Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

V Jihočeském kraji vyhrál první kolo prezidentských voleb Babiš

, aktualizováno 14. ledna 2023, 20:50

První kolo prezidentských voleb v České republice vyhrál generál ve výslužbě Petr Pavel. Předsedu hnutí ANO Andreje Babiše přeskočil v samotném závěru sčítání hlasů. V Jihočeském kraji ale dostal Babiš více hlasů než Pavel. Na třetím místě se stejně jako ve zbytku republiky umístila bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová.

První kolo prezidentských voleb v Jihočeském kraji vyhrál bývalý premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Svůj hlas mu odevzdalo 34,88 procenta voličů. Podle údajů Českého statistického úřadu skončil na druhém místě generál ve výslužbě Petr Pavel se ziskem 33,52 procenta hlasů. Andrej Babiš dostal nejvíc hlasů v pěti ze sedmi jihočeských okresů. Petr Pavel se dostal na první místo na Českobudějovicku a na Táborsku.

Třetí je bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová, kterou volilo 15,04 procenta lidí. Senátora Pavla Fischera na čtvrtém místě volilo 7,41 procenta lidí. Pátý skončil poslanec SPD Jaroslav Bašta, který získal 4,35 procenta. Šestý je senátor Marek Hilšer se 2,82 procenta hlasů. Sedmý podnikatel Karel Diviš dostal 1,37 procenta hlasů, osmý bývalý rektor Karlovy univerzity Tomáš Zima 0,63 procenta hlasů.

Bezproblémové volby

K volebním urnám přišlo v Jihočeském kraji 69,43 procenta voličů. Podle informací policejního mluvčího Jiřího Matznera se oba dva dny obešly bez jakýchkoliv incidentů. Problémy nezaznamenal ani krajský úřad.

Je rozhodnuto. Do druhého kola prezidentských voleb postoupili bývalý představitel české armády a NATO Petr Pavel a předseda ANO a expremiér Andrej Babiš. Po sečtení téměř všech okrsků je dělí nejmenší rozdíl hlasů v dosavadních prvních kolech...

V prezidentských volbách v kraji v roce 2018 zvítězil Miloš Zeman. V prvním kole získal 37,8 procenta, druhý skončil Jiří Drahoš s 26,55 procenty. Volební účast byla 63,25 procenta. Ve druhém kole pak Zeman obdržel 51,09 procenta a Drahoš 48,90 při účasti 67,95 procenta voličů.

V roce 2013 zvítězil v prvním kole Karel Schwarzenberg, jehož podpořilo 24,3 procent voličů a druhého Zemana 23,18 procent voličů. Volební účast byla 63,63 procenta. Ve druhém kole zvítězil Zeman, jehož volilo 52,65 procenta. Schwarzenberg získal 47,34 procenta. Volební účast ve druhé kole byla 60,85 procenta.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto redakce Drbny

Štítky jihočeský kraj, volby, prezidentské volby

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jihočeském kraji vyhrál první kolo prezidentských voleb Babiš  |  Volby  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.