Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Tábor 2020, Společně pro Tábor a Piráti se domluvili na podmínkách koalice

Hnutí Tábor 2020, Společně pro Tábor a Piráti se domluvili na podmínkách spolupráce ve vedení města. Jednou z priorit nového vedení bude například příprava bytové čtvrti Dvorce. Novinářům to řekl starosta Tábora Štěpán Pavlík (Tábor 2020), který bude ve funkci pokračovat i v začínajícím volebním období.

„Velmi si vážím práce na přípravě nové koalice. Bylo to věcné a konkrétní a vzniklo tak vedení města neextremistické a nepopulistické,“ řekl Pavlík.

Prvním místostarostou města bude Lenka Horejsková (Společně pro Tábor), dalšími místostarosty pak Martin Mareda (Piráti) a Radoslav Kacerovský (Tábor 2020). Koalice si rozdělila pozice v radě města v poměru 4 - 3 - 2. Za Tábor 2020 v ní kromě Pavlíka a Kacerovského budou zasedat František Korbel a Ivana Mizerová, za Společně pro Tábor dále Jiří Horecký a Martina Smětáková a za Piráty pak Václav Klecanda.

„Kromě věcí spojených s dopady narůstajících cen energií bychom rádi řešili i řadu dalších věcí. Chceme udržet stabilní rozpočet, na jaře by měla začít stavba parkovacího domu na sídlišti Nad Lužnicí a velmi nám leží na srdci další příprava bytové čtvrti Dvorce,“ řekl starosta.

Dvorce vzniknou v místě bývalých Žižkových kasáren na ploše přibližně devíti hektarů. V nové čtvrti by mělo žít až 2 000 obyvatel. Zástavba bude mixem viladomů, městských domů nebo bytových domů. Nová čtvrť má podle vedení města pomoci zastavit pokles počtu obyvatel Tábora. Na počátku 90. let minulého století ve městě žilo téměř 38.000 lidí. Nyní je to přibližně o 5000 méně, protože řada obyvatel si hledá bydlení v okolních vesnicích a satelitních městečkách.

Komunální volby v Táboře vyhrálo hnutí Tábor 2020, získalo devět mandátů. Druhé skončilo hnutí ANO s osmi mandáty. Třetí kandidátka Společně - ODS a TOP 09 bude mít čtyři zastupitele. Čtvrtá Šance pro Tábor (ČSSD, KSČM) má čtyři mandáty, dva zastupitele budou mít Piráti.

Před čtyřmi lety koalici vytvořily Tábor 2020, Česká pirátská strana, Jinak! a ČSSD se 14 zastupiteli. Loni v březnu ale koalici opustilo hnutí Jinak! Město tak vedla menšinová aliance Tábor 2020, Piráti a ČSSD, které držely 11 mandátů. Ustavující zastupitelstvo po zářijových volbách se uskuteční 17. října.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, volby, obce, Tábor, Česká pirátská strana, koalice, radnice, Dvorec, ČSSD, František Korbel, Jiří Horecký, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, ODS, KSČM

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tábor 2020, Společně pro Tábor a Piráti se domluvili na podmínkách koalice  |  Volby  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.