Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na jihu Čech ve volbách neuspěli bývalá hejtmanka ani někdejší šéf národního parku

Z jižních Čech se letos do Sněmovny nedostali někdejší ministryně životního prostředí Dana Kuchtová (Zelení), bývalá hejtmanka ČSSD Ivana Stráská ani bývalý ředitel Národního parku Šumava Jiří Mánek za Trikolóru Svobodné a Soukromníky (TSS). Mandáty neobhájili Miloslav Rozner (SPD) ani Lukáš Kolářík (Piráti). Neuspěli ani historik Josef Grulich (Koruna Česká) či podnikatel Ladislav Vrabel (Otevřeme Česko normálnímu životu).

Ivana Stráská uvedla, že chtěla jen podpořit kandidátku ČSSD. „Neusilovala jsem o vstup do Sněmovny a přivodilo by mi to těžké dilema, kdyby se něco takového stalo,“ řekla. Sociální demokracie v jižních Čechách získala 5,45 procenta hlasů, Stráská kandidující ze třetího místa pak nejvíc preferenčních hlasů z kandidátky.

Podle Stráské platí ČSSD vysokou cenu za vládu s ANO, byť to podle ní byla správná cesta. Jak dodala, sociální demokracii už nevolí lidé z továren a chudí zemědělci, bude proto muset oslovit střední třídu, oslovit lékaře, učitele, živnostníky.

Bývalý ředitel Národního parku Šumava Jiří Mánek sdělil, že TSS šla do voleb jako malá pravicová strana. Bál se, že nepřekročí hranici pěti procent. „Na druhou stranu jsem si myslel, že budeme mít víc než ta tři procenta. Vnímám to jako neúspěch, nicméně člověk získal nové zkušenosti, které se dají využít,“ zhodnotil Mánek. Na jihu Čech dosáhla TSS nejlepšího výsledku ze všech krajů, 3,40 procenta hlasů.

Neuspěla ani bývalá ministryně školství

Do Sněmovny se nedostala ani Přísaha. Její kandidátku v kraji vedla Ivana Kerlesová, jež loni usilovala o pozici jihočeské hejtmanky za Trikolóru. Výsledek Přísahy na jihu Čech podle ní nebyl v republikovém srovnání nejhorší. „A upřímně: v kraji, který je dlouhodobě pravicový a konzervativní, jsem docela mile překvapená. Je důležité, že získáme státní podporu, protože je na čem stavět a protože teď jsme se na kampaň skládali sami dobrovolnicky. Větší financování nám pomůže budovat strukturu, budeme rozvíjet hnutí, manažersky i organizačně,“ shrnula Kerlesová.

Mnoho lidí uvěřilo příšerným lžím, myslí si Pirátka. Také na jihu Čech uspěli Starostové

Jihočeští Piráti nepošlou do Poslanecké sněmovny žádného zástupce. I na jihu je totiž přeskočili kandidáti Starostů. Podle Zuzany Kudláčkové (Piráti) za to může mimo jiné antikampaň ze strany Andreje Babiše. Budějcká Drbna přináší seznam všech...

Poslanecké mandáty neobhájili jihočeský lídr Pirátů a STAN Kolářík ani třeba poslanec SPD Rozner. Hodlá se víc věnovat rodině a manažerské práci pro rockovou skupinu Argema. To, že ve volbách neuspěl, ho nemrzí.

Do Sněmovny neprošli ani Dana Kuchtová za Zelené, která byla v roce 2007 ministryní školství, historik Grulich z Filozofické fakulty Jihočeské univerzity či podnikatel Ladislav Vrabel, lídr kandidátky Otevřeme ČR normálnímu životu. V minulosti upozorňoval na kauzy českobudějovických politiků, vedl i spor s tajemníkem radnice Zdeňkem Řeřábkem.

Něco málo přes čtyři hodiny uběhlo od uzavření volebních místností v České republice. Na jihu Čech bylo po šesté hodině večer sečteno sto procent všech okrsků. Vítězem se v Jihočeském kraji stala koalice SPOLU. Na druhém místě skončilo ANO, třetí...

Volby do Sněmovny v Jihočeském kraji vyhrálo Spolu, získalo 29,09 procenta a pět poslanců. Druhé ANO má 26,65 procenta a pět poslanců. Třetí PirSTAN dostali 13,50 procenta hlasů, což znamená dva poslance. Čtvrtá SPD má 8,98 procenta hlasů a jednoho poslance. Voleb se v kraji zúčastnilo 66,34 procenta voličů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky ČR, volby, sněmovna, Jihočeský, Jihočeský kraj, Česko, Poslanecká sněmovna ČR, Ivana Stráská, Jiří Mánek, ČSSD, Svoboda a přímá demokracie, Dana Kuchtová, Miloslav Rozner

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihu Čech ve volbách neuspěli bývalá hejtmanka ani někdejší šéf národního parku  |  Volby  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.