Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

České Budějovice znají vládnoucí koalici. Bude mít nejtěsnější většinu

, aktualizováno 10. října 2022, 10:03

Zástupci pěti stran a hnutí budou dnes v Českých Budějovicích u podpisu memoranda o vytvoření koalice. Budějcké Drbně to potvrdila lídryně Pirátů Zuzana Kudláčková. Vládnout budou ODS, KDU-ČSL- TOP 09, Piráti a Jihočeši 2012. V zastupitelstvu budou mít 23 ze 45 zastupitelů.

Povolební vyjednávání jsou v Českých Budějovicích u konce a voliči už znají vládnoucí koalici. „Bude vypadat tak, jak jsme avizovali minulý týden, k žádné změně nedošlo,“ sdělila redakci dosavadní opoziční zastupitelka Zuzana Kudláčková (Piráti).

V krajském městě míří do koalice vítězná ODS, Společně pro Budějovice (spojení KDU-ČSL a TOP 09, pozn. redakce), Piráti a Martin Maršík za Jihočechy 2012, který byl na kandidátní listině Hnutí Občané pro Budějovice. 

„Jednohlasným vyjádřením rady Jihočechů 2012 je pověřit Martina Maršíka a předsedu hnutí Pavla Hrocha oslovením vítěze voleb v Českých Budějovicích, kterým je ODS, a umožnit tak vytvoření koalice bez hnutí ANO 2011,“ stojí ve vyjádření na webu Jihočechů 2012. Mandát Martina Maršíka umožňuje vytvořit v zastupitelstvu nejtěsnější možnou většinu. 

ODS se dohodla s Jihočechy 2012. Koalice má většinu

Koalice v Českých Budějovicích získala většinu. Po dnešních jednáních se k ODS, Společně pro Budějovice (KDU-ČSL a TOP 09) a Pirátům připojil Martin Maršík, který byl ve volbách za Jihočechy 2012 na kandidátce hnutí Občané pro Budějovice. Strany...

„S výsledkem jsme spokojeni. Jednání bylo velmi konstruktivní, řešíme hlavně programové věci a konkrétní body, které chceme v nadcházejících čtyřech letech udělat pro město,“ reagovala Kudláčková. K podpisu memoranda dojde dnes večer, kdy zástupci stran a hnutí prozradí personální složení v radě města. Primátorkou bude Dagmar Škodová Parmová. 

„Zdá se nám, že máme ještě přislíbenou podporu od zastupitelky Světlany Procházkové (Hnutí Občané pro Budějovice), kterou jsme ale zatím řešili jen na základě nějakých diskusí s ní. Zmíněné subjekty mají dnes večer podepsat memorandum s početním zastoupením v radě a během týdne bychom měli připravit koaliční smlouvu s prioritními projekty,“ řekl Budějcké Drbně hejtman Martin Kuba (ODS).

V opozici tak skončí ANO, SPD a hnutí Občané pro Budějovice. ODS získala v komunálních volbách v Českých Budějovicích 16 mandátů. Druhé skončilo hnutí ANO se 13 mandáty. Třetí Hnutí Občané pro Budějovice disponuje šesti zastupiteli včetně Martina Maršíka (Jihočeši 2012). Čtvrtá SPD má čtyři mandáty, tři zastupitele mají na pátém místě Piráti. Šestá je KDU-ČSL a TOP 09 se třemi mandáty.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky České Budějovice, volby, politika, vyjednávání, koalice, Česká pirátská strana, ODS, Zuzana Kudláčková, TOP 09, KDU-ČSL, Drbna.cz, Jihočeši 2012, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mirek Randak

V kraji podvod s koalicí jako v celé republice, samostatně nemají nárok piráti,kdu ani top, je to ubohost zbabělců prezentovat se jako samostatná síla

Pátek, 28. října 2022, 11:59Odpovědět

České Budějovice znají vládnoucí koalici. Bude mít nejtěsnější většinu  |  Volby  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.