Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Písek a Český Krumlov vedou po volbách noví starostové

Jihočeská města Písek a Český Krumlov mají oficiálně nového starostu. V Písku nahradil Michal Čapek (ANO) Evu Vanžurovou (Jihočeši 2012), Český Krumlov nově vede Alexandr Nogrády (ANO), který vystřídal Dalibora Cardu (SNK-Město pro všechny).

V Českém Krumlově bude vládnout koalice hnutí a stran ANO, ČK rozumem a srdcem-Nezávislí, ODS, Krumlováci a Žijeme Krumlovem. Starostou se stal lídr vítězného hnutí ANO Alexandr Nogrády. Uvolněným místostarostou je Dalibor Uhlíř (ČK rozumem a srdcem-Nezávislí), neuvolněným místostarostou Zbyněk Toman z ODS. Rada města bude sedmičlenná. Rozhodli o tom zastupitelé na ustavující schůzi. Koalice má 12 mandátů v 23členném zastupitelstvu.

Dosud vládnoucí nezávislí, lidovci, zelení, TOP 09 a Jihočeši 2012 skončili v opozici. Nové vedení města chce změnit řízení městských firem jako Českokrumlovský rozvojový fond (ČKRF), letos bude prioritou zajistit pro město energie na příští rok, řekl Nogrády. Ve funkci končí dlouholetý jednatel ČKRF Miroslav Reitinger.

„Hodně úsilí nám zabere řešení energií. Město nemá zajištěné energie pro svoje subjekty, tam bude potřeba vysoké nasazení. A věnovat se chceme vedení městských společností,“ řekl Nogrády. Z ČKRF odchází na konci listopadu Reitinger. Někteří členové nové koalice ho hodně kritizovali. ČKRF vznikl v roce 1991. Radnice do jeho majetku bezúplatně vložila asi 50 domů a pozemků v historickém centru. Fond by měl podle nového starosty v krizi městu víc pomoci. Fond provozuje i parkoviště a další služby.

Rada města bude sedmičlenná. Vedle Nográdyho v ní zasednou Jan Novák a Filip Vojta z ANO, Dalibor Uhlíř a Zdeněk Zajíček (ČK rozumem a srdcem-Nezávislí), za ODS Zbyněk Toman a Jan Berka za hnutí Krumlováci. Na mandát zastupitele rezignovali Jan Bohdal (Krumlováci), jehož náhradníkem je Berka, a Rudolf Říha (ČK rozumem a srdcem-Nezávislí), za nějž nastoupil lídr kandidátky Zdeněk Zajíček. Místostarostové jsou dva místo dosavadních tří. „Myslím si, že na město, jako je Krumlov, by to mělo stačit,“ řekl dvaačtyřicetiletý Nogrády, který pracuje jako vedoucí prodejních a výrobních jednotek firmy Jednota Kaplice.

Nový starosta Písku bude řešit plavecký bazén

Starostou Písku zastupitelé zvolili Michala Čapka (ANO). Nahradil Evu Vanžurová (Jihočeši 2012), která vedla město osm let. V Písku po volbách vznikla koalice vítězného ANO, hnutí Pro Písek, ODS a Pirátů. V zastupitelstvu má 16 členů z 27.

Čapka na ustavujícím zastupitelstvu podpořili i zástupci opozice. Nový starosta získal 24 hlasů z 26, pouze dva zastupitelé se zdrželi. „Dáme panu starostovi hlas, protože chceme změnu a věříme, že ANO na to má mandát. Myslíme si, že se zde za poslední čtyři roky za minulého vedení prakticky nic nezměnilo,“ uvedli před volbou z hnutí Vaše volba.

První místostarostkou Písku se stala Petra Trambová (Pro Písek), která funkci vykonávala i v minulém období. Dalšími místostarosty budou Michal Přibáň (ODS) a Josef Soumar (Piráti). V devítičlenné radě bude mít ANO tři mandáty a po dvou křeslech obsadí ODS, Piráti a Pro Písek.

Mezi priority koalice patří například revitalizace historického centra města, vybudování sportovní haly, výstavba parkovacího domu a dořešení projektu plaveckého bazénu. „Musíme rozhodnout, zda realizovat novostavbu plaveckého bazénu, nebo rekonstruovat ten současný,“ uvedl Čapek. Nový starosta už před časem naznačil, že město bazén pro zachování školních kurzů a tréninků sportovců má. „A můj názor je takový, že momentálně obyvatelé budou potřebovat jiné věci, než je nový aquapark,“ řekl.

„Respektujme se navzájem, chovejme se k druhým s úctou. Vraťme do našeho města základní politickou kulturu a slušnost. Dobré mezilidské vztahy nám žádný sebelepší investiční projekt nenahradí,“ vzkázal Čapek po svém zvolení do funkce.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky politika, Písek, Český Krumlov, volby, starosta, ANO 2011, ODS, koalice, Česká pirátská strana, energie, Jan Berka, Zdeněk Zajíček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Písek a Český Krumlov vedou po volbách noví starostové  |  Volby  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.