Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

VOLBY 2022: Svatý Jan nad Malší si v referendu schválil výstavbu bytového domu

Obyvatelé Svatého Jana nad Malší na Českobudějovicku chtějí výstavbu obecního bytového domu. Vyjádřili se tak v referendu, které se konalo souběžně s komunálními volbami a dnes skončilo. Při účasti 63,5 procenta bylo pro 53,6 procenta hlasujících.

„Vítáme rozhodnutí obyvatel. Už jsme na projektu začali pracovat a referendum nám potvrdilo, že v něm máme pokračovat," uvedla starostka Svatého Jana nad Malší Růžena Balláková. Ve Svatém Janu nad Malší je 472 voličů. Z nich 300 chtělo rozhodovat v referendu a z 280 platných hlasů bylo 161 pro pokračování projektu. „Musíme teď upravit územní plán a postupně pokračovat. Je to otázka dvou nebo tří let, než bude vše realizováno," řekla starostka.

Komplex domů se bude skládat z deseti bytů. V menších z nich budou bydlet senioři, byty s větší plochou pak chce obec využít pro rodiny s dětmi. V současnosti vzniká studie projektu. Odhadované náklady činí přibližně 30 milionů korun.

Svatý Jan nad Malší má šest stovek obyvatel. Je to významné poutní místo s areálem kostela svatého Jana Nepomuckého. Dochovala se i lidová architektura. V roce 1997 se stal Vesnicí roku v České republice. Před čtyřmi roky pak vyhrál krajské kolo stejné soutěže.

Svatý Jan patří mezi mladší obce, vznikl v 18. století. Nachází se v Novohradském podhůří přibližně 20 kilometrů jižně od Českých Budějovic na katastrální rozloze téměř 1300 hektarů.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky ČR, referendum, stavby, Českobudějovicko, Svatý Jan nad Malší, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, projekt, okres České Budějovice, Jan Nepomucký, Česko, stavba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Svatý Jan nad Malší si v referendu schválil výstavbu bytového domu  |  Volby  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.