Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

VOLBY 2020: Strany chtějí podepsat koaliční smlouvu v nejbližších dnech

Nová koalice ODS, KDU-ČSL a TOP 09, ČSSD a hnutí Jihočeši by měla být podpisem stvrzena ještě tento týden. Všechny subjekty ji mají v plánu podepsat pravděpodobně tento pátek nebo nadcházející pondělí. Koaliční partneři teď dokončují programové priority.

„Shodli jsme se na všech zásadních, teď cizelujeme formulace do koaliční smlouvy, ještě bude diskuze o obsazení komisí a výborů. Rádi bychom směřovali k podpisu koaliční smlouvy v pátek, nebo v pondělí. Ustavující zastupitelstvo bude 29. října asi i distanční formou, protože dnes neumíme nikdo garantovat, kdo bude v karanténě a kdo bude schopen fyzicky dorazit,“ prozradil ČTK lídr jihočeské ODS Martin Kuba.

Zástupci ODS, KDU-ČSL a TOP 09, ČSSD a Jihočeši 2012 podepsali v jižních Čechách 6. října memorandum o spolupráci. Koalice by měla 29 mandátů v pětapadesátičlenném zastupitelstvu.

ODS by měla mít na jihu Čech hejtmana Martina Kubu. V radě by měla mít tři křesla, stejně jako ČSSD a KDU-ČSL s TOP 09, Jihočeši dvě. Placených pozic radních bude šest, o jednu méně než v minulém volebním období. V placených pozicích radních budou Martin Kuba a Lucie Kozlová (oba ODS), František Talíř z KDU-ČSL, Antonín Krák z ČSSD, Pavel Klíma z TOP 09 a Pavel Hroch z hnutí Jihočeši 2012. Dosavadní hejtmanka Ivana Stráská z ČSSD nebude radní. Na otázku zakroutila hlavou. "O mně už to není. Já už uvažuju o svém odcházení," řekla 68letá hejtmanka.

V opozici skončí ANO, STAN i Piráti. Všechny tři strany se marně snažily vytvořit funkční koalici. Starostové před týdnem informovali o tom, že jednají o možné koalici s Piráty, dohodnout se snažili také s hnutím ANO. Dříve také nabízeli spolupráci dosavadním koaličním partnerům z kraje, ti ale nabídku odmítli. Jejich pokus o složení funkční koalice tak nevyšel.

Foto Petr Tibitanzl

Štítky ČR, volby, koalice, kraje, Jihočeský, ČSSD, ODS, koaliční smlouva, TOP 09, KDU-ČSL, Martin Kuba, Jihočeši 2012, ANO 2011, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2020: Strany chtějí podepsat koaliční smlouvu v nejbližších dnech  |  Volby  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.