Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VOLBY 2021: Místnosti po celé republice se uzavřely, začalo sčítání hlasů

V České republice se s úderem dnešní 14. hodiny uzavřely volební místnosti. Začíná sčítání hlasů, které potrvá do večerních hodin. Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky se na jihu Čech uskutečnily bez potíží. Ve volbách do Sněmovny hlasovalo do dnešních 11 hodin často více než 50 procent oprávněných voličů, někde se účast dostala k 70 procentům.

„Na jihu Čech byly volby bezproblémové, nezaznamenali jsme žádné komplikace a neřešili jsme ani porušování protiepidemických opatření ve volebních místnostech,“ shrnula Alena Karvánková z jihočeského krajského úřadu.

„Za celé dva dny jsme v souvislosti s volbami nezaznamenali žádný problém, který by vyžadoval policejní vyšetřování,“ reagoval krátce po 14. hodině mluvčí jihočeské policie Milan Bajcura.

První sečtené hlasy přišly na jihu Čech z obce Žimutice na Českobudějovicku, kde sečetli první výsledky nejrychleji z celé republiy. Celkem tam je 29 voličů, účast byla téměř 69 procent. Sedm hlasů získalo hnutí ANO 2011, čtyři hlasy odevzdali voliči SPD, po třech si připsala KSČM a uskupení Spolu.

Výsledky byly na jihu Čech sečteny okolo půl sedmé večer. 

V Jihočeském kraji je celkem 1259 volebních okrsků, z toho 306 je jich na Českobudějovicku. Lidé mohli vybírat z 18 politických stran a hnutí, které do voleb vysílají 332 kandidátů. Poslední sněmovní volby v roce 2017 vyhrálo na jihu Čech hnutí ANO s necelými 29 procenty hlasů. Na druhém místě skončila ODS s 12,12 procenty. Třetí byli Piráti se ziskem 10,51 procenta hlasů. Dále se do Poslanecké sněmovny probojovali zástupci ČSSD, KSČM, TOP 09, KDU-ČSL a SPD.

Na některých místech se konala také místní referenda. Slavonice na Jindřichohradecku vypsaly referendum kvůli kácení stromů, v nedalekých Dačicích lidé rozhodují o křižovatce na Palackého náměstí. Městys Katovice na Strakonicku vyhlásil referendum kvůli obchvatu silnice I/22. V Temelíně na Českobudějovicku voliči vyjadřovali svůj názor ke stavbě víceúčelové sportovní haly a v Ševětíně k výstavbě linky na zpracování kamene.

Článek průběžně aktualizujeme

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto | Zdroj Český Statistický Úřad

Štítky volby, poslanecká sněmovna, jihočeský kraj, hlasování, Česko, Poslanecká sněmovna ČR, volby do Poslanecké sněmovny PČR, okres České Budějovice, referendum, ANO 2011, Svoboda a přímá demokracie, KSČM, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2021: Místnosti po celé republice se uzavřely, začalo sčítání hlasů  |  Volby  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.