Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

ODS se dohodla s Jihočechy 2012. Koalice má většinu

Koalice v Českých Budějovicích získala většinu. Po dnešních jednáních se k ODS, Společně pro Budějovice (KDU-ČSL a TOP 09) a Pirátům připojil Martin Maršík, který byl ve volbách za Jihočechy 2012 na kandidátce hnutí Občané pro Budějovice. Strany tak mají 23 mandátů v pětačtyřiceti členném zastupitelstvu.

O ochotě připojit se ke vznikající koalici informovali Jihočeši 2012 v úterý večer. Ve volbách získali jeden mandát. Na kandidátní listině hnutí Občané pro Budějovice totiž za stranu kandidoval ředitel Biskupského gymnázia Martin Maršík (Jihočeši 2012). „Jednohlasným vyjádřením rady Jihočechů 2012 je pověřit Martina Maršíka a předsedu hnutí Pavla Hrocha oslovením vítěze voleb v Českých Budějovicích, kterým je ODS, a umožnit tak vytvoření koalice bez hnutí ANO 2011,“ napsalo uskupení ve svém prohlášení na webu.

Vznikne v Budějcích koalice bez ANO a HOPB? ODS může vyjednávat s Jihočechy 2012

V Českých Budějovicích stále pokračuje vyjednávání o koalici. Po dalších jednáních bylo v pondělí jasno jen o společném postupu ODS s Piráty a Společně pro Budějovice. Pro získání nadpoloviční většiny musí ale subjekty přibrat ještě někoho. Nyní...

Po dnešním jednání je jasné, že se Maršík ke koalici připojí. „Dnes jsme se sešli se zástupci hnutí Jihočeši 2012, kteří nám potvrdili, že jsou připraveni hlasem jejich zastupitele Martina Maršíka se podílet na vytvoření námi vedené koalice. Tato dohoda umožní v Budějovicích vytvoření koalice bez hnutí ANO na půdorysu ODS, KDU-ČSL a TOP 09, Pirátů a Jihočechů 2012,“ napsal jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) na svém Facebooku.

Podle něj jsou Jihočeši partner, který se chová čitelně. Navíc s nimi občanští demokraté tvoří také koalici ve vedení Jihočeského kraje. Kuba ale nevyloučil, že podoba koalice ještě nemusí být definitivní. „Mám ještě nějaké zprávy, že by možná někteří jednotliví zastupitelé chtěli jednat o tom, že by nás podpořili. Ale zatím nemám nic potvrzené a jsou to teprve jen diskuse," řekl.

V opozici tak nejspíš skončí ANO, SPD a hnutí Občané pro Budějovice. Kuba ale uvedl, že vzhledem k tomu, že koalice bude mít nejmenší možnou většinu, bude komunikace s opozicí více než nutná.  „Vím dobře, že velké projekty, které ve městě chybí, potřebují silnou podporu napříč zastupitelstvem. Takže stejně jako to dělám na kraji, budeme i na městě velmi korektně přistupovat k opozici a snažit se hledat na věcech maximální shodu, ku prospěchu města," napsal.

ODS získala v komunálních volbách v Českých Budějovicích 16 mandátů. Druhé skončilo hnutí ANO se 13 mandáty. Třetí HOPB budou mít šest zastupitelů. Čtvrtá SPD má čtyři mandáty, tři zastupitele budou mít na pátém místě Piráti. Šestá je KDU-ČSL a TOP 09 se třemi mandáty.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky volby, komunální volby, České Budějovice, ODS, koalice, Občané pro Budějovice, Česká pirátská strana, TOP 09, KDU-ČSL, ANO 2011, Jihočeši 2012

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ODS se dohodla s Jihočechy 2012. Koalice má většinu  |  Volby  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.