Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Mnoho lidí uvěřilo příšerným lžím, myslí si Pirátka. Také na jihu Čech uspěli Starostové

Jihočeští Piráti nepošlou do Poslanecké sněmovny žádného zástupce. I na jihu je totiž přeskočili kandidáti Starostů. Podle Zuzany Kudláčkové (Piráti) za to může mimo jiné antikampaň ze strany Andreje Babiše. Budějcká Drbna přináší seznam všech nových jihočeských poslanců.

V česobudějovickém volebním štábu Pirátů při sčítání voleb nepanovalo nadšení. „S výsledkem na jihu Čech nejsem spokojená, čekala jsem, že získáme celkově víc procent. Samozřejmě jsme pro to udělali maximum, bohužel vůle lidu se projevila, takže to takhle prostě dopadlo. Měli jsme cíl až pět mandátů, realistické se nám zdály tři,“ hodnotila výsledky Zuzana Kudláčková (Piráti), která kandidovala ze čtvrtého místa.

Lídrem kandidátní listiny byl stávající poslanec Lukáš Kolářík a ze třetího místa se o mandát ucházel krajský zastupitel Jan Soumar (oba Piráti). Nakonec ale do Poslanecké sněmovny míří náměstek primátora Českých Budějovic Viktor Vojtko a mimo jiné ekonomka a pedagožka Pavla Pivoňka Vaňková (oba STAN).

Piráti proto neskrývali své zklamání. „Mám dojem, že to je způsobeno tou velmi intenzivní anitkampaní, která se jela od Andreje Babiše pouze proti Pirátům. Nepodařilo se nám získat tu důvěru zpět, proto pravděpodobně kroužkovali pouze zástupce Starostů a takhle to dopadlo,“ uvažovala Kudláčková. 

„Můj osobní dojem z kontaktní kampaně je takový, že mnoho lidí uvěřilo těm příšerným lžím, co se o nás šířily ve spojení s migranty nebo daněním bytů. Podařilo se lži zakořenit natolik, že si řada voličů neověřila, jestli je to pravda, a tak nad koružkováním našich kandidátů neuvažovali,“ mrzelo českobudějovickou zastupitelku. 

I tak ale věří, že se program podaří skrz zástupce Starostů prosazovat. „Rozhodně se tam nedostali žádní špatní lidé, jsou to všechno dobří politici, kteří prosazují náš společný koaliční program. To nejdůležitější, co jako Piráti chceme, tedy prosazovatn náš program, se bude dařit,“ přidala Kudláčková.  

Na výsledky reagoval i lídr jihočeské kandidátní listiny Lukáš Kolářík„Z výsledku voleb je evidentní, že koalice se STAN Piráty poškodila, pro příště alespoň víme, kterou cestou se nevydávat,“ uvedl pro ČTK. Viktor Vojtko poděkoval voličům na sociálních sítích a nezapomněl vyzdvihnout ani nasazení právě Pirátů.

Končí Rozner, poslancem se stal předseda představenstva teplárny

V Jihočeském kraji vyhrálo uskupení Spolu. To posílá do Poslanecké sněmovny bývalého starostu Prachatic Jana Bauera, předsedu představenstva Teplárny České Budějovice Václava Krále (ODS), náměstka hejtmana Pavla Klímu (TOP 09), mimo jiné radního Jihočeského kraje Jana Bartoška a budějovického zastupitele Šimona Hellera (oba KDU-ČSL). Jako poslanec končí po osmi letech bývalý jihočeský hejtman Jan Zahradník (ODS).

„Přiznávám, že bych měl větší radost, kdyby tam byl ještě ten třetí mandát ve prospěch ODS. To ale neznamená, že nemám radost,“ reagoval na výsledek lídr jihočeské kandidátky Spolu Jan Bauer

Kilometry dálnic jsou dluh, na kterém je třeba pracovat, říká jihočeský lídr Spolu

Zatímco se na zdi za jeho zády sčítaly hlasy, přijímal Jan Bauer (ODS) jednu gratulaci za druhou. Lídr uskupení Spolu, které na jihu Čech zvítězilo, považuje uplynulé volby do Poslanecké sněmovny za jeden ze svých největších úspěchů. Na...

Druhé hnutí ANO bude mít v Poslanecké sněmovně také pět zástupců. Jsou to ministr životního prostředí Richard Brabec, poslanec Roman Kubíček, chýnovský zastupitel Karel Tureček, starosta Loučovic Jan Kubík a radní Husince Ondřej Babka, všichni doposud ve Sněmovně působili. 

Končící poslanec SPD Rozner se chce víc věnovat rodině a kapele Argema

Jihočeský poslanec SPD Miloslav Rozner, který neobhájil mandát do Sněmovny, nechce z politiky úplně odejít. Hodlá se ale víc věnovat rodině a manažerské práci pro rockovou skupinu Argema, jež příští rok oslaví 40 let. To, že ve volbách neuspěl,...

Za SPD získala mandát lékařka Iveta Štefanová, která nahradí dosavadního poslance a mimo jiné manažera kapely Argema Miloslava Roznera„Nemrzí mě to, život jde dál. Určitě si mě velice ráda užije rodina, za to jsem nejvíc rád. Politika jde teď na druhou kolej, ale nechci z toho odejít. Přeju poslanecký mandát naší paní doktorce (jednička jihočeské kandidátky SPD Iveta Štefanová, pozn. redakce), chraň bůh, že bych byl nepřející. Jsme spolu v dobrém pracovním vztahu, kampaň jsme dělali společně,“ vzkázal.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Piráti

Štítky Česká pirátská strana, Poslanecká sněmovna ČR, Starostové a nezávislí, Zuzana Kudláčková, Česko, Andrej Babiš, Viktor Vojtko, Drbna.cz, ODS, Lukáš Kolářík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mnoho lidí uvěřilo příšerným lžím, myslí si Pirátka. Také na jihu Čech uspěli Starostové  |  Volby  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.