záměr nepodaří.

Konečné výsledky v Jihočeském kraji
1. ANO 2011 (18,12 % hlasů)
2. Občanská demokratická strana (17,52 % hlasů)
3. Česká pirátská strana (12,85 % hlasů)
4. TOP 09 a KDU-ČSL - Spol.pro JČ (10,45 % hlasů)
5. Česká strana sociálně demokrat. (8,74 % hlasů)
6. STAROSTOVÉ A NEZÁVISLÍ (7,38 % hlasů)
7. JIHOČEŠI 2012 (6,54 % hlasů)


8. Komunistická strana Čech a Moravy (4,77 % hlasů)
9. Svoboda a př. demokracie (SPD) (4,67 % hlasů)
10. Trikolóra hnutí občanů (3,49 % hlasů)
11. Změna 2020 (1,91 % hlasů)

ČTĚTE TAKÉ: Vše podstatné týkající se voleb na jihu Čech

Autoři | Foto Redakce

Štítky ČR, volby, kraje, Jihočeský, koalice, ODS, ČSSD, KDU-ČSL, ANO 2011, TOP 09, Česká pirátská strana, Martin Kuba, Česko, Ivana Stráská

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2020: Podepsáno. Na jihu Čech vzniká koalice ODS, KDU, TOP 09, ČSSD a Jihočechů  |  Volby  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.