Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

VOLBY 2022: Poslední volební den začíná. Češi rozhodují o složení městských a obecních zastupitelstev

, aktualizováno 24. září 2022, 8:49

Druhý den komunálních a senátních voleb začíná. Voliči v Česku dnes dokončí rozhodování o tom, kdo bude v příštích letech určovat chod jejich měst či vesnic. Na třetině území republiky pak minimálně předurčí, kdo se stane jejich senátorem. V prvním kole senátních voleb lidé zpravidla vyberou finalisty, kteří se o senátorské křeslo utkají příští týden. Spolu s volbami se ve 14 obcích konají místní referenda.

VOLBY 2022: Komunálky se blíží. Kroužkovat, nebo křížkovat? Vše přehledně na jednom místě

Volební víkend se nezadržitelně blíží. Ve dnech 23. a 24. září se v Česku uskuteční volby do zastupitelstev obcí, měst, městských částí, obvodů a třetiny Senátu. Všechny podstatné informace k tomu, jak volit přináší Drbna v tomto článku.

Volební místnosti se po noční přestávce otevřely v 8:00, poslední voliči budou mít šanci ovlivnit složení obecního zastupitelstva či Senátu ve 14:00. Ke komunálním volbám chodí obvykle necelá polovina voličů, senátní lákají méně. Vyluštění tajenky, jak lidé letos rozhodovali, nabídne od odpoledních hodin volební web.

Ani dnes nebudou moci zvolit své zástupce lidé z 11 obcí, kde se nepodařilo úspěšně sestavit kandidátky. V těchto obcích se v lednu příštího roku budou konat dodatečné volby. Do té doby je budou řídit s omezenými kompetencemi správci ustavení ministerstvem vnitra.

Kompletní výsledky hlasování, zejména v případě obecních voleb, budou k dispozici zřejmě až v neděli ráno. Mezi prvními voliči byli v pátek prezident Miloš Zeman a předseda vlády Petr Fiala (ODS).

Odvolil prezident i premiér

Prezident Miloš Zeman odevzdal hlas ve škole v Lánech. Zmínil, že tyto volby mohou být mimo jiné i referendem o vládě. Voliči by podle něj měli chodit k volbám, aby jejich obce neřídili "pitomci", řekl novinářům. Zeman měl dnes v Lánech jako volič premiéru, dosud byl občanem Prahy 13. „Ať žijí volby, ať žijí kandidáti, které jsem si vybral,“ řekl Zeman po odevzdání svého hlasu. Koho volil, neprozradil.

Premiér Petr Fiala volil v Brně, přeje si, aby ODS udržela po komunálních volbách své pozice, a to šest primátorů a 180 starostů. „Vůbec se netajím tím, že bych si přál vytvořit ve městech, kde to půjde, koalice na vládním půdorysu. Chceme tím bránit posilování vlivu populistů a extremistů,“ řekl šéf ODS. Ve vládě je koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a také STAN a Piráti. V Senátu chce Fiala udržet většinu pro demokratické strany a aby Miloš Vystrčil (ODS) obhájil mandát a mohl být nadále předsedou Senátu. Podle Fialy by lidé měli jít k volbám a volit politiky, které znají a vidí jejich práci, řekl při odevzdání hlasu.

V Českých Budějovicích před čtyřmi lety zvítězilo ANO, které získalo 12 mandátů v zastupitelstvu. Druhé skončilo HOPB s devíti mandáty. Třetí ODS si zajistila osm zastupitelů. Čtvrtí Piráti získali šest mandátů, čtyři KSČM. Šesté skončilo spojenectví STAN a Čistých Budějovic se třemi mandáty, sedmá byla koalice Společně pro Budějovice - lidovci a TOP 09 se třemi zastupiteli. Koalici vytvořily ANO, HOPB, Společně pro Budějovice a Čisté Budějovice se STAN. V zastupitelstvu o 45 členech měla původně 27 zastupitelů. Potom se počet snížil na 26, když František Konečný opustil ANO a stal se nezařazeným zastupitelem.

Na jihu Čech vše proběhlo bez komplikací, účast je kolem 25 procent

Kromě toho se v Jihočeském kraji volí noví senátoři v krumlovském a táborském obvodě. O místo senátora v táborském obvodě usiluje devět kandidátů. Je to o dva více než při posledních volbách v tomto okrsku před šesti roky. V českokrumlovském obvodě kandiduje pět uchazečů. V posledních volbách bylo přitom kandidátů devět.

První volební den se na jihu Čech podle policejního mluvčího Milana Bajcury obešel bez komplikací. Jinak tomu nebylo ani po otevření místností v sobotu ráno. Volební účase se v pátek večer pohybovala kolem 25 procent ve městech a v obcích kolem 50 procent. Budějcké Drbně to včera po 22. hodině sdělila Věra Marková z Krajského úřadu Jihočeského kraje. Dnes mohou lidé volit do 14 hodin. Poté se rozjede sčítací maraton. Jasno o novém složení radnic i obecních úřadů bude během sobotního odpoledne a večera. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto redakce Drbny, hrad.cz

Štítky ČR, volby, senát, referendum, obce, Volby do Senátu Parlamentu České republiky, ODS, Česko, Miloš Zeman, Petr Fiala, Senát Parlamentu ČR, ANO 2011, Starostové a nezávislí, Volby do zastupitelstev obcí v Česku

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Poslední volební den začíná. Češi rozhodují o složení městských a obecních zastupitelstev  |  Volby  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.