Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V referendech lidé podpořili stavbu obchvatu nebo víceúčelové haly

Společně s volbami do Poslanecké sněmovny probíhala v některých částech kraje také místní referenda. Hlasovat v nich mohli lidé například o stavbě obchvatu, víceúčelové sportovní haly nebo výstavbě nové linky na zpracování kamene.

Kácení stromů a stavba křižovatky

Referendum vypsaly během parlamentních voleb Slavonice na Jindřichohradecku. Týkalo se kácení stromů ve městě, proti kterému byla řada odpůrců. Podle starosty Slavonic Hynka Blažka (Sdružení pro změnu 2010) jde o lidi, kteří mají v obci pouze rekreační objekty, ale trvale tam nežijí. Hlasováním dali lidé v obci přednost rychlejší obnově stromořadí v parku, a tím i pokácení některých stromů v březové aleji. V obou otázkách bylo pro asi 60 procent hlasujících.

Martina Havlíčková, projektová manažerka spolku Mařížský park, který byl proti kácení, řekla, že se kvůli referendu obrátí spolek na soud. „Od začátku jsme říkali, že otázky, které jsou (v referendu) položené, jsou v rozporu se zákonem. Budeme požadovat zneplatnění referenda. Jsme potěšeni, že lidí, kteří řekli ne, je podstatně víc, než asi očekávali představitelé města," řekla Havlíčková.

Dačické referendum se týkalo křižovatky na Palackém náměstí. Lidé se měli rozhodnout, zda chtějí, aby při plánované opravě vznikla křižovatka se semafory nebo kruhový objezd. Lidé v referendu odevzdali 3566 hlasů, z toho 3092 bylo pro křižovatku se semafory. Dačice teď podle starosty Karla Macků (KDU-ČSL) začnou jednat s Jihočeským krajem, který je investorem stavby.

Obchvat v Katovicích, stavba víceúčelové haly v Temelíně

Městys Katovice na Strakonicku uspořádal referendum o tom, zda lidé chtějí stavbu obchvatu silnice I/22. V referendu hlasovalo 723 lidí, z toho 618 pro. „Začneme řešit nějaká jednání. Výsledek referenda hodnotím velice kladně jak pro celou obec, tak pro děti, které chodí k nám do školy, dojíždějí do školy a musí přes silnici přejíždět. Hlavně už konečně začneme řešit celkovou síť silnic, která by měla jít mimo vesnice, tak, jak je to běžné v zahraničí," řekla starostka Šárka Němečková (za KDU-ČSL).

Obchvat už je desítky let zanesený v územním plánu a měl by být dlouhý asi 3,5 kilometru. Předpokládané náklady jsou kolem půl miliardy korun. Investorem by mělo být ŘSD, které plánuje stavbu realizovat do 13 let.

V Temelíně na Českobudějovicku se mohli voliči vyjádřit ke stavbě víceúčelové sportovní haly včetně kluziště. Zhruba 68 procent obyvatel se vyjádřilo pro stavbu. „Hala by měla být standardní hala, na kterou má projekt sportovní agentura vlády. Měla by tam být ledová plocha a při kraji curlingová dráha," řekl starosta Josef Váca (Nezávislí občané).

Halu by měl za 110 milionů korun stavět soukromý investor. Už před pěti lety ji ale přitom chtěla stavět samotná obec. V roce 2018 to ale obyvatelé v referendu odmítli. „Mě osobně mrzí, že projekt, který měla obec, tenkrát občané v referendu neposvětili, sundali to ze stolu. Teď se rozhodli jinak. Mrzí mě to, ten náš původní projekt byl esteticky zajímavější," řekl Váca.

Stavbu linky na zpracování kamene lidé podpořili

Referendum v Ševětíně se týkalo výstavby linky na zpracování kamene. I zde lidi stavbu, a s ní spjatou změnu územního plánu, podpořili. „Referendum nám jednoznačně potvrdilo, že zastupitelstvo dokáže odhadnout, co by si občané Ševětína přáli, takže budeme ve svém úsilí pokračovat a vyjednávat se společností Kámen a písek a snažit se, aby nám byla i nadále dobrým sousedem," řekla starostka Romana Hajská (Ševětín pro všechny generace).

Firma Kámen a písek loni oznámila, že chce otevřít nový lom na těžení stavebního kamene. Nahradí tak lom v Ševětíně, jejž brzy dotěží a zrekultivuje. V novém lomu s rozlohou 47,7 hektaru by firma v prvních 30 letech těžila téměř na 25 hektarech. Nová linka by se měla začít stavět v roce 2025, investice bude 300 milionů korun, dalších až 35 milionů bude stát rekultivace starého lomu, řekl koncem léta výkonný ředitel firmy Pavel Fučík.

Ohodnoť článek

Foto | Zdroj ČTK

Štítky volby, volby 2021, poslanecká sněmovna, referenda, referendum, silnice, Poslanecká sněmovna ČR, Ševětín, strom, Slavonice, volby do Poslanecké sněmovny PČR, KDU-ČSL, Katovice, okres Jindřichův Hradec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V referendech lidé podpořili stavbu obchvatu nebo víceúčelové haly  |  Volby  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.