Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Hrdlička zničil konkurenci a vládne dál. Čeká nás hodně práce, říká starosta Strakonic

Strakonická Veřejnost v komunálních volbách převálcovala ostatní politické strany a hnutí. Kandidátní listina, kterou vedl Břetislav Hrdlička, získala 61 procent hlasů. Starosta v rozhovoru pro Budějckou Drbnu hodnotí uplynulé čtyři roky, výsledky voleb i to, co město v nadcházejících letech čeká.

Hned po volbách jste měl dovolenou. Byla plánovaná? 
Nene. Využil jsem toho, že byl výsledek jistý a šel jsem marodit, protože mám otevřenou nohu. Byla to taková zdravotní dovolená, vybral jsem si to, co mi zbylo a ležel jsem doma. Byl jsem ale na telefonu, takže jsem normálně komunikoval. 

Dosáhli jste výsledku, který v podobně velkém městě není běžný. Získali jste 61 procent odevzdaných hlasů. 
Věřil jsem, že vyhrajeme, ale netušil jsem, jaké to číslo nakonec bude. Bál jsem se toho, že v případě výhry pod 50 procent nás ostatní strany a hnutí v zastupitelstvu obejdou, což se v jiných větších městech dělo. Lidé nás naštěstí podrželi, i přestože mají jiné svoje problémy. Dopadlo to perfektně. Děkuju všem, kteří k volbám přišli. Je to důležitá příležitost, kdy můžete ovlivnout svou budoucnost.

Ty uplynulé čtyři roky byly poměrné náročné, i přesto jste si pohoršili jen o pár procent. Jaký byl váš cíl před volbami?
Chtěl jsem je vyhrát. Na procenta jsme nehráli. My všichni chceme pokračovat v rozdělané práci. První rok nám volby shodili, pak bylo referendum, kdy lidé řekli, že stát do toho nemůže hrabat, a pak přišel covid-19 a po něm válka. Nebylo to pěkné, spousta věcí se nestihla dodělat. Jsem rád, že tu šanci máme. 

Co se podle vás za tu dobu povedlo? 
Opravovali jsme ulice, vodovody, kanalizace, stavěli jsme protipovodňovou ochranu a nespočet dalších akcí. Myslím, že lidé byli spokojeni i s přístupem, jaký k nim zaujímáme. Ptáme se jich, neděláme si to, co se líbí nám, ale snažíme se komunikovat. Mezi občany chodíme a mluvíme s nimi. Je to ta demokracie, která by měla být mezi radnicí a lidma. Řada lidí mimo politiku s námi spolupracuje, radí nám a připomínkují. Když chtějí občané radnici pomoci a spolupracují, je to to nejlepší, co se může stát. 

Výsledky voleb ve Strakonicích
Strakonická Veřejnost 61,14 % (14 mandátů)
Spolu pro Strakonice 21,54 % (4 mandáty)
Jihočeši 2012 13,12 % (3 mandáty)

Je něco, co se nepovedlo?
Jsou věci, které jsme nestihli. Chtěli jsme udělat lávku do Pracejovic, přišla jedna nabídka a ta byla podle nás příliš drahá, tak jsme ji odmítli a děláme na tom znova. Potom zkrachovala firma, která nám dělá komunitní centrum. To se taky nepovedlo. Nedodělali jsme také Velké náměstí, pořád jednáme s majiteli sousedních domů. To je trochu ostuda, musíme s tím pohnout. Potom pracujeme na zastaralé tecnhologii zimního stadionu. Práce je před námi spousta. 

Když se budeme bavit o nadcházejících čtyřech letech, co jsou ty nejdůležitější investice? 
Měla by se dělat Volyňská ulice - výpadovka na Německo. Je v dezolátním stavu. To je finančně náročný oříšek. Pak chceme udělat ulici Bezděkovskou, to je takový tankodrom. Jsou tu i další ulice a chodníky. Chci se spojit s občany, aby nás upozornili na to, co je podle nich kritické. To chci teď udělat co nejdříve. Říkám sice "já", ale je to dohoda všech kolegů, kteří tady jsou. 

Jen Volyňská bude stát asi 100 milionů korun. Nebojíte se, že na to nebudou peníze?
Stát se může všechno. O řízení našeho státu a politice si myslím svoje a asi by to nebylo publikovatelné. Nicméně jsme připraveni na to, že to musíme dotáhnout. Pokud stát nezavře kohout, kterým nám dává peníze, tak jsme schopni to během těch čtyř let udělat. Čekáme, že bude krize, ale snažíme se přemýšlet dopředu a chovat se tak, aby nás krize nepostihla. 

Je tady jedna věc, kterou lidé řeší, ale není k tomu potřeba příliš financí. Už dlouho si místní stěžují na osoby bez domova v ulicích. 
Samozřejmě to vnímáme. Lidé si stěžují, protože neznají situaci v jiných městech. My tady máme bezdomovce, kteří jsou vidět, je pravda, že obtěžují a je to nic moc, ale ve srovnání s jinými městy jsme na tom ještě relativně docela dobře. Obyvatelé nevidí kus práce městské policie, ta toho dělá opravdu hodně. My ty bezdomovce nemůžeme zavřít, musíme s nimi jednat podle zákona a ten nám neumožňuje vůbec nic. Nikdy kompletně neodstraníte zločinost a tak dále, ale my se snažíme, aby toho bylo co nejméně. Pěkné to není, ale děláme, co můžeme. 

Jaké situace strážníci nejčastěji řeší?
Je to alkoholismus, shlukují se na zastávkách, obtěžují občany žebráním, polehávají ve veřejném prostoru, nabíjí si tam telefony a tak dále. Jsou hodně vidět. Není to ale organizovnaý zločin, ani mezi nimi není tolik drog. Je to složitá problematika. 

Platí to, že budete vládnout sami? 
Já jsem opozici nabídl, ať nabídne tu práci lidem, kterou slibovali před volbami. Koalice Spolu se zapojila, nepřišli s nabídkou na starostu či místostarostu, chtějí kontrolní či finanční výbory nebo školství a podobně. Jsem za to rád. Budou pomáhat při rozvoji Strakonic. Jihočeši akorát prohlásili, že budou křičet při zastupitelstvech, tam práci nečekám. 

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ČTK / Václav Pancer

Štítky Strakonice, břetislav hrdlička, volby, jihočeský kraj, Drbna.cz, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hrdlička zničil konkurenci a vládne dál. Čeká nás hodně práce, říká starosta Strakonic  |  Volby  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.